free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A tárgykultúra nem úri huncutság

Borsa         Címkék: design, dizájn, évköny, magyar, tárgy 0 hozzászólás

Hiánypótló kötet jelent meg a napokban Design évkönyv 2008 címmel. Magyar szerző, magyar nyelven eddig még sosem írt összegző könyvet a design világának eseményeiről.

A Design évkönyv 2008 egyéni kezdeményezésre született és magyar nyelven íródott, ami elsőre nem hangzik világszámnak, ugye. Mivel azonban ez egy összegző könyv, ami a design világának eseményeiről, irányzatairól szól a legszebb tárgyak, formatervek és enteriőrök bemutatásával, igazi hiánypótló alkotásról beszélhetünk. A könyvből végre az is kiderül, miért jelent mást a design szó itthon és külföldön.

"Hogy ki mit tart fontosnak, az egy állásfoglalás" - szögezte le érdeklődésünkre Slézia József művészettörténész, a könyv írója aki az évkönyvkészítés mellett egy szakmai portált is működtet designtrend.hu címmel. Az évkönyv ennek megfelelően kilenc nagy témakörben ad helyzetjelentést a formatervezés világának kiemelkedő produktumairól és eseményeiről, miközben segít abban is, hogy eligazodjunk az elegáns lakásbelsők, míves bútorok és futurisztikus használati tárgyak útvesztőjében.     

Hasonló kötetek külföldön szép számmal jelennek meg (gondoljunk a Taschen kiadó tematikus, csodálatos kiállítású és méregdráda designkönyv-sorozatára), itthon azonban mindezidáig adós maradt a szakma egy összegző évkönyv megjelenésével. Slézia József sem a magyar lakberendezők, formatervezők, valamelyik egyetem, vagy kortárs múzeum képviseletében írta meg az évkönyvet, ahogy első ránézésre gondoltuk. A Design évkönyv 2008 egyéni kezdeményezés, a szerző gondolt egyet és egymaga hatalmas lyukat foltozott be a magyar designszakma nem túl előkelő szövetén.A gyönyörű és érdekes kiadvány mégsem a magyar designtermékek bemutatásával foglalkozik, sőt, nem is emeli ki külön a hazai eredményeket. A lapokat forgatva elsősorban arra kapunk választ, mi történt a világban az elmúlt évben, melyek voltak a design világának legfontosabb mérföldkövei. Erre a tudásra pedig nagy szükségünk van: a szerző meglehetősen reális szemlélete szerint ugyanis Magyarországon nem sok minden történik ezen a területen sem.

Vannak ugyan egyéni eredmények és a nemzetközi piacon is megjelenő teljesítmények, összességében azonban a formatervezés területén is csak kullogunk a külföldi divatirányzatok után. Magyarországon még a design szó is mást jelent, mint nyugaton. Slézia József úgy látja: míg itthon "úri huncutság", a legtehetősebbek passziója a tárgykultúra fogyasztása, külföldön természetes, hosszú évtizedek óta fejlődő folyamatról van szó, mely a mindennapok szerves része. Míg Olaszországban, vagy Angliában egy designkiállítás valós állapotokat, trendeket tükröz, nálunk egy ilyen esemény jobban hasonlít egy csokoládégyárban tett látogatáshoz. A nyálunkat csorgatjuk legfeljebb, majd kifelé menet a shopban veszünk magunknak egy kis kocka finomságot emlékbe.

Az első magyar designévkönyv írója nem gondolja annyira felháborítónak a Lakástrend és design kiállításon látható bútorvásárt sem, mint ahogy korábbi cikkeinkben megírtuk. Szerinte egyszerűen arról van szó, hogy a magyar designélet a népszerű mondással élve "ennyi, 'oszt jó napot". "Nem kell bosszankodni" - hűtötte le jogosnak vélt haragunkat a művészettörténész-szerző, csak tudni, érteni kell, hol a helyünk a Föld designtérképén. Magyarország egy egészen szerény, vékony kis erecske a világ designáramlatában. Ezért olyanok a hazai szakkiállítások, amilyenek.

1. A tárgykultúra nem úri huncutság
2. Tényleg összegezLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés