free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Klausztrofób wellness

Borsa         Címkék: agy, kabin, lebegés, stressz, terápia 0 hozzászólás

Az ötven éve amerikában feltalált lebegésterápiát már itthon is kipróbálhatjuk. Bezárnak, sós vízbe tesznek, nem látunk, nem hallunk, és mindez mégis jó nekünk.

Lebegésterápia

Ajánló

A lebegésterápia az agyhullámokra is hat

A lebegés terápia hat az agyhullámokra is. Az agyhullámokat az agykérgi működés során létrejövő elektromos feszültségváltozások gerjesztik. Négyféle hullámot ismerünk: az alfa, béta, théta és a delta.  Amikor beszállunk a kabinba agyunk még kis amplitúdójú, magas rezgésszámú hullámokat kelt, hiszen éber állapotban vagyunk, ez a béta hullám. Ha lazulunk, a hullámok amplitúdója nő.

Az alfa hullámokról rengeteget hallhattunk, főleg a Silva-féle agykontroll kapcsán. Ebben az ébrenlét és alvás közti állapotban agyunk nagyon alkalmas a tanulásra. A théta hullám könnyű alváskor vagy mély meditácóban keletkezik. Ha a lebegés terápia során agyhullámaink elérik ezt a szintet, kikapcsol tudatos gondolkozásunk, agyunk képszerű álmokat hív életre.

Ha ennél is ellazultabb állapotba kerülünk, akkor már tuti, hogy az igazak álmát alusszuk, A delta hullámot ugyanis csak mély álomban , esetleg transzban, vagy hipnózis alatt figyelték meg.

Bizonyára mindenki érzett már olyat, hogy legszívesebben elmenekülne a világ elől, kizárva a tudatából mindent és mindenkit, s csupán egy valamit szeretne: nyugalmat. Ez hétköznapi körülmények között szinte lehetetlen, ugyanis még ha ki is kapcsoljuk azt a nyavalyás mobiltelefont, akkor sincs garantálva, hogy nem csönget be egy kedves Jehova tanúja, és a felettünk lakó sem éppen akkor próbálja meg befúrni a falba a legújabb könyvespolcát. A tökéletes megoldást a lebegésterápia jelenti, amelynek annyi pozitív hatása van, hogy felsorolni is hosszú lenne.

A lebegésterápia módszerét John C. Lilly pszichiáter dolgozta ki 1954-ben, amikor a totális érzetmegvonás (sensory deprivation) hatásait vizsgálta. A kísérlet alapjául az a kérdés szolgált, hogy mi hajtja az agy működését, mi szolgáltat "alapanyagot" az agyban zajló folyamatokhoz. Az egyik teória szerint szürkeállományunknak nincs szüksége külső ingerekre, míg az elmélet opponensei szerint ilyen esetben, ha semmiféle ingert nem kapunk, agyunk felfüggeszti működését, egyfajta alvó állapotba kerül. Lily annak érdekében, hogy kézzelfogható választ kapjon, olyan környezetet épített, ahol lehetséges volt a totális, külvilágtól való izoláció.

Mi is azonban egy ilyen lebegésterápiához használt kamra? Tulajdonképpen egy fény-, és hangszigetelt tartály – amelynek mérete a szoláriumágytól a kifejezetten erre a célra kialakított szobák között ingadozik – amelyben 25-30 centi mély testmeleg (36 Celsius-fokos), telített sós vizet találunk. A terápia során nincs más dolgunk, mint levetkőzni – fürdőruhában is lehet, de a totális ellazulás érdekében érdemes meztelenül kipróbálni – majd felfeküdni a víz felszínére, amely a nagy mennyiségű só miatt bárkit megtart a felszínén (aki volt már a Holt-tengernél, az tudja, mire számíthat). 

Alapvetően teljes sötétségben relaxálhatunk, de vannak olyan kamrák is, ahol lehetséges meditatív zenét hallgatni, vagy akár hangulatvilágítást is kérni, csak a lé szab határt.  A legjobb azonban mégis a teljes sötét és totális csend. Bár, aki klausztrofóbiára hajlamos, annak elsőre ijesztően hangozhat a dolog, számukra érdemes egy olyan helyet felkeresni, ahol tágasabb hely áll a pihenni vágyók rendelkezésére. De amúgy egyáltalán nem félelmetes az élmény, ha a szemünket becsukjuk, olyan érzés, mintha egy gumimatracon lebegnénk egy nyugodt tó felszínén, azzal a különbséggel, hogy nincs alattunk a matrac.

Néhány perccel azután, hogy magunkra zártuk az ajtót - a félősek kedvéért pánikgombot is találunk a kamra belsejében -, már érezhetjük, ahogy a tagjaink ellazulnak és a legerősebb hang, amit hallunk, saját lélegzetvételünk, szívdobogásunk és a vérünk áramlásának surrogó hangja. Tagjaink elkezdenek elernyedni, ugyanis a csaknem súlytalan állapotban megszűnik a gerincünket és vállunkat érő terhelés, hátizmaink ellazulnak, gerincoszlopunk pedig természetes helyzetét igyekszik felvenni. Ha nyújtózunk egyet, hallhatjuk, ahogy jóleső ropogással igazodnak egymáshoz a csigolyáink.

Ennél azonban sokkal érdekesebb, hogy kissé elveszítjük tér és időérzékelésünket, sőt, az azonos hőmérsékletű víz és levegő miatt tulajdon testünk határait sem érzékeljük tökéletesen. Furcsa érzés, amikor a lábunk, vagy a könyökünk megérinti a kabin falát.
Egy kezelés körülbelül egy órán át tart. Ezt azonban nem nagyon érzékeljük, ugyanis időérzékünk elveszít mindenféle támpontot. 

www.floatdreams.com, www.lastminute.com

Borsamunkatárs kísérleti nyúlként való alkalmazása során arról számolt be, hogy negyven perces lebegése 10-12 percnek tűnt a kabin belsejében, azonban olyan hatása volt, mintha 3-5 óra nyugodt, pihentető alvás után ébredne frissen és kisimultan. Ez többek között azért is lehetséges, mivel a kabinban töltött idő alatt az agy az alfa vagy béta állapotból az úgynevezett theta agyhullámok gerjesztésére áll át, ami hasonló az elalvás, vagy ébredés utáni "félálom" állapotához.

A fiziológiás hatás mellett ez a módszer jelentősen csökkenti a minket ért stressz hatását, emellett javítja a koncentrációs készséget és a kreatív képességeket. Az Egyesült Államokban és Svédországban végzett kutatások szerint a lebegésterápia fájdalomcsillapító hatású is, valamint csökkenti a vérnyomást és jótékony hatással van az érszűkületekre is.

www.floatation-tanks.co.uk

Az úgynevezett passzív lebegésterápia során az alany csendben, sötétben pihen, s saját testének és elméjének megfigyelésével van elfoglalva. Ez jó hatással van a problémamegoldó készségre, s segít helyretenni kusza gondolatainkat is. Az aktív lebegés során többféle változat lehetséges: meditációs módszerek, mantrák, önhipnózis, vagy akár hangszórón át bejátszott agykontroll programok segítenek az ellazulásban. A magyarázat szerint ez azért lehetséges, mert a test ellazult állapotában az elme sokkal befogadóbbá válik, s az ilyenkor tudatosított gondolatok és cselekvések a tudatalattit is aktívan befolyásolják.

Ennél extrémebb alkalmazási módja a lebegésterápiának a különféle hallucinogének használata, illetve az extrém hosszúságú idő eltöltése a kamrában (akár tíz óra). Lilly, saját bevallása szerint kísérletezett a lebegés és az LSD kombinálásával, igaz 1964 előtt, amikor ez még legális volt.

www.floatation-tanks.co.uk

A lebegésterápia hazánkban még erősen gyerekcipőben jár, de már itt-ott lehet találni egy-egy kamrát. Csöndfürdő néven is ismert a dolog, így akit érdekel, ilyen néven is keresgélhet utána. Magyarországon az Elysium Float foglalkozik izolációs kabinok telepítésével, amelyet profi sportolók is előszeretettel alkalmaznak, gyakorlataik tudatosítása és a stressz levezetése végett. Világbajnok motorosunknak, Talmácsi Gábornak pedig annyira megtetszett a dolog, hogy saját lakásába is beépíttetett egy ilyen kamrát.
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés