free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Költői giccs hátizsákkal

Borsa         Címkék: ajánló, film, költői, túra, vadon 0 hozzászólás

Sean Penn negyedszerre is direktori pózba helyezkedett, és levezényelte az Út a vadonba című moziját. Ez a film minden bizonnyal a lázadók vizuális bibliája lesz.

A történetében ugyanis egy nagy karrier előtt álló, friss diplomás fiú, Christopher McCandless úgy dönt, hogy a konvencionális társadalmi normáknak beintve kilép az értéktelen materialista rendszerből, és a vadonba veti magát. Rousseau "vissza a természetbe" elveit követve sutba dobja iratait, diplomáját, pénzét egy alapítványnak adományozza, ő meg hátizsákot ragadva nekivág Alaszkának. A szabadság mámorító illata és kedvenc írójának, Thoreau-nak példája hajtja.

www.intothewild.com

Christopher sztorijának magva pedig maga a valóság; a fiatalember a '90-es évek elején indult útnak, keresztül-kasul bejárta Amerikát, közben naplót írt, majd a vadonban érte a végzet is. A szívszaggató történetet először Jon Krakauer örökítette meg azonos című regényében, és így jutott el a sztori Sean Pennhez, aki azonnal a megfilmesítés mellett döntött. Christopher valódi szülei 10 évnyi hezit után rábólintottak az ötletre, és Penn már a hóna alá is vágta a stábot, hogy az amerikai vadon gyönyörű tájainak díszletében lefilmezzék a szabadulni vágyó lélek mélyidealista bolyongásait.

Semmi kétség, hogy Penn hatalmas szeretettel és alázattal nyúlt a sztorihoz, az ő Christopherje igazi lázadó, ősidealista archetípus, az a fajta tiszta lélek, akit eszméi mozgatnak és nem az érdekei. A film egész ideje alatt Christopher szemével látjuk a világot, az ő ideái, motivációi lebegnek a mi szemünk előtt is, ami nagyban megkönnyíti a fejünkben felmerülő miértekre adott válaszokat. Tulajdonképpen egy abszolút idealizált világba csöppenünk, a sok szépség, jóság és szeretet néha óhatatlanul giccsbe csúszik át, de a képkockák mögül sugárzó végtelenül egyszerű és tiszta hit, amivel a rendező nekiugrott a mozinak, még a legkritikusabb szemlélőket is meglágyítja, minket sem visz rá a lélek, hogy a cinizmus destruktív páncélja mögül elkezdjünk puffogni. Pedig külön-külön igencsak hatásvadásznak tűnnek a giccsgyanús képek, a narrációs elemek, és az ex grunge-ikon, Eddie Vedder bús-borongós zenéje is, de a rendezés sikeresen tompítja ezeket az éleket.

www.intothewild.com

Bár szigorúan történethű életrajzi moziról beszélünk, ez a film sokkal inkább egy természeti tablóba oltott road-movie, mint rekonstrukciós szándékból született biográfia. Sean Penn igazán líraira vette a figurát, és ebben kitűnő partnere a Christopher bőrébe bújt ifjú színész, Emile Hirsch. Szinte izzik réveteg szemeiből az abszolút pozitív értelemben vett naivitás, a tiszta idealizmus. Valószínűleg új kultfigura született személyében az öntörvényű, anyagias társadalmat elutasító, lázadó aktivisták között.

Költői film, hosszan vezetett és gyönyörű szép, de élvezeti értékét csak az tapasztalhatja, aki fogékony a témára, képes 2 és fél órán keresztül ficánkolás nélkül figyelni, és nyitni egy tulajdonképpeni vizuálfilozófia felé.

 


Út a vadonba / Into the Wild
Színes feliratos amerikai filmdráma, 2007
Rendező: Sean Penn
Író: Jon Krakauer
Forgatókönyvíró: Sean Penn
Operatőr: Eric Gautier
Zene: Eddie Vedder
Producer: Art Linson, Sean Penn, William Pohlad
Vágó: Jay Cassidy
Szereplők: Emile Hirsch, Vince Vaughn, Hal Holbrook, Kristen Stewart, Jena Malone, Marcia Gay Harden, William Hurt, Catherine Keener, Zach Galifianakis
Játékidő: 140 perc
Hazai mozibemutató: 2008. április 3.
Forgalmazza: UIP-Duna Film

 

 

 

 

 

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés