free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az emberiség anyanyelve

Borsa         Címkék: irodalom, józsefattila, költészet, megemlékezés, ünnep 0 hozzászólás

Somlyó Györgynek köszönhetjük, hogy 1964 óta ünnepeljük a költészet napját. Rábökött József Attila születésnapjára és kinevezte április 11-ét a nyelv ünnepének.

A világon egyedül nálunk van költészet napja, legalábbis hivatalosan szabott formában mindenképp. 1964-ben Somlyó György fejéből pattant ki az ötlet, hogy ha már úgyis ünnepnapokban mérve éljük az életünk, akkor miért ne lehetne a költészetnek is örülni eképp. Az, hogy az időpont József Attila születésnapjára esett nem véletlen, Somlyó szemében a zűrös sorsú, meg nem értett költő volt az "első" és az igazi. Kosztolányi Dezső halálának kapcsán találkoztak először, a Szép Szó szerkesztőségében és bár a találkozó spontán volt és rideg, Somlyó egész életére meghatározó élményként őrizte. Sőt, saját bevallása szerint József Attila halála volt az a pont, ami végképp a költői-írói pályára sodorta.

Tehát az április 11-ei időpont egyértelműen előtte tiszteleg, pedig ehhez a dátumhoz köthető Márai Sándor születésnapja is, aki pont 5 évvel előzte meg József Attilát. Maga az ünnep viszont nem csak neki szól, József Attila csupán a kiváltó ok, a névadó és a katalizátor, de az ünneplés magának a költészetnek szól.

http://jelesnapok.neumann-haz.hu, httpmek.oszk.hu

Legtöbbünknek talán csak a kínos feszengés jut eszünkbe, ha visszagondolunk az erre a napra időzített iskolai versmondó ünnepségek kötelezően idióta szerelésére és kántálós felolvasásaira. Magáról a költészetről viszont eszünkbe jut az első szerelemnek szánt preköltői szárnypróbálgatás, a párna alatt őrzött, és sutyiban rongyosra olvasott kötetek, a kamaszkori igazi, nagy beborulásos időszak lázadó verseinek imádata, vagy az érzelmi krízishelyzeteket enyhítő édes-bús szonáták. Kis túlzással az egész életünket végigkíséri a költészet, olvassuk, hallgatjuk, próbálkozunk vele, de leginkább csak érezzük, és minden ilyen pillanatban van valami hanyagul odaszerkesztett kozmikus fenség. Johann Georg Hamann filozófus egyenesen az emberiség anyanyelvének nevezte a költészetet, és azon túl, hogy ez a titulus szívszaggatóan szentimentális, remek költői paradigmaként is megállja a helyét.

Természetesen idén is számos program kerül megrendezésre a neves dátum alkalmából, és a kötelező körök is lefutásra kerülnek. Idén is lesz koszorúzás a Gát utcai emléktáblánál, ahol egykor József Attila lakott, a megemlékezésen Asperján György író mond majd beszédet, aki a költő születésének centenáriumára - 2005 - Fogadj örökbe címmel monumentális életrajzi regényt írt. Ezen a napon Szakadékok és betűhidak címmel a magyar olvasáskultúra helyzetéről és kilátásairól tartanak kerekasztal-beszélgetést a Magyar Művelődési Társaság és a Magyar Művelődési Intézet tagjai.

A színházi programok is igazodnak a költészetnapi megemlékezésekhez, az Új Színház stúdiósai például kortárs költők műveiből adnak elő; többek között hallhatók lesznek Kukorelly Endre, Balla Zsófi, Király Levente és Karafiáth Orsolya művei is. De erre a napra időzít a Kaláka zenekar is, akik immár hagyományosan József Attila zenés esttel készülnek, idén a Gödörbe. A Bálint Zsidó Közösségi Ház "Fortélyos félelem igazgat" címmel értelmezi újra a költészet napját és József Attila sorait, de a Lázár Ervin emlékére meghirdetett meseíró-pályázat nyerteseit is ezen napon hirdetik ki a szervezők.

Tehát programokból idén sem lesz hiány, de persze jó lenne hinni, hogy ez az ünnep sem csak egy napra szól, és nem csupán egy kötelezően letudandó töltelék. József Attila egyéni tragédiája egyetemes érvényű költészetet teremtett, amit már csak a bulvárszenzációként tálalt halálhír után vettek észre a bamba kortársak, talán kissé szofisztikált az analógia, de jó lenne nem ugyanezt eljátszani a hazai kortárs költészet egészével is. Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés