free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az 5 legnagyobb filmes bukta

Borsa         Címkék: bukás, film, hollywood, lista, mozi 0 hozzászólás

Ha manapság nagy filmes bukásról beszélünk, az elsősorban anyagi, és nem presztízsbukást jelent. Továbbá valószínű hollywoodi filmről van szó, hiszen csak nagy büdzséből lehet emeletnyit zuhanni.

Ha szakmai körökben szóba kerül egy-egy film csúfos leszereplése, az leginkább a minőségbeli hátrányosságaival vagy provokatív hangvételével magyarázható, azonban a köztudatba beívódott bukások mégiscsak az anyagi oldalhoz kötődnek, ezek meg ugye nagyjából párhuzamban vannak a nagyközönség tetszési indexével is. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy hatalmas krachot hozó film csak rossz lehet - gondoljunk csak a kevésbé népszerű művészibb vonalakra -, viszont azt sem, hogy egy ízig-vérig közönségmozi remek és jól időzített marketingkampánnyal elért sikerei igazán figyelemreméltó filmet bújtatnak. Tehát nem jó és rossz filmekről van itt szó, hanem nagy számokban kifejezhető csúnya elcsúszásokról. Íme az 5 legbukóbb mozi.

http://hudson.hawk.orgHudson Hawk - 1991

Bruce Willis első, halovány írói szárnypróbálgatásából született darab, a Hudson Hawk hatalmas bukót produkáló mozi lett. Ráadásul nemcsak a közönség tüntette ki közönyével, de a szakma is megszórta pár érzékeny ponton ütő Málna-díjjal, vagyis a legrosszabbaknak járó Oscar-variánssal, szám szerint hárommal, de még további háromra jelölték is. A 65 milliós költségvetést közel 48 millióval múlta alul, vagyis összbevétele mindössze 17 millió dollár volt, 1992-ben ezzel az összeggel bekerült a Rekordok könyvébe is, mint az addigi legnagyobb filmes bukta. A Hudson Hawk leszereplése így tizenhét év távlatából csöppet érthetetlen, mert valóban gyenge lábakon áll a sztori, a szereplők sem brillíroznak, de azóta hány ilyen kasszasikert éltünk már meg? Ráadásul nálunk, Európában egészen a kultuszfilm státuszig vitte, bár hiányosságai fölött azért mi sem hunyhatunk szemet.

www.torrentportal.comA mennyország kapuja - Heaven's Gate - 1980

Ha még egy picit visszarepülünk az időben, akkor Michael Cimino legkellemetlenebb rendezésébe botlunk bele, A mennyország kapuja című grandiózus filmdrámájába. Ezt közvetlenül az Oscar-nyertes és hatalmas karriert befutó A szarvasvadász című mozija után rendezte, így joggal gondolhatta bárki, hogy valójában tök mindegy lesz, hogy Cimino mit csinál, biztos a siker. Azonban az eredeti 11 milliós büdzsé 40-re(!) kúszott föl, még mindig ne felejtsük, hogy 1980-ban járunk, ez akkoriban horribilis összegnek számított. Ráadásul a friss Oscar-nyertes a vágószobában sem bírt magával, és a közel 220 órányi anyagból 325 perces filmet metszett. Ezt viszont a kutya sem nézte volna meg, így először 219 percre, majd a negatív fogadtatásra reagálva 149 percre kurtították a filmidőt, de minden hiába, A mennyország kapuja csúfosan elhasalt, húzva magával a stúdiót és a rendezőt, aki ezek után több mint öt évig egyáltalán nem is kapott munkát. 

www.imdb.comAz arany iránytű - The Golden Compass - 2007

Az arany iránytű már egészen friss-ropogós filmalkotásnak számít, hiszen a tavalyi év legnagyobb filmes bukásai között üdvözölhetjük. A New Line Cinema filmstúdió Philip Pullman Az Úr sötét anyagai - His Dark Materials könyvtrilógiájának első kötetét, az Északi fényt kívánta megfilmesíteni. A Gyűrűk Ura sikerein felbuzdulva hatalmas összeget, 180 millió dollárt invesztáltak a moziba, nem spóroltak semmin, ennek megfelelően lenyűgöző látványvilágot teremtettek a fantasy-adaptációnak. Azonban még a premier előtt a Katolikus Liga a film bojkottjára szólított föl minden gondos, hithű szülőt és gyerkőcöt, ugyanis a témát fölöttébb anti-katolicistának vélték. A dolog bejött, ráadásul a kritikusok is inkább lehúzták, mint dicsőítették a történetet, a két hatás pedig együtt nevetségesen alacsony nézettségi mutatókat eredményezett. Azért az európai és távol-keleti etapban Az arany iránytű még tudott szépíteni, és így a New Line Cinema fontolgathatja akár a folytatást is.

www.port.huD-Tox - 2002

Álljon itt példa a mindenkori gagyi sablon-akciófilmekre is; Sylvester Stallone 2002-es elgyengülésének eredménye a D-Tox című mozi, aminek külön érdekessége, hogy nem is ez volt az eredeti címe: Eye See You néven látta meg a napvilágot még 1999-ben, de mivel már az Universal filmcég szakértői is pocsék munkának látták, haboztak a kiadásával. Végül nem is ők, hanem a DEJ Productions naiv forgalmazási menedzserei küldték szét a mozikba 2002-ben, azonban a döntés jól megjósolható, hatalmas-csattanós bukást hozott. Összesen 78 moziban mutatták be a filmet Amerikában, de ott is igen hamar lekerült a vásznakról, Európába pedig már csak dvd formátumban jutott el. A nyilvánvaló rendezői, forgatókönyvi és színész-hiányosságokon túl a film élvezhetetlenül sötétben játszódik, a nézőnek szinte találgatnia kell a történéseket illetően, ami figyelembe véve a körülményeket talán még pozitívumnak is értékelhető, mindenesetre az 55 millió dolláros mozi szín tiszta pénzkidobás volt.

www.port.huVilágszám! - 2004

És végül egy magyar alkotás, hogy mi se maradjunk ki a jóból, továbbá, hogy érzékeltetni tudjuk, nálunk mennyivel másképp működnek a dolgok. Koltai Róbert Világszám! című mozijának az a tragédiája, hogy nem is annyira rossz, mit az elődei, mégis mindegyiknél nagyobb bukást produkált, méghozzá leginkább forgalmazói figyelmetlenségből. A film ugyanis pont karácsony előestéjén, december 23-án került a hazai mozikba, ez tényleg nem kifejezetten mozibarát időszak, és talán ezért, talán a hitelvesztés miatt, de az emberek alig voltak kíváncsiak az akkori új Koltai-mozira. A multiplexek szinte pár hét alatt lekapták a repertoárról, de a többi moziban sem tülekedtek a Világszám!-ra vágyók. A nullszaldós százezres nézőszámnak a felét sem sikerült hoznia, ami elég kellemetlen, ha azt nézzük, hogy a mozira felvett kölcsön összegét - 50 millió forint - ez fedezte volna, és így az alkotóknak igencsak drága muri volt ez a film.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés