free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Minden képen Magyarország

Borsa         Címkék: díj, fénykép, fotó, magyarország, sajtó 0 hozzászólás

Az idei Magyar Sajtófotó kiállításon a legjobb hazai sajtóképek többsége nem hatásvadász, mégis hat. Aki véres képekre számít, az várja meg a World Presst.

A XXVI. Magyar Sajtófotó Kiállítás képeiről azok az arcok, hangulatok, pillanatok köszönnek vissza ránk, amelyek 2007-et emlékezetesé tették. Dávid Ibolya ijedten balra néz, Sólyom László Frodónak öltözve flangál a magyar pusztában, egy megvert meleg pár értetlenkedve mered a kamerába, szúnyog potyázik egy béka szemén, az üveges tekintetű Korda Gyuri pedig bizonytalan léptekkel hagyja el a színpadot. Ilyennek fest a 2007-es Magyarország a legjobb magyar fotósok szemével nézve, ezek azok az életképek, amikről tíz év múlva eszünkbe jut majd milyen is volt a korabeli sztárvilág, a társadalom és a politika.

Bácsi Róbert László: Zanskari arcok; Szigetváry Zsolt: Meleg helyzet után (www.sf2007.hu)
Bácsi Róbert László: Zanskari arcok; Szigetváry Zsolt: Meleg helyzet után

 

 

A fotósok Eszterházy Péter a megnyitón elhangzott szavaival élve "harctéri tudósítók". Az a feladatuk, hogy mindig, mindenhol ott legyenek, készen legyenek és megragadják a pillanatot. Az író megnyitó beszédében azon elmélkedett, hogy vajon milyen hatással lesz hosszú távon a kamerás mobilok, a digitális fényképezőgépek elterjedése a fotózásra: "Egyre könnyebb fotózni, és így egyre nehezebb. Mindenki kezében mindig ott, ha nem is fényképezőgép, de valami gép, amely képeket állít elő. Képekhez vezet"- mondta Eszterházy, aki szerint a jövőben nehezebb lesz kiválogatni az igazi fotókat a mérhetetlen mennyiségű kép közül, amelyeket nap mint nap készítünk.

 

 

Amióta a digitális fotózás elterjedt, egyre több és több kép érkezik a Sajtófotó pályázatra, a beküldött munkák száma idén döbbenetesen magas, minőségük viszont eléggé vegyes volt - mondta Szigeti Tamás, a szakmai zsűri elnöke a díjátadón, aki külön kiemelte, hogy a zsűri döntésében politikai szempontok nem játszottak szerepet. Az idei pályázatra több mint 9000 kép érkezett 413 fotóstól, ezekből láthatunk válogatást a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Tizenhárom kategóriában, így többek között hír-eseményfotó, emberábrázolás, képriport, művészet, sport, természet és tudomány kategóriákban osztottak ki díjakat. A legtöbb kép társadalomábrázolás - dokumentarista fotográfia és a képriport kategóriákban érkezett - mondta Szigeti, ami azért fontos, mert ezek a képek nagyon nehezen találnak felületet maguknak a magyar sajtóban. "Nem nagyon van olyan lap, ahol ilyen munkák megjelenhetnének, ennek ellenére a fotósok mégis elkészítik ezeket a képeket."

Hernád Géza: Búcsú a Lipótmezőtől (www.sf2007.hu)

 


Hernád Géza: Búcsú a Lipótmezőtől

 

Így készült Hernád Géza fotóriporter "Búcsú a Lipótmezőtől" című díjnyertes sorozta is, aki több mint két évig dolgozott azon a olyan fotósorozaton, amely teljes egészében eddig még sehol nem jelent meg. A fotós önszorgalomból, szabadidejében készítette a képeket, amelyekkel a legkiemelkedőbb teljesítményért járó MÚOSZ Nagydíjat érdemelte ki.

 

 

A sajtófotósok szerencsések, hiszen munkájuk mellé elismerést is kapnak, amit más műfajokban nem kaphatnak meg az újságírók - mondta Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke a díjátadón, aki szerint jelenleg Magyarországon a sajtófotó sokkal előrébb jár, mint maga a sajtó.

 

 

A kiállított képek között igazán profi munkákat is találtunk, amik méltán megállnák a helyüket akár a nevesebb külföldi fotópályázatokon is. Ez azonban valahogy jobban megérinti az embert, mint az eltorzult arcú amerikai katona, vagy porfelhőben, gránátok mellett játszadozó kisgyerekek. Ezek a képek rólunk szólnak, a közvetlen környezetünkről, a minket körülvevő világról, a körülöttünk zajló eseményekről. Láthatunk felvonuló melegeket, gárdistákat, kordonbontó, vagy épp egymással kvaterkázó, pálinkázó politikusokat. Kőröshegyi völgyhidat, természeti csodákat, sportolókat, fürdőző bácsikákat, magyar lakótelepet csüngő hasú kínai disznóval, kisikló vonatot, na és portrékat híres és kicsit sem híres emberekről.

Nagy Attila: Röfi, a panelmalac (www.sf2007.hu)

 


Nagy Attila: Röfi, a panelmalac

Hogy melyik a legjobb kép, arról persze lehetne vitatkozni, a kiállított több száz fotó közül volt még pár, ami díjat érdemelt volna. Szerencsére idén felújították a korábbi hagyományt, miszerint a látogatók is szavazhatnak az általuk legjobbnak tartott képre, a legtöbb szavazatot begyűjtő kép közönségdíjban részesül.

 

 

2007 legjobb sajtófotói mellett két kísérő kiállítást is látható a Nemzeti Múzeumban. Az esélyegyenlőség jegyében című kiállítás képein sérült gyerekeket láthatunk igazán megérintő szituációkban. A kiállításon látható Hendikep című sorozatáért Pintér Márta, a Best Magazin fotósa különdíjat kapott. A fotós a díjátadón elmondta, azért készítette a sorozatot, mert szeretné, ha úgy tekintenénk ezekre a gyerekekre, mintha egészségesek lennének, ha elfogadnánk a másságukat. Nem a hatásvadászat és sokkolás volt a célja, hanem az, hogy bemutassa, hogy ezek a gyerekek ugyanolyanok, mint az egészséges társaik: vidámak, mosolyognak, megbotlanak, huncutkodnak, játékosak és szeretik az éltet.

 

 

A Ringier: 15 év - 15 kép című kísérő tárlaton a kiadónál dolgozó fotóriporterek munkáiból látható válogatás. Az elmúlt 15 évet visszaidéző képek a fotósok egyéni látásmódjának köszönhetően egészen sokszínű képet festenek napjaink Magyarországáról. 2007 legjobb sajtófotói május 1-ig láthatóak a Magyar Nemzeti Múzeumban. A budapesti helyszínt követően a kiállítás a korábbi évekhez hasonlóan több vidéki városba -többek között Debrecenbe, Pécsre, Szegedre, Sopronba- is elutazik majd.

 

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés