free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A hatvannyolcas szimbolika

Borsa         Címkék: 1968, emlékév, kultúra, rendezvénysorozat, szimbolika 0 hozzászólás

A Politikatörténeti Alapítvány az 1968-as év negyvenedik évfordulója kapcsán lenyűgöző rendezvénysorozatot kreált. De miért is olyan izgalmas ez a 68-as szám?

1968 a huszadik század egyik legmeghatározóbb éve volt, szimbolikus számmá nemesült, és egyaránt köthetjük hozzá a szabadságvágyat, a szexuális forradalmat, a lázadó ifjúságot, és a háború utáni felnövő generáció lelkes tiltakozását a fogyasztói társadalom rákfenéi ellen. A változások gyújtópontja volt, a párizsi diáklázadástól a prágai tavaszon át a hazai gazdaságpolitikai változásokig. '68 az egész világon átsöpört, olyan volt ez az év, mintha mindenki egyszerre sóhajtott volna föl egy élhetőbb világért, a sóhajokból pedig tettlavina lett, és az utókor számára az egyik legnagyobb példaértékű évvé vált.

www.tate.org.uk, www.vietnamwar.com

Így negyven év távlatából is átérezhető az a hév, ami az akkori lelkekben megbúvó elégedetlenségből bimbódzott ki, és korunk lagymatag konformizmusának idején különösen rokonszenvesnek tetszik a 68-as szellemiség. Nem véletlen hát az sem, hogy a politikai és gazdasági eseményekre a kultúra is érzékenyen reagált. A zenészek, a filmrendezők és a képzőművészek is minden addiginál nagyobb erőkkel aktivizálták magukat a témában, ellen-mozgalomból mellett-mozgalommá váltak, és a mára kialakult kulturális nyelvezet, struktúra és funkció az akkori változások és folyamatok örököseinek tekinthetők.

www.1968ev.hu

Tehát 1968 szerepe nagyobb is, mint gondolnánk, bár messzibe vesző múltbéli pontként értelmezése rengeteg okot szolgáltat a heves vitákra politikai és kulturális téren egyaránt, ezért is remek alkalom egy ilyen évforduló a felvilágosításra, értelmezésekre, újraértelmezésekre.

A Politikatörténeti Alapítvány (PTA) nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy a merengő nosztalgiázáson túl hiteles képet fessen 1968 eseményeiről, atmoszférájáról, a kiváltó okokról és a következményekről. Előadássorozattal, filmklubbal, vetélkedővel, kiállításokkal és zenei eseményekkel színesített programjukban a legfinnyásabbak is biztosan találnak kedvükre valót. Az év tiszteletére létrehozott honlapon pedig annyi információ van a korszakról idézetekkel, fotókkal és korabeli dokumentumokkal megspékelve, hogy egy történészpalánta is szép nagyra nőhet tőle, hát még a laikus érdeklődők.

www.nyu.edu, www.abcnews.go.com

És nem jár rosszul az, aki aktivizálja is magát, mert a vetélkedő nyertesei például egészen Párizsig - a legnagyobbat szóló esemény helyszínéig - repülhetnek. De azok a látogatók is kellemes utazásban vehetnek részt, akik a filmklub programjaira neveznek be, hiszen Dusan Makavejev W. R. az organizmus misztériuma című munkájától Jean-Luc Godard  A kínai lány-án keresztül eljuthatnak egészen Magyar Dezső Agitátorok-áig, ami mind térben, mind formanyelvi finomságokban, mind művészi attitűdben nagy felfedezőtúrának minősül.

Ez a rendezvénysorozat egyaránt sokat nyújthat azoknak, akik 68-at megélték, akik a változásokba születtek bele, vagy akik jóval utána jöttek a világra, hiszen ez az év az, amit a nagy remények korszakaként a világon mindenfelé virágkoszorú övez, a szabad gondolkodás és cselekvés, a revitalizált világmegváltó eszmék, és a leplezetlen testiség jelképévé nemesült. Van, ahol bejöttek a 68-as törekvések, van, ahol csak reménykednek egy új 68-as eljövetelében, de mindenhol emlékeznek rá, és átérzik a jelentőségét. Megismerni pedig mindenkinek kötelessége lenne. www.1968ev.huLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés