Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Waldorf saláta

Borsa         Címkék: recept, saláta, waldorf, zeller, zöldség 0 hozzászólás

A méregtelenítés nem feltétlenül jelent önsanyargatást. A Waldorf saláta tele van vitaminnal, fogyókúrás, de mégis nagyon finom. És az elkészítése sem bonyolult.

Ahogyan a múlt héten megígértük elkezdünk itt az íz-i rovatban is egy kicsit jobban koncentrálni a nagy tavaszi megújulásra. Nem állunk át a csíra evésre, de egy picit visszaszorítjuk a kalóriákat. Nem arról van szó, hogy mindenkit fogyókúrára szeretnénk kényszeríteni, de ha valaki szeretne egy kicsit méregtelenedni, az találhat nálunk is egy-két jó falatot, nem csak a fogyókúrás oldalakon.



A waldorf saláta az igazi nagy klasszikusok közé tartozik, úgy mint a Stroganoff bélszín, vagy a tarte Tatin, lexikon szócikket is írtak róla. 1896-ban készítette először a Tschirky nevű teremfőnök a patinás New York-i Waldorf Astoria szálló éttermében. Kicsit olyan érzése van az embernek, hogy gyorsan kellett valamit összeütniük, mert ez az étel amilyen kifinomult íz kombináció, olyannyira nem tartalmaz semmi extra hozzávalót, sőt nagyon gyorsan el is készül. Két titka azért van. Az egyik, hogy a hozzávaló zellert valóban gyufaszál nagyságúra kell vágni, ha nagyobb falatok érkeznek belőle az ember szájába, akkor erős ízével agyoncsaphatja a harmóniát. Ehhez nem kell más csak egy kis türelem és egy meglehetősen éles kés. A másik titok, hogy a salátának legalább egy órát állnia kell a fogyasztás előtt.

A majonéztől nem kell megijedni a méregtelenítőknek, annyira kevés kell hozzá, hogy elenyészik a kalória értéke, ami ráadásul gyakorlatilag csak ennek van az összetevők közül. Ha valaki nyerstojás fóbiás, mint Borsamunkatárs, az használjon nyugodtan jó minőségű flakonos majonézt, aki bírja, hogy nyers tojás kerül a tányérjára, az egy sárgájából készítsen hozzá majonézt, lehetőleg extraszűz olívaolajjal. Még egy szó a mártásról: nem szabad, hogy az összetevők ússzanak benne, mint a bolti hidegkonyhai készítményekben, éppen csak vonja be vékonyan a felületüket a tartármártás.



Borsamunkatárs ehhez a salátához nem eszik kenyeret, valahogy nem illene hozzá, inkább a villával való rájárást részesíti előnyben, de remek köret mindenféle húsok mellé is; lehet kipróbálni.

Így készül

Egy közepes gumó zellert meghámozunk, majd egészen apró, gyufaszál nagyságú darabokra szeleteljük. Ennek az a módja, hogy mint a hagymát, először félbe vágjuk, majd vágott lapjával lefordítva, ujjainkkal összeszorítva hosszában vékonyan felszeleteljük, majd a fogást még mindig tartva, keresztben is végighaladunk rajta a késsel. Így "álló" gyufaszálakat kapunk. Ilyen formára felszeletelünk két nagy, lehetőleg savanykás almát is. Aki akarja, hagyja nyugodtan hámozatlanul, akkor szép piros-cirmos salátája lesz. A zellert és az almát összeforgatjuk és meglocsoljuk pár csepp citromlével, hogy meg ne barnuljanak.

Két evőkanál majonézt elkeverünk két evőkanál tejföllel, vagy joghurttal, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük a növényekkel. Egy marék dióbelet gorombára vágunk és ezt is hozzáforgatjuk a salátához. Kész. Ehhez az ízvilághoz remekül illenek a rokfort jellegű sajtok, aki akar azt is keverjen bele, csak akkor már ne nevezze Waldorf salátának.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »



Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés