free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Lagzistressz

Fiáth Tita         Címkék: esküvő, házasság, para, psziché, stressz 0 hozzászólás

Amerikai kutatók besorolást végeztek életünk rögös megállóiról és arra voltak kíváncsiak, mi az, ami leginkább stresszel bennünket. Kiderült, hogy a házasságkötés az egyik legparásabb állomás.

Amerikai kutatók a közelmúltban megpróbálták glédába állítani az életút rögeit: az érdekelte őket, hogy melyik a leginkább stresszteli esemény, amellyel szembe kell néznünk árnyéklétünk során. A maximum 100 pontos skálán meglepő módon 50 ponttal jutalmazták a házasságkötést. A lista szerint a nyugdíjazás, a munkahelyről való kirúgás, sőt, még a terhesség is kevésbé parásnak bizonyul, mint a lakodalom (amit olyan történések előznek csak meg - és nem is utcahosszal! -, mint a bebörtönzés vagy a válás).Akik ájultak már megtépázott idegrendszerrel, kölcsönruhástól nászi ágyba, vagy töltöttek már wellnessfarm helyett pszichiátriai zártosztályon mézesheteket, talán a száz pontot érő dobogós helyet is megszavaznák a leánykéréstől a széttáncolt cipellőkig terjedő időszaknak. Olyan ez, mint a hólavina - meséli egy, eredetileg a kéttanú plusz jómagunk felállásról ábrándozó lányismerős.

"Hallod, hogy a haverod ruhájára belgák verik a csipkét, a 100 Tagú Cigányzenekar vagy minimum Tiesto húzza majd a talpalávalót, a vacsorájára pedig az összes pilisi vaddisznót befogták szarvasgombavadászni. Nem akarsz lemaradni, természetesen. A versengés során viszont nagyon könnyen elveszik mindaz, amiről azt gondoltad, hogy az esküvődnek szólnia kellene".Még azok, akik szkafanderben próbálják távol tartani magukat a presztízsvillongástól, sem kerülhetik el a szívatást: "Akkor kezdtem el üvölteni, amikor a templomban kiderült, hogy nekünk kell takarítószemélyekről gondoskodnunk, akik eltávolítják majd a közvetlenül előttünk egybekelő népnemzeti pár piros-fehér-zöld virágdíszeit". Nem akartunk mi nagy hepajt, pénzünk sem volt erre igazán, de az anyakönyvvezetőnél felvilágosítottak, hogy ha nem az ő videósukat vesszük igénybe, akkor nem kapcsolnak fel annyi villanyt, hogy az apukám felvétele éles lehessen." Amolyan romantikus kis bulit képzeltem el: pár barát, egyszerű kaja, fenenagy szeretet. Aztán kiderült, hogy a menyasszonyom szülei már vagy harminc éve lagzikba járnak, és minden olyan családot vissza kell hívnunk, akiknél ők valaha ünnepeltek. Négyszáz fős esküvőm volt… Utána napokig vizes borogatással a fejemen feküdtem anyáméknál".

Nem elég tehát a véglegesnek tűnő választás - az, hogy most aztán istenigazából oda kell tennünk magunkat egy döntésünk mögé -, a másik család elfogadása és az önelfogadtatás, a lakásmizéria és a gyerekvállalásról való agyalás, itt hever előttünk vagy háromszáz meghívó, amit hibajavítóval át kellene húznunk, mert elírták a nevünket. És hasonló piszlicsáré problémákkal kell birkóznunk kábé még egy évig...

Zabolázzunk káoszt!

A legfontosabb, hogy könnyen sodorható, befolyásolható tinédzserekből végre felelős felnőttekké váljunk: lehet, hogy a szentatya a pereputtyal egyetemben Igen!-t vár majd el tőlünk, de a lakodalomig bátran mondhatunk nemet olyan ötletekre, amikkel nem értünk egyet. Bár az ünnepség nem egyszerűen két szerelmes fiatal, hanem két család, többféle baráti kör eggyé kovácsolódását is szimbolizálja, azért ne felejtsük el, hogy lényegében a mi napunk lesz az a pirosbetűs!

Ha nem sikerül egyértelmű határokat húznunk - akár a társunkkal, annak családjával vagy akár a saját rokonságunkkal szemben is -, annak a későbbiek során magunk isszuk meg a levét (nemcsak azért, mert túl kell élnünk egy gyatra bulit, hanem mert letettük a védjegyünket: innentől ugyanilyen vehemensen próbálnak majd terelgetni a pelenkamosás és a gyermekbarát munkahely kiválasztásának kérdéseiben is).

Ha már szépen belejöttünk az önálló döntéshozatalba, lepattintottuk a műselyem kálacsokrot ajánlgató anyóst, a tréfás Ki-mit-tudot szervezni vágyó unokaöccsöket, a biomangalicát nélkülözhetetlennek tartó szakácsot, próbáljuk meg visszabalanszírozni magunkat a ló túlsó oldaláról. Bár klassz dolog a függetlenség, ahhoz, hogy használható neuronhálózattal gabaolydjunk ki a szervezkedésből, fontos, hogy merjünk segítséget kérni és elfogadni. A barátnők permanens egrecíroztatása helyett nyugodtan támaszkodhatunk a kedvesünk oldalára is: a leendő anyós nemcsak arra jó, hogy ötszörösére hizlalja a vendéglistát, hanem segíthet megcsípni a legnagypofájúbb násznagyot az internetről.

A leglényegesebb azonban, hogy mindent beszéljünk meg a jövendőbeli házastársunkkal. Az, hogy hogyan sikerül megoldanunk közös életünk feltehetőleg legstresszesebb eseményét, elővetíti, hogy milyen szerepleosztással és megküzdési kapacitással fogunk párként szembeszállni az előttünk tornyosuló nehézségekkel. Ez az az időszak, amikor megerősíthetjük a kapcsolat teherbíró-képességét, amikor átélhetjük, hogy ketten többre jutunk, mint külön-külön egymás mellett. Ha sikerül átlépni a vitákon, elbizonytalanodáson, kötélhúzásokon, életünk legjobb bulijának nézhetünk elébe - minden értelemben.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés