free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Post-it művészet

Megyeri Nikolett         Címkék: cetli, kiállítás, művészet, post-it, tréfa 0 hozzászólás

A post-it funkciója alapesetben az emberi memória papír alapú kiterjesztése. Létezik azonban egy alkotói irányzat, ami a színes cetliket kevésbé praktikus, ám annál szórakoztatóbb módon használja.

A post-it-re a legtöbben jellemzően nem úgy gondolunk, mint művészi produktumok lehetséges alapanyagára. Akadnak azonban olyan embertársaink, akiknek az alkotói kreativitását éppen ezek a színes, ragasztócsíkkal ellátott cetlik indítják be.

A baltimore-i Post Typography grafikus duó, azaz Bruce Willen és Nolen Strals egy tavaly márciusi lakberendezési kiállítás alkalmából készítette ezt az installációt, melyben a post-it cetliket tapétaként(kép1)  használták fel. A vibráló falfelület és a szoba többi elemének nyugalmas egyszerűsége közötti kontraszt egészen szürreális hatást hozott létre, ami így is van rendjén, hiszen éppen ez volt a céljuk.

Rebecca Murtaugh New York-i képzőművésznő viszont egységesebb képre törekedett. Ő ugyanis nem csupán egy lakás falait, hanem a komplett berendezést(kép2) is különféle post-it-ekkel borította be, méghozzá oly módon, hogy a különféle anyagokhoz más és más színű cetliket rendelt. Emellett ugyanezen anyag felhasználásával különféle dísztárgyakat is készített. Az irányzatnak egyébként már magyar művelője is akadt, Vanessa divatkreátor személyében, aki "Kérjük, hagyjon üzenetet" nevezetű kollekciójába(kép3) post-it-ekből készített néhány ruhát.

www.posttypography.com, http://homepage.mac.com, http://vasseva.com

Persze nem csak hivatásos művészek, hanem civilek is rákaptak már a post-it szokatlan felhasználási lehetőségeire. Scott Ableman, egy washingtoni internetes vállalkozás alkalmazottja például egy kollégáját tréfálta meg. Ő és néhány ismerőse a céges parkolóházban 14 000 darab post-it-tel borították be a Walt nevű munkatárs méregdrága Jaguarját(kép4), aki ennek következtében nem is ismert rá a járműre és keresni kezdte, hogy vajon hol lehet. A csínyről készített képeket Ablemanék feltöltötték a Flickr-re, ezek után pedig semmi sem mentette meg őket a világhírtől.

Elsősorban a rájuk linkelő bloggerek áldásos tevékenységének köszönhetően néhány nap alatt 150 000 látogató tekintette meg a fotókat, a sztorit pedig az ABC News-ban is bemutatták. Aztán. A Kaliforniai Egyetem diákjai egy több szintes kollégiumi épület ablakain, 6400 lapnyi post-it felhasználásával a kultikus Donkey Kong videojáték - ebben jelent meg először Super Mario karaktere is - egyik pályáját jelenítették meg(kép5).

 
www.flickr.com, www.soe.ucsc.edu

David Alvarez, egy 19 éves főiskolás, Ray Charles portréját alkotta meg tavaly nyáron, egy művészeti kiállításra(kép6). A 2000 darab post-it-et önállóan, 14 óra munkával ragasztotta fel. A dél-karolinai Raleigh-ben működő Capstrat kommunikációs cég dolgozói a konferenciatermet szerették volna feldobni egy kicsit és ha már, akkor úgy döntöttek, hogy Elvis Presley arcképét rakják ki a falra(kép7), méghozzá mi másból, mint post-it-ekből. A mű elkészítésére a legalkalmasabbnak a Memorial Day-t, azaz a háborús hősök emléknapját tartották. 34 különféle árnyalatú post-it-et használtak, összesen 2646 darabot.A post-it-ből készült bohócportrék egy felsőkategóriás márkákat árusító manhattani ruhaüzlet kirakatában tűntek fel(kép8).  Egy lépéssel tovább mennek azok az alkotások, melyek a post-it újfajta felhasználása mellett megtartják eredeti, ráírogatós funkcióját is. Erre példa az a New Yorkban lezajlott akció, mely során a város több pontján, kirakatok illetve utcára néző nagy méretű ablakok külső felületére ragasztották ki a TO DO szavakat post-it-ből és arra biztatták a járókelőket, hogy a cetliket irkálják össze a saját belátásuk szerint, így mindenki hozzáteszi a magáét az installációkhoz(kép9).

 
www.rm116.com, www.mcleanart.org

A "The Dude Project" során Andy Moon Wilson képzőművész sárga post-it-ekre készült alkotásait állították ki a Curators’s Office galéria vécéjének falain(kép10).


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés