free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az 5 legnagyobb bús-komédiás

Borsa         Címkék: bohóc, cirkusz, híres, kultúra, nevettetők 0 hozzászólás

A cirkusz legkülöncebb figurája a bohóc, ő az a Pierrot-bőrbe bújt kétbalkezes nevettető, aki mókás kinézete ellenére is inkább drámai figura. Lista a legjobbakból.

Egy igazi bohóc nem csupán egy idétlenkedő, krumpliorros figura, akinek végtelenül egyszerű a bőrébe bújni. Összetett jelleme, szerkesztett bukdácsolásai és könnyed, ugyanakkor szívszaggatóan keserű életfilozófiája minimum egy kitűnő színészt, akrobatát, zenészt és pszichológust kíván. A cirkuszi bohóc karaktere némiképp eltér a színházi változattól, akik egyértelműen a Commedia dell'Arte világából jött keserű Pierrot-figurák utódai. A kezdetekben kizárólag mulattató és szünetkitöltő szerepet ellátó cirkuszi komédiások jellemének metamorfózisa a XVIII. század végére már létrehozta az önálló műfajjá nemesedő, klasszikus bohócságot, aminek képviselői arccal rendelkező, igazi sztárokká válhattak. Íme a szerintünk 5 legzseniálisabb bohóc, akik mesterségük valódi művészei voltak.

www.britannica.comAz igazi "Joey" - Joseph Grimaldi

Kezdjük egy igazi formabontó klasszikussal, Joe Grimaldival, aki kora legnevesebb színészkomikusa és akrobatája volt. 1779-ben született Londonban, közel 30 évig ő töltötte be Sadler's Wells színpadának legjelentősebb bohócfiguráját az angol harlekin némajátékban. Számos újítással gazdagította a pantomimbohóc műfajt, és benne a búslelkű "Joey" karakterét. Emlékiratait pedig maga a nagy Charles Dickens adta ki. Súlyos betegsége miatt kényszerült a visszavonulásra.www.britannica.comOrosz napfény - Oleg Popov

Oleg Popov a leghíresebb orosz bohóc, akit kora csak "Sunshine clown"-nak, azaz napfény bohócnak hívott. Popov 1930-ban született Moszkvában, egy órásmester fiaként. Cirkuszi akrobatikát és zsonglőrködést tanult már igen kicsi korától, 1949-ben fejezte be az iskolát és rögtön a Moszkvai Nagycirkuszhoz került, munkásságát a nyugati világ is nagyra becsülte, 1981-ben elnyerte a bohóc-Oscart, a monte-carloi szakmai fesztivál Arany Bohóc-díját. A későbbiekben lényegült át "Sunshine clown"-ná és már kizárólag az emberek nevettetésére specializálódott, performanszai egyedülállóak voltak, stílust teremtettek, ahogyan a későbbiekben arcfestési technikája is mintaszerűvé vált.


www.grockland.chA svájci hegedűs - Grock

A svájciak őrült zenebohóca, Grock eredetileg Charles Adrien Wettach néven látta meg a napvilágot 1880-ban Reconvilierben. Apja - akárcsak Popové - órásmester volt, a kis Charles kezdetekben amatőr akrobata, majd zsonglőr lett, minden nyarát egy cirkuszban töltötte, és lelkesen tanult. Később áttért a hangszerekhez, és ez volt az igazi nagy szerelem a számára; hegedű, zongora és xilofon játékával mulattatta a közönségét. 1903-ban változtatta nevét Grockra, és egy Brick nevű bohóccal alakítva ütős párost, járták a világot Franciaországtól egészen Dél-Amerikáig. Grock tökélyre fejlesztette csetlő-botló figuráját, aki a hangszereivel bolondozva nevettette közönségét, például rendszeresen elcsodálkozott, hogy hova lettek a húrok, mikor fordítva fogta kezébe a hegedűt. Önéletrajza Die Memorien de Königs der Clowns - A bohóckirály emlékei címmel jelent meg 1956-ban.


www.muvesz-vilag.huAkinek mindig van másik - Eötvös Gábor

A legnagyobb hazai zenebohóc, akinek "van másik" száma valódi legendává, központi mondata pedig szállóigévé vált. Eötvös Gábor klasszikus cirkuszfamíliába született, tulajdonképpen nem is lehetett kérdés, hogy milyen szakmát választ majd, ha felnő. Ő az emberek nevettetése mellett döntött, és apja révén már 10 évesen belekóstolt a szakmába. A kezdetektől tudta, hogy komoly pályára lépett, és ez az alázat sohasem hiányzott a művészetéből. 1967-ben Jászai Mari-díjat kapott, 1976-ban A Magyar Népköztársaság Érdemes Művésze lett, 1991-ben pedig a Magyar Köztársaság Csillagrendjét viselhette büszkén. Munkássága egyedülálló és több, mint 60 évet ölel fel.

http://lesrestos.webjalles.org A pimasz provokátor - Coluche

Coluche, eredeti nevén Michel Gérard Joseph Colucci a színpadi bohócok egyik legnevesebb képviselője. Provokatív, pimasz és vércinikus hangnemével új színeket vitt a francia humorba. 1944-ben született Párizsban és már igen korán körvonalazódott tehetsége és különc életfilozófiája, habár nem volt buta gyerek, csak az elemit végezte el, mert szabad szellemének nem feküdtek a kötöttségek. A csupán megélhetési munkák után igazi hivatásra lelt a komédiában és a színészetben, tagja lett a Café de la Gare társulatának, majd gyors népszerűsége egyenesen a filmvászonra repítette, a tv-adók pedig versengtek a kegyeiért. Sokan szerették, de sokan kritizálták is, Coluche stílusa ugyanis súrolta a vulgaritás határát, véleménye pedig kínosan pontosan talált mindig a legkritikusabb témákba.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés