free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ötvenéves a békejel

Borsa         Címkék: béke, hippi, jel, szimbólum, tiltakozás 0 hozzászólás

A fél évszázaddal ezelőtt született békejelet mindenki ismeri, de azt már kevesebben tudják, hogy a hippik és a háborúellenesség jelképe katonai jelzéseket ábrázol.

Háborúellenesség, hippimozgalom, humanizmus, esélyegyenlőség. A szimbólum, ami összeköti ezeket a fogalmakat, nem más mint a jól ismert békejel, ami idén ünnepli ötvenedik születésnapját. Hogy valójában mit is ábrázol maga a jel, arról sokféle elképzelés létezik, egyesek szerint galamblábnyomot, módosított keresztet, sátáni jelképet, szomorú emberalakot vagy épp meghekkelt Mercedes logót. A valóság azonban nem ennyire misztikus, a szimbólum valójában két katonai jelzés összeolvadásából született.

www.faktoider.nu, www.banthebomb.org

A békejelet az elmúlt ötven évben számos mozgalom tűzte zászlajára, nem csak háborúellenes tüntetéseken, de hippiautókon, melegfelvonulásokon is lehet látni. Ma már nem csupán a békét, de az egyenlőséget, a másság elfogadását a toleranciát is szimbolizálja.

Kevesen tudják, hogy a jel először egy nukleáris fegyverkezés elleni felvonuláson bukkant fel 1958-ban. Megalkotója, Gerald Holtom brit művész, lelkes pacifista volt, aki nem volt hajlandó harcolni a második világháborúban. Holtom később nem munkásságáról, sokkal inkább az általa bevezetett szimbólumról lett híres, ami valójában nem más, mint két katonai jelzés, két betű (N-D) kombinációja. Az ötvenes évek végén a hidegháború okozta állandó nukleáris fenyegetettségben éltek az emberek, ebben az időben Amerikában divat volt egy halomnyi konzervet felhalmozni, esetleg betonbunkert építeni a hátsó udvarban.

Éppen ezért sokan küzdöttek azért, hogy a nagyhatalmak hagyják abba a nukleáris fegyverek fejlesztését. Az egyik angliai aktivista szervezet neve Campaign for Nuclear Disarmament volt, azaz kampány a nukleáris lefegyverzésért. Holtom az utolsó két szó - Nuclear Disarmament - kezdőbetűjéből alkotta meg a jelet, mégpedig a katonaságban használatos zászlójelzések felhasználásával. A D és N betűket szimbolizáló sematikus alakokat a földet jelképező kör belsejébe rajzolta, így született meg az az egyetemes szimbólum, ami később békejelként az egész világon elterjedt.

www.azlan.biz

Ahogy jel eljutott az Atlanti óceánon túlra, kezdett megváltozni, átalakulni a jelentése. Amikor a hatvanas-hetvenes években az amerikai civil jogi mozgalmak felkapták, már nemcsak a nukleáris fegyverek, hanem a háború elleni tiltakozás, a környezetvédelem, az esélyegyenlőség, a nők és a melegek jogaiért való küzdelem jelképeként is használták. A békejel minden tüntetésen ott volt, a hippimozgalom gyakran használt szimbólumaként az összes pszichedelikusan kipingált Volkswagen kisbusz oldalán ott virított, sőt a mai napig elengedhetetlen hozzátartózója a civil jogi és humanista felvonulásoknak.

Az elmúlt ötven évben az eredeti cél, azaz a nukleáris leszerelés csak részben valósult meg, bár mára a ezeknek a fegyvereknek egy része eltűnt, a nukleáris kísérletek nem szűntek meg, és ma már nem csak a nagyhatalmak, de a fejlődő országok is végeznek ilyen irányú kutatásokat.  Az eddig gyártott atomtöltetek mennyisége elegendő lenne ahhoz, hogy a teljes bolygót akár 25-ször elpusztítsák.

www.indymedia.org

Az elmúlt fél évszázadban gyakorlatilag nem volt olyan nap, hogy valahol a földön ne lett volna háború, éppen ezért a szimbólum sajnos még mindig aktuális. Bár valószínűleg soha nem fog megvalósulni a Star Trek utópia, amikor az emberek az egész földön békességben élnek egymással, sőt megpróbálnak békét teremteni az egész univerzumban, de küzdeni lehet érte. Így vélik azok az emberek is, akik idén ötödször gyűltek össze, hogy együtt tüntessenek a békéért.

A mi békejelünk


Az első fáklyás tiltakozást 2004-ben szervezték Magyarországon, akkor még csak egy helyszínen, a Hősök terén. 750-en fáklyákkal kezükben békejel alakzatot vettek föl, az erről készült fotó pedig bejárta az egész világot, a CNN és BBC weblapjától Izlandon és Dél-Amerikán keresztül számos országban került az újságok címlapjára. A Humanista Mozgalom és más civil szervezetek együttműködésével létrejött  Békejel demonstráció évről évre egyre több embert vonz.

A béke lángjai 2008-ban Magyarországon nyolc színhelyen: Budapesten a Gellért-hegyen a Filozófusok kertjében, a Bazilika előtt, a Sándor-palota előtt, és az ELTE lágymányosi épülete előtt, Szentendrén, Szolnokon, Egerben és Miskolcon lobbantak fel március utolsó hétvégéjén. Idén az iraki háború ellen, az Irakban és Afganisztánban állomásozó magyar katonák hazahozataláért, egy valóban békés magyar külpolitikáért tüntettek, de a Humanista Mozgalom által kezdeményezett demonstrációsorozat üzenetében kiemelt helyen szerepelt a hazánkban tapasztalható intolerancia és erőszak elleni küzdelem fontossága is.A Békejel fáklyáit a Tibeti Szabadság Lángja gyújtotta meg a Hősök terén, ami Athénból indult világkörüli útjára. A Szabadság Lángja, miután bejárja az egész világot, augusztus 8-án eljut végcéljához, Kína által megszállt Tibet határára.
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés