free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Családi kötelékek kereszttűzben

Borsa         Címkék: film, gray, james, maffia, orosz 0 hozzászólás

James Gray némiképp zilált direktori pályafutása nyomán eddig összesen 3 filmet rendezett, jelen mozija is az előzők csapásvonalán haladva keveri a családi krimi idilljét a queens-i orosz maffiával.

Ha valaki már látta James Gray előző két rendezését, a Kis Odesszát és A bűn állomásait, akkor már szinte mindent tud a bogaras New York-i direktorról, és megtekintés nélkül is képes megsaccolni legújabb mozija sztoriját. Merthogy Az éjszaka urai is egy komoly lélektani családdráma, továbbá New York mocskosabbik felén játszódik, köze van az orosz maffiához, írója és rendezője is Gray, és A bűn állomásaihoz képest még a főszereplői is ugyanazok.

Mi ez, ha nem variációk egy témára? Igazából nincs is ezzel semmi baj, mert az az átlag 6-7 év, ami Gray egyes filmjei között eltelik bőven elég idő, hogy elfelejtsük az előzőt, és ne csúnya deja vu érzésekkel abszolváljuk soron következő moziját.

www.allmoviephoto.com

Az éjszaka urait mégis abszolút szűz szemmel a legszerencsésebb megnézni, mert tulajdonképpen nem egy rossz filmről van itt szó, csak nagyon hasonló, és nem csupán a rendező korábbi munkáihoz, hanem úgy általában a maffiás-családias-leszámolós drámákhoz képest. Az ismerős részletek és előre jósolható szálak pedig igen kellemetlen unalomba taszíthatják a nézőt még akkor is, ha amúgy érdekes és lélekelemző bűnfejtegetéseket, meg felelősségvállalásról szóló példabeszédeket vagy éppen izgalmasnak induló autósüldözéseket kapunk.

Tehát a már bevált filmes klisék legnagyobb hibája, hogy köztudatban élésük kiküszöböléséhez minimum hatalmas filmes bravúrokra van szükség. Erre viszont van példa még az egészen közeli múltból is; David Cronenberg Eastern Promises - Gyilkos ígéretek című precedense duzzadó mellel hirdetheti a fáradt filmes tucattoposzok újraélesztését, míg James Gray munkáiban a nagyon akaró szándékon kívül semmit sem látunk.

A történet egy kettészakadt családról szól, és annak rossz útra vetődő idősebbik fiáról, Bobby Greenről. Bobby egy felkapott brooklyni zenés-drogos klubot vezet, mivel a tulaj az orosz maffia prominens tagja, ne csodálkozzunk, hogy a kis bárocska estéről-estére egyre furább arcokkal, és egyre több felszippantanivalóval telik meg. Bobby előszeretettel alkalmazza a nem lát és nem kérdez stratégiáját, és piszokmód élvezi az édes életet. Azonban a brooklyni rendőrség sem tétlenkedik, és lecsap a kétes lebujban működő drogmaffiára, a bevetést vezető kapitány viszont éppen Bobby öccse, Joseph, aki apja bűnüldözői nyomdokaiba lépett a kokainbiznisz helyett.

www.allmoviephoto.com

A konfliktus itt kezdődik és nagyjából itt is fejeződik be, vagyis mit tegyen Bobby, élje tovább kiskirályi életét, vagy segítsen a családjának lebuktatni a gonosz oroszokat? Csöppet indokolatlan a döntés, ami a család mellé teszi a voksot, de higgyük el, hogy Bobby erős érzelmi indíttatásból döntött így. Innentől már a szokásos beépülés, aggódás, leleplezés filmes folyamatait láthatjuk, néhány izgalmas kis részlettel befűszerezve, de alapjaiban érdektelen felhangokkal.

A hirtelen felindulásból elkövetett mozit még színészei sem tudják kihúzni a süllyesztőből, mert Robert Duvallnak nincs nagy tere a játszadozásra, míg Mark Wahlberg szimplán hozza a tőle szokásos bociszemű prolifiút, Eva Mendes leginkább csak testi adottságaival villog, és Joaquin Phoenix az igazi csalódás, aki az egész filmet nagyjából egy arckifejezéssel szenvedi végig.

Tehát finoman szólva sem estünk hanyatt Az éjszaka urai moziélményétől, azonban azt el kell ismernünk, hogy "iparos" munkának kiváló; szépen fotózott, igényes kivitel, érthető és emészthető cselekmény, morális mondandó és néhol még a feszültség is bekacsintgat. De semmi extra, és a korrekt átlagot prezentálni a mai filmes viszonyok között igencsak kevés.


Az éjszaka urai / We Own the Night
Színes feliratos amerikai thriller, 2007
Rendező: James Gray
Forgatókönyvíró: James Gray
Operatőr: Joaquín Baca-Asay
Jelmeztervező: Michael Clancy
Zene: Wojciech Kilar
Vágó: John Axelrad
Szereplők: Joaquin Phoenix, Mark Wahlberg, Eva Mendes, Robert Duvall, Oleg Taktarov, Alex Veadov
Játékidő: 113 perc
Hazai mozibemutató: 2008. március 27.
Forgalmazza: Budapest FilmLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés