free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Gyors főzőcske munka után

izi@borsa.hu         Címkék: főzés, konyha, szakértő, tanács, tipp 0 hozzászólás

Új szakértővel bővült a borsa szakértő csapata. Tyúkcomb nevet viselő Borsamunkatársunktól lehet kérdezni bármilyen konyhai művelettel kapcsolatban.

izi

Ajánló

Kérdezz a konyhás nénitől!

A borsa íz-i rovatának tyúkanyója vérbeli háziasszony, aki családanyaként magas fokon űzi a gyereknevelés, férjszeretés, munkabírás szentháromságában a konyhai műveletek sokaságát. Nem profi szakács, főzni tudó, hétköznapi családanya, aki tud. Ezért ír a borsára, és ezért lehet mostantól kérdezni tőle. Olyat is, amit édesanyádtól sem mernél. 

Írj neki:izi@borsa.hu 

Te, Tyúkcomb,

miért van az, hogy nem tudom az esti főzést abszolválni? Jó, ez így hirtelen hülyeségnek hangzik, de mire este hatra, fél hétre hazaérek, amikorra már persze mindenki nagyon éhes, nekem egyáltalán nincs kedvem kotyvasztani. Ennek köszönhető, hogy rengeteg mirelit kaját csinálok a családtagjaimnak, de nagyon nagy a lelkiismeret-furdalásom. Nem egészséges, igénytelen kaja. Állítólag tudok is főzni, meg amikor volt időm, jókat kreatívkodtam, de így... Van valami jó ötleted, hogyan dolgozhatnék előre, vagy időtakarékosan?

Köszi!

Niki


Szia Niki!

Most mondjam azt, hogy egyenek szendvicset vagy főzzenek ők, ha már egyszer Te vagy az utolsó, aki hazaér a családból? Nem mondom, mert én is ismerem a nyomasztó kényszert, amikor a napközben közétkeztetésen tartott családtagjaim csillogó szemmel várják a csodát, hogy végre ehetnek valami normálisat. Mert főzök nekik. És ismerem a tehetetlenséget, amikor gőzöm sincs, hogy mi a fenét készítsek, hogy ne halrúd vagy virsli legyen a menü.

Ráadásul nem hiszek a szerda esti kreatívkodásban sem, mert ahhoz, hogy az ember alkosson - akár a tűzhely mellett is -, nyugalom kell és némi ihletettség. Nem pedig rajcsúr, aláírandó ellenőrzők, és teregetésre váró ruhák. Néhány dolog azonban eszembe jutott, e módszerek kombinálásával talán tudsz segíteni magadon.

Egyrészről ne utasítsd el teljesen a gyári, fagyasztott cuccokat. A zöldségek például teljesen rendben vannak – azért figyelj a minőségre – szezonban szedik, blansírozzák (előfőzik) és már fagyasztják is. Nincs gyorsabb kaja, mint egy petrezselymes zöldborsó főzelék mirelitből.. És mindenki szereti. Mehet rá a maradék kifli/zsömle/kenyér bundásan. Az egész húsz perc és komplett főtt étel. De ha gyorsan megpárolsz egy kis fagyasztott zöldséget zöldbabot vagy brokkolit és nyakon öntöd némi tojás és tejföl keverékével – mehet bele szerecsendió, fehérbors – aztán húsz perc alatt összesütöd, kész is a hamis, ám energiaszegényebb csőben sült, vagyis gratinírozott zöldség.

A fagyasztott készételekkel más a helyzet, bár szerintem a nudli és gombócfélékkel nincs akkora gáz, ha elolvasod a csomagolásra nyomtatott adatokat kiderül, hogy gyakorlatilag ugyanaz van bennük, amiket Te is belegyúrsz, ha otthon készíted. A mirelit nyers halak is okék szerintem, itt a Borsán már főztünk is egy gyors kaját fagyasztott tőkehalból.

Aztán ott van még a home made mirelit. Ez azt jelenti, hogy teljesen tudatosan mindig többet főzöl mindenből, mint amennyi elfogy, és a maradékot hajítod is be a fagyasztóba. Gyakorlatilag bármilyen készétel fagyasztható, még a rakott krumplinak sem lesz semmi baja, pedig a burgonya igen kényes a hidegre. Tehát amikor nyugi van úgy készülj, vásárolj és főzz, hogy dobj rá plusz két adagot. Nagyon jól tud jönni hétköznap este egy jó húsos bolognai, amihez a készre főtt tészta és szósz is a mélyhűtőből érkezik, csak a sajtot kell frissen reszelni. Ráadásul így van esély arra is, hogy a család különböző ízlésű tagjai a szájuk íze szerint választhassanak akár különböző kajákat vacsorára. (Ó, hogy oda ne rohanjak!)

Megoldás lehet még Lujza néni módszere is, de csak akkor, ha legalább egy kicsit kiszámítható időrendben dolgozol. Gyerekkori barátnőm mamája csinálta azt, hogy szombaton, mielőtt piacra ment átgondolta a következő hetét igen alaposan, majd összeállított egy étlapot, amit kicelluxozott a hűtőszekrényre. Aztán a piacon az étlap alapján készült lista segítségével mindent bevásárolt és amit lehetett előkészített a hétre. A húsféléket felvágta, bepácolta, a zöldségeket megpucolta és zárható műanyag edényekben eltette. Aztán minden este azt főzte, amit eltervezett, apelláta nem volt. Nyilván a romlandóbb alapanyagú kaják készültek a hét elején és később a tartósabbak. Nem mondom, hogy demokratikus módszer, de működött és nem kellett hétköznap arra pazarolnia az agysejtjeit, hogy mit is főzzön.

Ha az időbeosztásod megengedi, előkészülhetsz reggel is, amikor a családod már lekopott dolgozni és iskolába, de neked még van időd. Sokkal jobban pörög az agya ilyenkor az embernek, gyorsabban is hoz döntést, ráadásul a paprikás krumpli egy menetben készítve legalább másfél óra, de, ha a krumplit megpucolod reggel és egy tál vízben elteszed, este már csak főzni kell és csak háromnegyed órát vesz igénybe.

És végül vissza a szendvicshez. Nincs azzal semmi baj, ha nem a párizsis-trappistás szikkadt zsömlére, hanem az angolok minden jóval megpakolt pékáruira gondolunk. Az a szendvics, amiben van egy nagy szelet sült hús, vagy fasírt – hétvégi maradék – továbbá paprika, paradicsom, hagyma, majonéz, kemény tojás, camambert, esetleg kagylókonzerv, saláta, sajt, és curry szósz, semmiképpen sem nevezhető szegényes kosztnak. Ha végképp semmi sem jut eszedbe, főzz szendvicseket, de úgy, hogy mindenki már megpakolva kapja a tányérjára a félbevágott bagettet, bucit, vagy egyéb finomságot. Nem fog senki panaszkodni, azt garantálom. És így a hűtőt is időről időre kitakaríthatod.

Üdvözöl: Tyúkcomb



Kapcsolódó cikkek

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés