free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Frissítő veterán rock

Borsa         Címkék: friss, kritika, lemez, lendületes, r.e.m. 0 hozzászólás

Az R.E.M. legújabb, Accelerate című lemezével kapcsolatban voltak fenntartásasink. Félve nyúltunk hozzá, de kellemesen csalódtunk a fiúkban és a lemezben egyaránt.

Mindig ijesztő, ha egy veterán rockbanda azt kommunikálja kifelé újonnan születő lemezéről, hogy valami friss, új és ütős dolog van kilátásban. Mert ezek után általában jön az album, és arculcsapós közönyt prezentál, vagy hozza az eddigi magasra tett léc színvonalát, de kimarad belőle az erő meg az átütő hatás. Kemény dolog 25 éven keresztül folyamatosan nagyokat dobni és döntögetni a saját színvonali csúcsokat, az ember ugyanis egy idő után menthetetlenül kiég, a mondandója meg elveszik valahol a művészi letargia meg a kényszeres alkotási vágy között. Tehát teljesen jogosan tartottunk az új R.E.M albumtól, főként, hogy 2001-es Reveal című lemezüket szolidan felszínesnek, míg a 2004-es Around The Sun korongot ijesztően belassultnak találtuk. Az Accelerate viszont teli van friss, fiatalos és dühös dalokkal, pont az a típusú zene, ami miatt annak idején megkedveltük Michael Stipe-éket, és ami tökéletesen alkalmas terápiás bömböltetésre.

www.peterbrightman.com 

A viszonylagos múltbeli kudarcok a srácokat is megrengették, és ez nagyon érződik a lemezen. Saját bevallásuk szerint is valami nagyon pörgős, lendületes zenei anyagot szerettek volna, nyöszörgős elektromos gitárral, odamondós, de zsigeri szövegvilággal, bizsergető ritmusokkal, sok spontaneitással és elemi erővel, ami leginkább pont ebből a felszabadult attitűdből táplálkozik. Mi is megerősíthetjük, hogy a testet öltött tervek semmit sem veszítettek célzott értékükből, valóban egy arcátlanul friss és lendületes zenei anyagról beszélhetünk. A tagok okosan visszatértek az alapokhoz, és nem csak a sajátjaikhoz, hanem úgy általában a rockzene alapjaihoz, a sallangmentes, rövid, lendületes számokhoz, amik szinte első hallásra beleégnek az ember agyába.

http://peterswan.wordpress.com 

Külön érdekesség még, hogy egyetlen szám sem lóg ki látványosan a sorból, a 11 dal nagyjából egy hőfokon ég. Persze ehhez azt is hozzá kell tennünk, hogy az album lázítóan rövid, mindössze 35 percre kurtított, de pont az ilyen esetekre találták föl a lemezjátszókon a repeat all üzemmódot. Ha mégis választanunk kéne, akkor a nyitó Living Well Is The Best Revenge számot emelnénk ki zizegős-zúzós riffjeivel, lendületes dobtémájával és Michael Stipe reszelős soraival. Illetve a Man-Sized Wreath című garázsrockos és Horse To Water, I’m Gonna DJ záró párost, ami a legszebb R.E.M.-es hagyományokat idézi. A Houston című számot meg csak azért, mert rendkívül szimpatikus a szövegvilág újonnan fellángoló, társadalmi problémákra való kritikus reflektálása.

www.portrait.gov.au, http://classicrock.about.com

Hosszú idő óta az első olyan lemezt tarthatjuk a kezünkben, ahol a beharangozó marketingdumák nem vágtak vissza, és nem éreztük becsapva magunkat a hallottak után. Nem állítjuk, hogy az Accelerate történelmet fog írni, vagy alapjaiban rengeti meg a rockipart, de annyira korrekt lemez, hogy az már megható. És aki nem rendelkezik túlságosan stílusidegen ízlésvilággal, annak minden bizonnyal egy újra és újra előkapható örök darab lesz majd.

Ráadásul a fiúk augusztus 16-án a Szigeten is fellépnek, és egy ilyen albummal a hátuk mögött ezt több mint bíztató előjelként értékeljük.
 

R.E.M.: Accelerate
Megjelenés dátuma: 2008. március 31.
Warner kiadóLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés