free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Zsidótojás

Borsa         Címkék: húsvéti, maradék, recept, tojás, zsidótojás 1 hozzászólás

A megmaradt hímes tojások feldolgozásának utolsó pillanatait éljük, és ha nem akarunk megint színes rakott krumplit készíteni, próbálkozzunk meg a zsidótojással.

Bármilyen furcsa is, az óvodában és a napköziben megismert tojáskrém, a dermedt, margarin ízű, sótlan kence előképe egy igazán finom, jellegzetesen zsidó étel, amit zsidótojásnak, vagy lengyeltojásnak neveznek. Az elnevezési különbségek lényegi tárgyalására most ne térjünk ki, inkább vizsgáljuk meg ezt az ételt egy kicsit közelebbről.

Eredetileg liba- vagy kacsamájjal és -zsírral készült csemege volt, de a hizlalt szárnyas máj örömeit sosem engedhette meg magának mindenki. Gondoljunk csak bele, mekkora idő és munka szerencsétlen madarakat naponta tömni, mozgásukat minimálisra szorítani, hogy kellően nagy, elzsírosodott májuk legyen. Tehát a hízott libamáj sosem volt olcsó. A háziasszonyok persze hamar rájöttek, hogyan készítsenek finomat a lényegi hozzávaló elhagyása ellenére. Így aztán a köztudatba máj nélkül került be, majd az idők folyamán a hozzávalók olyannyira torzultak, hogy vannak, akik a majonézzel kötött tojáskrémet is zsidótojásnak nevezik.Pedig nem. A zsidótojás libazsírral és sok hagymával készül, úgyhogy nyilvánvalóan nem egy epekímélő diéta, már csak azért sem, mert addig úgysem lehet abbahagyni evését, amíg egy falat is található a tál alján. Azért vérre megy a verseny. Egyébként a kevéssé diétás voltát nem a libazsírnak köszönheti. Jó lenne, ha szegény libazsír rehabilitálódhatna és kikerülhetne „fúj zsír” kategóriájából, ugyanis az egyik legkönnyebben emészthető, teljesen koleszterinmentes zsiradék, élettani hatása az olívaolajéval vetekszik. Bizony! Tehát, ha valaki azért főz-süt lelkesen margarinnal, mert az egészséges és koleszterinmentes, nyugodtan kezdjen az agyának átprogramozásába, mert a libazsírral sütött sütemények sokkal egészségesebbek, mint a tengernyi E származékkal dúsított, maradékolaj felhasználásával készült margarin félék.

Tehát, aki jót szeretne a családjának, az kezdje el visszacsempészni az ételekbe a libazsírt, először mondjuk a tojásrántotta és a pörkölt félék alá, később a pitéket, linzereket készítsen libazsírral, a hosszú távú hatás nem marad el. Egyébként, ha valaki veszi a bátorságot és libazsírral süt süteményt, ne csodálkozzon, ha a pusztítók táborában valaki majd fölkiált, hogy: Jé, ez pont olyan, mint amilyet a nagyi sütött!

Ez volt a lírai kitérő a libazsír felé és most vissza a zsidótojáshoz. Igazi tartalmas, reggelire, gyerek tízóraijába való kencéről beszélünk, amelyet leginkább friss, hófehér parasztkenyérre kenve lehet élvezni. Mondjuk, van, aki esküszik a meleg pirítósra és az sem rossz. Amire oda kell figyelni a készítés során, hogy a hagyma-zsír-tojás hármas ízei kellően összesimuljanak, egyik se domináljon túlzottan. Használhatunk bármilyen hagymát, ilyenkor tavasszal mondjuk kézenfekvő az újhagyma, de télen nyugodtan jöhet a lila is, sőt a mezei vöröshagyma is, de ez utóbbit vágjuk nagyon apróra.Két eljárás létezik a készítésben, az egyik, amikor nem teljesen keményre főzzük a tojásokat, hanem nyolc percnél kivesszük a vízből és gyors héj-hűtés után még melegen keverjük a libazsírhoz – ez krémesebb állagot ad, a másik eljárás szerint a teljesen hideg és keményre főtt tojást kockázzuk a libazsírhoz. Borsamunkatárs most ez utóbbit választotta, mert szabadulna már a húsvétról megmaradt hímes tojásoktól.

Így készül

A kemény tojásokat nagyon apróra vágjuk, és minden tojáshoz fél evőkanál libazsírt számítva egy keverőtálba tesszük mindkét hozzávalót. Három-négy tojásonként öt szál újhagymát, vagy egy fej vöröshagymát felkarikázunk, illetve kis kockára vágunk és azt is a tojáshoz szórjuk. Sózzuk, picit borsozzuk és egy egész kevés csípős mustár adunk hozzá, de ez el is hagyható. Egy villával nagyon alaposan összedolgozzuk az egész hóbelevancot és kóstolgatjuk, hogy a fent említett a íz-egyensúlyt be tudjuk állítani. Tálalás előtt álljon legalább fél órát és sose kínáljuk hűtőhidegen, sokkal inkább szobahőmérsékleten. Mindegy mennyit készítünk, biztos, hogy kevésnek tűnik majd.
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés