free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Túl a falon

Borsa         Címkék: ajánló, igényes, kína, könyv, kultúra 0 hozzászólás

Kína az elszigetelődésének köszönhetően évezredekig sikeresen őrizgette titkait. A lepel azóta fellebbent, de egyes fejekben sajnos még mindig a buta misztikum hódít.

Ázsia legnagyobb gyöngyszemét mostanában leginkább emberjogi aktivisták emlegetik Tibet kontextusban tálalva és olimpia-bojkott felhangokkal kerítve, de Kína jóval több azért, mint egy nagy gonosz sárkány, aki keresztben nyeli le a kicsiket. Az, hogy Kína a fejekben még mindig valahol a ködös misztikum határmezsgyéjén imbolyog annak köszönhető, hogy egyetlen óriásállamként tudott teljesen külön univerzumot alkotva megúszni a szélmezőnyben, elképesztő művészeti és szellemi öröksége pedig sokakban komplexusokat ébreszt. Mi egyértelműen a vaskos és számos területén még felfedezésre váró kínai kultúrából - szigorúan nem belefolyva a politikai mederbe - szeretnénk pár dolgot meglebegtetni, kedvcsinálónak egy impozáns kiadványhoz. 

Az Athenaeum kiadó okosan az olimpia évére időzítette 70-es számmal jelölt sorozatának következő, gyönyörűen kivitelezett darabját, ami Kína csodáiba kalauzol. A Hetven csoda Kínából című könyv hűen követi elődei példáját, rengeteg képpel és illusztrációval megtömködve nyújt tudományos, mégis nagy rétegeknek fogyasztható informácikupacot Kína történelméről, művészetéről és a mai világban betöltött helyéről.

www.fo.hu, http://en.wikipedia.org

Hogy Kína hogyan vált szinte egyik pillanatról a másikra gazdasági világhatalommá, hogy milyen gyökeres gondolkodás és életvitelbeli különbségek léteznek keleti és nyugati elmék között, hogy kulturális értékei mekkora hasznot hajtottak az egész emberiségnek, vagy hogy múltja hogyan formálta mai arcát, erről kellemesen felületes képet kapva eloszlathatjuk fejünkből a Kínát övező sűrű homályt. A kontinensnyi ország ugyanis csöppet sem rendelkezik olyan mogorva vonásokkal, mint azt képzelnénk, vagy mint azt szeretnék egyesek, hogy képzeljük.

A téma érzékenységére jellemző, hogy a könyv szerzői között nyugati és keleti tudósok egyaránt megtalálhatóak, kínos kérdések persze nem kerültek napirendre, de a minden szempontbeli korrektség igen jellemző aspektusa az irományoknak.

http://en.wikipedia.org  

A tematikusan szerkesztett kislexikon képet ad Tibetről, a selyemiparról, a védjegyként emlegetett Nagy Falról, a porcelánról, a harcművészetekről, a kertépítészetről és a kalligráfiáról, de a kevésbé köztudatban forgó kínai orvoslás, csillagászat, hadviselés, opera, cirkusz, és jáde megmunkálásról is olvashatunk. Kína természeti értékeiről, vallásáról és a mindent meghatározó filozófiai gyökerekről is ízelítőt kaphatunk. A témák - bár igen átfogóak - nem sűrűsödnek be, szellősen vezetett fejezeteiben rengeteg kép és illusztráció fogad, a szöveg nyelvezete pedig akár egy igényesen fogalmazott iskolai segédanyagként is megállná a helyét.

www.metmuseum.org, http://macaudailyblog.com

Mivel nem egy szigorúan vett tudományos kiadványról beszélünk, nem neheztelhetünk rá azért sem, ha egy-két témába csak éppen belekap, a lényeget jól mutatja és mind látókörtágító, mind figyelemfelkeltő olvasmányként kitűnő. Esztétikai érdemeit pedig még nem is méltattuk, amik révén az igényes kivitelű könyvek között is az élmezőnybe kúszhat. Okos, egyszerű, informatív és piszokjól időzített, többszörforgatós olvasmány, csak ajánlható.


Hetven csoda Kínából
Szerkesztő: Jonathan Fenby
Kiadó: Athenaeum
Oldalak száma: 304
Kiadás éve: 2008
Bolti ára: 7490 FtLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés