free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Medvehagymás táska

Borsa         Címkék: kirándulás, medvehagyma, recept, sörkorcsolya, túró 1 hozzászólás

Erdő-mező ajándéka az átható illatú medvehagyma, aminek pont most van a szezonja és sok ételbe vihet új ízt és szép zöld színt. Borsamunkatárs sörkorcsolyát készített az év első medvehagymájából.

Aki nem szereti a fokhagymát és az újhagymát, az gyorsan lapozzon a divatoldalra, mert most egy olyan növényről lesz szó, ami mindkét hagymaféle remek tulajdonságait és ízét ötvözi. Ez pedig a medvehagyma, aminek éppen szezonja van, annak is a kellős közepe. Ugyanis ez a vadon termő növény ilyenkor március közepe táján kezd levelet bontani a sűrű, lombos erdők talaján, átható fokhagymaillattal borítva a környéket.



A neve arra utal, hogy még a medvéket is előcsalogatja a barlangjából, mire levelet hoz, lehet ébredezni a téli álomból. Szép sötétzöld leveleit fogyasztjuk elsősorban, amelyeknek íze az illatához hasonlóan erősen fokhagymás, de az újhagyma zöldjének íze, a vad, természetes zöld íz is megjelenik benne. Egyesíti magában a hagymafélék számos jó tulajdonságát, vérnyomáscsökkentő, béltisztító, koleszterin csökkentő és véralvadásgátló hatással is bír. Nem is beszélve elképesztő C-vitamin tartalmáról. Nyersen az igazi, vajas kenyéren, salátába keverve, szendvicskrémek ízesítőjeként, de remek sós falatokat, lepényeket is készíthetünk vele.

Ha valaki nem tudja elképzelni, hogy a hétvégét a Bakonyban töltse medvehagyma-gyűjtő kirándulás keretében, az nézzen körül a piacon vagy a jobb zöldségeseknél és keresse az átlátszó fóliába csomagolt zöld levélcsokrokat. Bár tegyük hozzá, hogy a termesztett medvehagymánál lényegesen erőteljesebb ízű a vadon szedett.

Ha azonban mégis a kirándulás mellett döntünk, néhány dologra érdemes nagyon odafigyelni: a medvehagyma levelét kizárólag a hófehér virágok megjelenéséig szabad szüretelni, a virágzás ideje május közepe. Csak a leveleket szedjük és ne vigyük el a töveket, mert akkor jövőre nem lesz. Németországban például már annyira megritkították az állományt a jellemes és lelkes medvehagyma-vadászok, hogy a maradékot védetté kellett nyilvánítani. És a legfontosabb! A medvehagyma könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, ami nagyon komolyan mérgező, ezért mindig hagyatkozzunk az orrunkra! A gyöngyvirág levele valóban nagyon hasonlít a medvehagyma leveléhez, azonban nincs átható fokhagyma szaga. A jellegzetes illat már a növény fölé hajolva is érezhető, azonban ha bizonytalanok vagyunk szakítsuk le egy levél csücskét és úgy szagoljuk meg.



Aki teljesen beleszeret a medvehagymába és május után sem szeretné nélkülözni, az szárítsa meg szellős, napos helyen kiterítve, vagy olívaolajjal öntse le bőven és zárja üvegbe. Az olaj elképesztően illatos lesz és a medvehagyma levelek némi törlés után remekül felhasználhatóak.
Az alábbi recept annyira egyszerű, hogy csukott szemmel is bárki elkészítheti, a táskácskák tölteléke remekül kenhető kenyérre is, ha valakinek nincs kedve sütögetni. Azért azt tegyük hozzá, hogy az előregyártott leveles tészta nem okozhat gondot senkinek, ugyanis a legnehezebb művelet vele a zacskó felbontása. Viszont mint mindenben, itt is keressük a minőséget!

Így készül

Fél csomag medvehagymát nagyon apróra vagdalunk, vagy elektromos aprítóval szétnyiszáljuk. Fél kiló tehéntúrót krumplinyomón átpasszírozunk, vagy villával alaposan széttörjük. Erősen sózzuk, borsozzuk és belekeverjük a felaprított medvehagymát. Ha szendvicskrémnek gondoljuk, akkor egy kevés tejföllel lazítsuk az állagát, ha azonban tölteléknek használjuk, akkor hagyjuk tejföl nélkül.

Egy csomag (fél kilónyi) leveles-vajas tésztát tepsibe terítünk, kis négyzetekre szabdaljuk és mindegyik lapocskára kávékanálnyi túrókrémet halmozunk. Háromszögekre, vagy téglalapokra hajtjuk, a szélét kicsit lenyomkodjuk és forró sütőben megsütjük. Langyosan a legfinomabb sörrel, vagy száraz fehérborral.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés