free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ha a barátnő hashajtózik

pszichologus@borsa.hu         Címkék: bulimia, fogyás, hashajtó, pszichológus, szakértő 0 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni problémáink megoldásához.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Kedves Pszichológusnő!

Valójában nem rólam van szó, hanem a legjobb barátnőmről. Még általánosban ismerkedtünk meg, együtt kosaraztunk. Ő később abbahagyta, nem érdekelte a sportolás, inkább bulizott, cigizett, piált satöbbi, de ettől függetlenül nagyon jó kapcsolatban maradtunk. Mivel abbahagyta a versenysportot, egy idő után hízni kezdett. 16 évesen már majdnem 90 kiló volt. Láttam, hogy nagyon megviselte, hogy elveszítette a korábbi vonzerejét, de valahogy nem volt képes neki állni diétázni, vagy visszajönni edzésre (ennek nyilván lelki okai is voltak, elég gáz családban él, és a hízás miatt is egyre inkább magába fordult: a bulikon csak ivott, és haverkodott ugyan a többiekkel, de kimondottan ellenséges volt azokkal a fiúkkal, akik megpróbáltak "nőként" is közeledni hozzá).

Az elmúlt három-négy hónapban feltűnt, hogy egyre vékonyabb. Baromira megdicsértem, hiszen majdnem 35-40 kiló lement róla, nőiesebb, csinosabb lett, és egyre többen érdeklődtek iránta. Kérdezgettem, hogy milyen módszerrel fogyott le, de összevissza hadovált az Atkinsről meg ilyen-olyan edzőtermekről. Egyre gyanúsabb lett, végül sikerült rávennem, hogy bevallja, nagy mennyiségben szed hashajtókat. Úgy érzi, megtalálta a megoldást élete problémájára: még többet is falhat, mint korábban, hiszen a gyógyszerek hatására "minden kijön belőle".

Bár nem tudok sokat a témáról, úgy érzem, ez nem normális. Ő azt mondja, bulémiások azok, akik hánytatják magukat, és ettől teljesen tönkremegy a szervezetük. A kérdésem az lenne, hogy mit tegyek, hogy jelezzem neki, hogy szerintem igenis baj van vele, és ez a fogyókúra rövidesen megbetegíti.

Előre is köszönöm a választ,

A.

Kedves A.!


A bulimia diagnózisának kiérdemlésében az alkalmazott purgáló technikának vajmi kevés szerepe van: mindegy, hogy mutatóujjat, fogkefét, ecetes kávét, beöntést vagy hashajtó cseppeket használunk, a lényeg, hogy a nagy mennyiségű táplálék elfogyasztását az étel kiürítésére irányuló törekvések, cselekvések kövessék (vagy más esetekben egyéb kompenzáló stratégiák, mint pl. extrém mértékű testedzés, öt maraton/nap és így tovább).

A barátnőd tévesen gondolja azt, hogy azért, mert nem a filmekben látható prototipikus módszert alkalmazza, a felszívódni vágyó, nagy mennyiségű kaja ellen, még nincsen probléma (sőt, úgy érzi, voltaképpen sikerült is megküzdenie a nehézségekkel, hiszen a hashajtózással egyszerre ehet, amennyit csak akar, mégis sovány marad). A bulimia esetében a legfontosabb tényező az evés feletti kontroll elveszítése: a betegek képtelennek érzik magukat arra, hogy megküzdjenek a farkaséhséggel, illetve hogy annyit egyenek, amennyire a szervezetüknek szüksége van. A hosszú távon jelentkező testi tünetek (kiszáradás, szívritmuszavarok stb.) mellett éppen ezért a leggyakoribb következmények közé az önbecsülés elveszítése és a depresszió tartoznak.
Leginkább azzal segíthetsz, ha elmagyarázod, hogy a súlycsökkentő manőver mikéntjétől függetlenül valóban gond van (ehhez felhasználhatsz bármilyen ismeretterjesztő cikket az internetről, ld.: http://bulimia.lap.hu).

Fontos, hogy a barátnőd a jelenlegi feldobott állapotában – hiszen nyilvánvalóan örömmel tölti el, hogy visszanyerte a régi testsúlyát – is képes legyen észrevenni, hogy az általa használt technika rövid távú előnyeiért hosszú távon az egészségével és a pszichés jóllétével fizet majd. Megpróbálhatod tudatosítani benne, hogy a hashajtó használat feladása nem feltétlenül jelenti azt, hogy rövidesen ismét 90 kiló lesz. Ha sikerül változtania az életmódján, akkor egészségkárosítás nélkül is vékony és vonzó maradhat.
Bár megpróbálhatsz információkat nyújtani, és támogatni a barátnődet, úgy gondolom, hogy ha sikerült beláttatni vele, hogy baj van, jobb szakemberhez fordulni (manapság már nem feltétlenül kell az evészavarokkal kórházba feküdni: léteznek ambuláns pszichoterápiák is. Hatásosak az evéssel kapcsolatos hiedelmeket vizsgáló kognitív terápiák, a magatartás változásának direkt befolyásolását célként kitűző viselkedésterápiák, a kapcsolatokat a fókuszba állító dinamikus terápiák és a családterápia is – illetve ezen módszerek kombinált változatai, a komplex terápiák. Részletesen ld. a www.pszichologia.hu szakemberkeresőjében, ahol mind a problémákra, mind a módszerekre kereshettek terapeutát). A barátnőddel való beszélgetéshez sok türelmet és kitartást kívánok.

Üdvözlettel: Fiáth Tita  LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés