free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A pult másik oldalán

Megyeri Nikolett         Címkék: bolt, divat, eladó, munka, vásárlás 0 hozzászólás

Amikor a bolti eladók nem úgy viselkednek velünk, ahogy azt elvárnánk, könnyen rájuk mondjuk, hogy ez azért van, mert bunkók. Pedig nem biztos, hogy erről van szó.

Fogyasztók vagyunk, így szükségképpen nem kerülhetjük el - többek között - a bolti eladókkal való találkozásokat sem. Ilyen helyzetekben persze előszeretettel helyezkedünk felsőbbrendű pozícióba, mindeközben viszont kevéssé vagyunk hajlandóak tudomásul venni, hogy mégiscsak kölcsönös viszonyulásról van szó. Mivel vevők mindannyian voltunk már, ezért ezt az oldalt ismerjük. A másikat viszont kevésbé, vagy egyáltalán nem. Épp ezért most ebbe tekintünk be.


Ők sem zombik

Bevett és kényelmes alapállásnak számít, hogy én vagyok a vásárló - azaz az Atyaúristen -, aki el akarom költeni a pénzemet, az eladóra pedig úgy tekintek, mint alárendelt kiszolgáló személyzetre, akinek az a dolga, hogy legyen kedves, udvarias, alázatos és gyors. Ha pedig ezek közül egy vagy több nem teljesül, akkor aztán lehet máris rinyálni. Nos, az abszolút helyénvaló, hogy vásárlóként vannak bizonyos igényeink. Mint ahogy sajnos az is igaz, hogy az eladó-vevő viszonynak ebben az országban jelenleg nincs megfelelő általános kultúrája.

Szinte mindenkinek van néhány bunkóeladós sztorija. Ugyanakkor abba már kevésbé gondolunk bele, hogy a bolti eladók sem motorizált zombik. Igen, egész biztosan vannak közöttük olyanok, akik szimplán és menthetetlenül bunkók. De ezen kívül még számos, változatos oka lehet annak, ha éppen nem úgy viselkednek velünk, ahogy azt elvárnánk tőlük. Annak érdekében tehát, hogy árnyaljuk a képet és valamelyest oszlassuk a sztereotípiákat, úgy döntöttünk, megkérdezzük néhányukat a munkájukról, és persze arról is, hogy a pult túloldaláról nézve milyenek is vagyunk mi, vásárlók.
 

Első körben néhány általunk is gyakran látogatott üzlet alkalmazottainál érdeklődtünk, azonban sehol sem voltak hajlandóak nyilatkozni. Legtöbben arra hivatkoztak, hogy az állásukat féltik, de olyan is volt, ahol közölték, titoktartási szerződés köti őket. Végül azért csak megoldottuk…

A fizikai jelenlét elég


Melindát rögtön a középiskola után nem vették fel a kiszemelt egyetemre, így előtte állt egy év, amit nem akart üresjáratban tölteni, ezért úgy döntött, dolgozni fog. Szakképzettség és munkatapasztalat híján eladóként vállalt munkát egy bevásárlóközpontban működő butikban. "Adta magát a dolog, gondoltam átmenetileg megteszi, és legalább valamennyi pénzt is keresek." Gyakorlatban azonban már sokkal kevésbé találta elviselhetőnek ezt a munkát. "A legrosszabb az volt benne, hogy iszonyú lassan teltek el a napok. Néha már azt hittem, begolyózom unalmamban."Hajni, aki főiskola mellett dolgozott egy gyerekruha-boltban eladóként, kevésbé tragikusan fogta fel a dolgot: "A fizikai jelenlét elég, közben ráérsz máson járatni az agyad. Ott tanultam, írtam a házidolgozatot.

Vali, aki egy nemzetközi fast fashion divatcég egyik budapesti üzletének alkalmazottja, nem ér rá sem unatkozni, sem mással foglalkozni a munkahelyén: "Nekünk pontosan be van osztva az egész napunk, hogy kinek, mikor, mit kell csinálnia. A szüneteken kívül leülni sincs időnk, és nem is szabad. Ahogy elvileg egymással beszélgetni sem. "Számára mégsem ezek jelentik a munka legnegatívabb oldalát. "Mivel minden munkafolyamatot gyakorlatilag rutinból végzek, ezért komolyan úgy érzem, hogy egyre inkább épülök le szellemileg."

Vásárlói körök

"Ez a butik elég markánsan a diszkós pálcikanőket célozta be, mások nem is nagyon vásároltak nálunk. Voltak közöttük, akik durván lekezelően bántak velem, de sok olyan is, aki meg simán úgy viselkedett, mintha legalábbis évek óta barátnők lennénk. Várta a megerősítést, hogy ugye mégiscsak jobb lesz az egy számmal kisebb gatya, amiben már leülni sem tudott, meg hogy mondjam meg, hogy szerintem férfiszemmel milyen rajta a cucc, nem törődve azzal, hogy én sem vagyok férfi"- mesélte Melinda.

1. A pult másik oldalán
2. Részegek és türelmesekLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés