free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Királyi kalóriabomba

Borsa         Címkék: arany, dizájn, ékszer, étel, gyűrű 0 hozzászólás

Gyorséttermek műanyag ételeit habzsoljuk, vagy kalóriákat számolgatva sanyargatjuk magunkat. Bezzeg a reneszánsz korban tudták mi a konyhaművészet!

A Reneszánsz Év elnevezésű országos rendezvénysorozat Mátyás király trónralépésének 550. évfordulóját ünnepli. A program részeként május 5.-ig nézhetjük meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a Reneszánsz ételek – Ételek reneszánsza című kiállítást.

Biztosan sokakban megmaradt a Mátyás mesékből a kép, ahogy a hosszú asztal körül ülő főurak elé végtelen sorban hordják az ételt, evőeszközök nélkül, a kenyér héját használva esznek és kezüket az asztal alatt sündörgő kutyákba törlik.

www.kiralyokvarosa.hu

A reneszánsz ember túllépett a középkori aszketizmuson, a földi örömök felé fordult, így az ételek terén sem tagadott meg magától semmit, ami élvezetet nyújthat. Ráadásul az olasz kapcsolatok is fellendítették a konyhaművészetet, melynek fellegvára hol máshol lett volna, mint a királyi udvarban. Olaszországból érkezett az udvarba a sajt, a gesztenye, az olajbogyó, és Beatrix nemcsak a villa használatát, de a nassolást is meghonosította.

A talján édességkészítők cukrozott gyümölcsökkel, befőttekkel és marcipánnal hizlalták a nemeseket. Míg a Jagellók megelégedtek körülbelül 20 udvari szakáccsal, Mátyás korában több mint száz szakács, cukrász, és kukta szorgoskodott a királyi konyhában. Az egyik legnagyobb dőzsölés természetesen Mátyás és Beatrix lakodalmán folyt, a vendégeknek 24 fogást kellett legyömöszölni a torkukon.

A mostani kiállítás megmutatja, milyen lakomákat csaptak az európai koronás fők a korszakban, láthatunk korabeli asztali kellékeket és gasztronómiához kötődő tárgyakat. De a mai hagyományőrző versenyek és fesztiválok és az új gasztronómiai irányok is terítékre kerülnek. A kiállítás megtekinthető a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban május 5-ig.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés