free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Putyin, a bábművész

Borsa         Címkék: hatalom, medvegyev, orosz, politika, putyin 0 hozzászólás

Idén Oroszorszgában Dimitrij Medvegyev komoly fölénnyel nyerte meg a választásokat. Putyin miniszterelnöki szerepben tér vissza, és talán bábművész lesz.

Oroszország metsző kékszemű elnöke nyolc év után távozott a hatalomból, majd visszatért. Nem, ez nem valami furcsa kormányzati ballépés, annyi történt csupán, hogy az egykori KGB-ügynök elnöki székben eltöltött hivatali ideje lejárt, az öreg róka azonban jó érzékkel kijárta az utat ahhoz, hogy bizalmasa és barátja, Dimitrij Medvegyev komoly fölénnyel nyerje meg az idén március 2-án tartott választásokat. Putyin maga ezután miniszterelnöki szerepben tér vissza, az azonban nem kétséges, hogy kinek a kezében marad az igazi hatalom. Mi változik, és mi marad a régiben a színjátéknak is beillő orosz belpolitikai mutatványt követően?

http://thelede.blogs.nytimes.com

Már akkor megindultak a találgatások, amikor még az elnöki székben ülő Putyin személyes pártfogoltjaként javasolta Medvegyevet - aki egyébként a Jukosz olajcég vezérkarában foglalt helyet - a posztra. Milyen elnök lesz a mindössze 43 éves jelöltből? Lesz tényleges hatalma is, vagy csupán Putyin bábja lesz Oroszország élén? Van annyi tekintélye, hogy talpon maradjon az orosz belpolitika olykor meglehetősen durva viharaiban?

A kérdésekre a választ három lehetőség formájában lehet összefoglalni. Az első szerint Putyin kezében marad a valódi hatalom, amelyet lassan, fokozatosan a miniszterelnöki hivatalra ruház át, illetve 2012-ben Medvegyev első terminusának a végén újra indul az elnöki székért.

A B-terv szerint Putyin fokozatosan kineveli utódját Medvegyev személyében, s tervezett módon adja a kezébe a hatalmat. Az sem kizárható, hogy májusban, a miniszterelnöki kinevezése előtt váratlan fordulatként bejelenti visszavonulását, hogy a csúcson fejezhesse be politikai karrierjét. Persze ezután még szürke eminenciásként beállhat pártfogoltja mögé tanácsadóként.

A harmadik lehetőség - ami feltehetőleg Putyint lepi majd meg a legjobban -, hogy Medvegyev Oroszország leghatalmasabb embereként vérszemet kap és szépen lassan igyekszik majd kifúrni egykori pártfogóját a hatalomból. Ehhez persze alaposan meg kell erősítenie a hátországát, Vlagyimirnak ugyanis messzire elér a keze. Mindenesetre nem elképzelhetetlen.

www.time.com

Ennél azonban valószínűbb, hogy Putyin továbbra is a hatalom közvetlen közelében marad. Ezt látszik alátámasztani, hogy politikai karrierje virágzik, valamint, hogy a legtöbben úgy gondolnak rá, mint az Oroszország felemelkedését megalapozó és végrehajtó agytrösztre. Ez pedig még annak ellenére is sokak szemében lesz a volt KGB-tiszt legnagyobb érdeme, ha a mostani virágzás magjait Jelcin elnökségének utolsó éveiben vetették el, s az egekbe szökő olajárakkal táplálták az elmúlt esztendőkben. Ez azonban nem változtat azon, hogy sokak szemében Putyin és a gazdasági jólét szorosan összefonódott.

Ebből kifolyólag kevésbé lenne bölcs döntés, ha az ereje teljében lévő ex-elnök visszavonulna a hatalomból. Jóval logikusabbnak tűnik, hogy talál egy kedvére alakítható bábot, akinek kijárja az elnökséghez vezető utat, hogy továbbra is a hatalom verőerén tarthassa emberölésre is kiképzett ujjait. Nem beszélve arról, hogy a miniszterelnöki pozíciónak nincsen az elnökihez hasonló időlimitje, így, ha képes rá, Putyin addig maradhat a hatalom hátterében, amíg csak akar.

Persze ez kétélű fegyver is lehet, mivel az orosz törvények értelmében a miniszterelnök az elnöknek felel, ezért hacsak nem tudja megváltoztatni az alkotmányt Medvegyev négy éve alatt, egyáltalán nem kizárt, hogy 2012-ben újból megpályázza a bársonyszéket, amelyben már nyolc évet lehúzott.

Oroszország gazdasága jelenleg szárnyal, a legtöbb orosz polgár bevétele meredeken felfelé ível, s kialakulóban van egy középosztálynak tekinthető réteg. Putyin népszerűségi mutatói is magasan állnak. Azonban mint ezt már írtuk, ez a jólét nagyrészt az energiaáraknak és a nagy mennyiségen Európának eladott olajnak köszönhető. Emellett azonban mást nem nagyon tud felmutatni az orosz gazdaság, így ha – bármennyire is valószínűtlennek tűnik ez ma – az olajárak zuhanórepülésbe kezdenek, az alapjaiban rázhatja meg a most virágzó orosz pénzügyi helyzetet. Ha pedig ez előfordul – 1998-ban már volt erre példa – akkor nyilván az elnökön verik el a port.

www.cbsnews.com

Ekkor nyeri értelmét a "B-terv", vagyis, hogy Putyin makulátlan (na jó, többé-kevésbé) elnökség után visszavonul és kellemesen tölti a nyugdíjas éveit, ami egész jó üzletnek tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy még nincs 60 éves. A kérdés csak az ez esetben, hogy mikor szánja el magát a döntésre? Már májusban leteszi a lantot, vagy egy darabig még egyengeti Medvegyev útját?

1. Putyin, a bábművész
2. Medvegyev kifúrhatja PutyintLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés