free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Lekváros keverős

Borsa         Címkék: barack, lekvár, piskóta, recept, sütés 5 hozzászólás

A leggyakorlottabb háziasszony is beleszaladhat olyan receptbe, amiről azt gondolja, hogy lehetetlen elkészíteni, mert a hozzávalókkal valami nem stimmel. De a rutinos házasszonyok is tévedhetnek.

Biztos mindenki járt már úgy, hogy evett valami finomat, és amikor megtudta, hogy miből is készült az volt az első gondolata, hogy: az lehetetlen! Vagy azért, mert olyan összetevőkből készült a finomság, amelyet alapvetően nem szeret, vagy azért, mert főzni/sütés tudás okán úgy gondolja, hogy ezekkel a hozzávalókkal vagy módszerrel nem lehet elkészíteni egy ételt. Most ez utóbbi esetről lesz szó.

Amikor Borsamunkatárs először kóstolta az apukája által előállított süteményt, nagyot csettintett a nyelvével. Ilyen finomat régen nem evett. Megkérdezte hát, hogyan készül, és amikor beavatták őt a nagy titokba, úgy gondolta, hogy ez valami átverés lehet. Hogyhogy baracklekvár kell a tésztájába? Az lehetetlen, nem lehetne megsütni, mert a hő hatására olvadó-karamellizálódó lekvár miatt szénné égne az egész, vagy ha nem, hát nem lehetne kiszedni a tepsiből. Pedig működik, mosolygott tudálékosan apukája, úgy ahogyan csak ő tud.

Akkor aztán Borsamunkatárs elhatározta, hogy ezt bizony ő is kipróbálja. Végül valahogy évekre elhúzódott a kipróbálás és csak most húsvétkor jutott eszébe a régen kóstolt titokzatos sütemény. Gyorsan elkérte hát a receptet és megsütötte. Jó volt, jó volt, de nem az igazi, kicsit száraz lett. Sokat gondolkodott Borsamunkatárs a megoldáson, míg rájött, hogy pont a baracklekvár mennyisége és minősége dönt a megfelelő, kicsit ragacsos állagról.

Minél magasabb a gyümölcstartalma a lekvárnak, annál jobb lesz, ezért úgy kell gondolkodni, hogy a megadott mennyiség 50-60%-os (egy kiló cukorhoz 50-60 deka barackot adtak) sárgabaracklekvár esetén érvényes, aki ennél kisebb arányú főzettel rendelkezik, az dobjon rá még két evőkanállal.

Természetesen rendes baracklekvárról beszélünk, a szép rókavörös/narancssárgás, sűrűn folyó házi lekvárról, nem holmi bolti barackjamról, barackízről. Ez most komoly, mással nem működik ez a sütemény. Ha valakinek nem áll a kamrájában, mert nem főzött be, vagy nem kapott anyutól, nagyitól, az se búsuljon.

Minden piacon árulnak házi lekvárokat – igaz elég borsos áron – de időnként megéri. Az őstermelő néniknél vagy a házi tésztákat, savanyúságokat áruló pultokban kell keresni. Aztán majd júliusban csapunk egy nagy, közös befőzést és akkortól minden Borsaolvasó rendelkezhet saját baracklekvárral.
A látszat ellenére ez a sütemény nem egy könnyű darab és most nem csak a kalóriaértékére gondolunk, a gyengébb gyomrúak csínján bánjanak vele. És megfogadjuk, hogy áprilistól minden héten lesz legalább egy olyan recept itt a Borsán, ami beilleszthető a bikinidiétába.

Így készül

30 deka cukrot, öt deka vajat és két egész tojást nagyon alaposan kikeverünk. Egy másik edényben összedolgozunk 30 deka RÉTESlisztet csipet sóval és egy kávéskanál szódabikarbónával. A tojásos keveréket fokozatosan hozzádolgozzuk a liszthez, és folyamatosan adagolunk még hozzá két deci szódavizet (buborékos ásványvizet), és 12 nagy evőkanál baracklekvárt. Jól elkeverjük és egy közepes méretű, kivajazott és lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük. A tetejét jól megszórjuk gorombára vágott dióval, és piskóta módjára sütjük. Ez azt jelenti, hogy 200 fokra melegített sütőbe tesszük és öt perc múlva visszavesszük a hőt 170 fokra. Ha a tűpróba negatív, kész a sütemény.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés