free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kapcsolj ki!

Borsa         Címkék: áram, föld, globális, pazarlás, wwf 0 hozzászólás

Nem nézzük, mégsem kapcsoljuk ki a tévét, egyszerre több szobában égetjük a villanyt, és készenléti állapotban hagyjuk a rádiót. Most eljött a vezeklés ideje. Március 29.- én este 8-kor villanyoltás.

A WWF először tavaly szervezte meg a Föld Órája akciót, ami egy órás önkéntes áramszünettel próbálja felhívni a figyelmet arra, hogy kis odafigyeléssel is sokat spórolhatunk, amivel persze bolygónkat is védjük. 2007-ben még csak Sydneyben kapcsolták le a villanyt egy órára, összesen 2.2 millióan. Idén már világszerte, várhatóan 30 millióan fogják. Több mint húsz város csatlakozott az akcióhoz az új-zélandi Christchurchtől Dublinig, Bangkoktól San Franciscoig.

Magyar városok közül elsőként Pécs jelentette be, hogy beszáll a globális spórolásba, és Budapest díszkivilágítását is kikapcsolják erre az órára. Az ügy mellé ált a For Seasons szállodalánc is, a szállodák éttermeiben ezen a napon világszerte gyertyafényes vacsorára invitálják a vendégeket. Sydney-ben kezdve, nyugatra haladva a 75 étteremből 50-ben, köztük a budapesti Grashemben is lekapcsolják este nyolckor a világítást.

Lehet, hogy már késő

Pesszimistább meglátások szerint az ilyen akciók, ha eredményesek is, valódi hasznuk még sincs. A Gaia elméletet kidolgozó brit klímakutató James Lovelock már 1965-ben megjósolta, hogy a 21. század legnagyobb problémája a környezetszennyezés lesz.

Ma pedig egyenesen azt mondja, hogy élvezzük az életet, amíg tehetjük.  30 év múlva az időjárásban már normális lesz az, ami ma még extrém, és Európa nagy része elsivatagosodik. Szerinte kiszaladtunk az időből, sokkal előbb kellett volna cselekednünk, hogy megelőzzük a tragédiát.

Az akció, azon kívül, hogy figyelemfelkeltő, valóban hatékonynak bizonyult.
Tavaly Sydney energiafogyasztása 10,2 %-kal volt alacsonyabb az átlagosnál a villanyoltás napján. Idén tehát várhatóan sokkal nagyobb megtakarítással járhat a világméretű összefogás.Aki szeretne hozzájárulni, hogy Földünk egy órára fellélegezzen, március 29.-én estére olyan programot szervezzen, amit sötétben, vagy gyertyafénynél is lehet csinálni. Lenne pár ötletünk, de a programválasztást inkább mindenki kreativitására bízzuk. Tehát konnektor ki, villany le! Még nekünk is használhat egy óra teljes kikapcsolódás.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés