free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kőkemény kritika

Borsa         Címkék: ajánló, film, háború, irak, kritika 0 hozzászólás

Paul Haggis, az Ütközések után második mozijával is erős kritikát mond társadalmáról. Az Elah völgyében az amerikai háborús politika visszásságait bírálja.

Paul Haggis, a kezdetekben forgatókönyvíróként bújt meg a hollywoodi háttérben, majd a 2004-es Ütközések című mozival hatalmasat robbantott debütáló rendezőként. Az amerikai nézősereg köpni-nyelni nem tudott, mikor a kétórás rasszizmus-mozi alatt saját gyarlóságaikkal lettek többszörösen felpofozva. És úgy néz ki, Haggisnak a kritikai vonal fekszik a legjobban, most újra a direktori székbe telepedett és leforgatta Elah völgyében című moziját, ami saját bevallása szerint a kollektív - de leginkább amerikai - felelősségtudatból táplálkozott.

www.cinemablend.com

Az iraki problémát boncolgató mozi több szempontból is kérdésfelvető és vitaindító. Mi többnyire csak a híradások szabványképeiből, vagy sokkoló szenzációiból értesülünk pár részletről, eleinte az amerikaiak többsége is a kopár messzeségbe vesző fantom-háborúként érzékelte az iraki konfliktust, azonban az idő, a veszteségek és az értelmetlen szituációk miatt egyre több család tragikusan közelről érintett lett a kérdésben.

www.cinemablend.com

A fronton huszonéves gyerekek vannak, akik háborúzni mennek oda, ellenség viszont nincs, csak por, kövek meg civilek, abszurd helyzet, ami csak az áldozatokat gyártja mindkét oldalon. Haggis rengeteg visszatért katonával beszélt a kinti dolgokról, eseményekről, és ezekre a valóban megtörtént sztorikra szőtte rá a filmet, aminek a végére amúgyis csak bamba és kétségbeesett döbbenettel tudunk reagálni, de az igaz alapok még külön behasítanak szívtájékon. 

A történetben egy nyugalmazott hadnagy, Hank Deerfield - az ismét zseniálisat alakító Tommy Lee Jones - várja haza fiát az iraki frontról, a gyereket, akiből ő faragott katonát, és aki most eltűnt az amerikai támaszpontról, valahol Új-Mexikóban. Deerfield a történtek utáni elszánt kutatásba kezd, segítsége is akad a fásult Sanders nyomozónő személyében. De a fiút senki nem látta, nem hallott róla és legfőképpen nem is beszél róla, a zűrzavaros történetbe az igazi balsejtelem képei kúsznak.

www.moviecentre.net

Deerfield abszolút értetlenül áll a helyzet előtt, pedig katona, sok mindent látott és megélt már, az itt elékerülő dolgokkal azonban nem tud mit kezdeni, ahogyan a néző sem. A kínos pontossággal végigvezetett sztori végén olyan otromba válaszok várnak, hogy azokat tényleg nem lehet sem felfogni, sem elfogadni. Haggis ítélete az iraki kérdésben halálosan komoly felelősséget üvölt, amit egy kívülálló nézőpontjából prezentál, és amiről azt gondolja, hogy minden amerikai kötelessége lenne. Nem bűntudatról van itt szó, hanem a felelősségről, ez sokkal hatásosabb és testreszabottabb szó.

Kicsi, csúszós kamaradráma ez, ami katonai precizitással és mindvégig feszültségben tartó erővel vázol fel egy politika kritikát, mardosó lelki drámát és társadalomanalízist. Természetesen a patetizmus sem maradhat el a végéről, de ekkorra már olyan intenzitású pofonokat kaptunk a történettől, hogy nincs erőnk a cinizmushoz sem.


Elah völgyében / In the Valley of Elah
Színes feliratos amerikai filmdráma, 2007
Rendező: Paul Haggis
Forgatókönyvíró: Paul Haggis, Mark Boal
Operatőr: Roger Deakins
Jelmeztervező: Lisa Jensen
Zene: Mark Isham
Producer: Darlene Caamano, Emilio Diez Barroso, Erik Feig, David Garrett, Paul Haggis
Vágó: Jo Francis
Szereplők: Tommy Lee Jones, Charlize Theron, Jonathan Tucker, Jason Patric, Susan Sarandon, Barry Corbin, James Franco
Játékidő: 124 perc
Hazai mozibemutató: 2008. április 10.
Forgalmazza: SPILÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés