free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Spenótos lepény

Borsa         Címkék: lepény, rántotta, recept, spenót, tojás 0 hozzászólás

Borsamunkatárs álmatlanul forgolódik éjszaka, hogy kollégáit diétáiknak megfelelően kényeztethesse. Sütemény volt már, most itt egy gyors vacsora ötlet: a spenótos lepény.

Valószínűleg még egy-két hétig foglalkoznunk kell a különböző diétás, vagy annak tűnő receptekkel, hiszen ahogy már mondtuk, az egész szerkesztőség tisztul, fogy és gyönyörködik. Ennek megfelelően átmenetileg indexre került jó néhány nyersanyag Borsamunkatársnál is. Mit tehet szegény, próbál jó arcnak tűnni a kollégák számára, akik nem is tudják hány álmatlan éjszakát okoznak szerencsétlennek, míg kiötli, hogy hogyan is tegyen eleget főztjével a sok szépülni vágyó kívánságainak.
Itt van például ez az omlett. Valami olyan kaján törte a fejét hánykolódva a párnáján, amit gyorsan össze lehet ütni, főételnek megfelelő és sokáig laktat anélkül, hogy elnehezítene és hizlalna. Na, persze megfelelő rost és vitamin tartalom is szükséges a belek és az egészség karbantartására.



Abba most ne menjünk bele, hogy miért pont a palacsinta volt gondolkodásának az origója, de mindenesetre innen indult a gondolati lánc, aminek a végén megszületett a fejében ez a spenótos tojáslepény. Neki is veselkedett, elkészítette és sikerült totálisan elrontania. Először is nem számolt a márvány sajt sósságával és úgy elsózta, hogy két megkóstolt falat után egész délután folyamatosan vizet kellett innia. Másrészről túl lassú lángon sütötte, ezért az alja leginkább egy cipőtalphoz vált hasonlatossá, amit kizárólag a steak-késsel volt képes elvágni.

Mivel azonban a hibáinkból tanulnunk kell, végül csak elkészítette az ehető, ízletes és a fent felsorolt kritériumoknak megfelelő ételt és kijelenthetjük, hogy ízletes. Elsőre talán macerásnak tűnhet a spenót pucolással és a tojáshab veréssel, de kijelenthetjük, hogy nem az, egész gyorsan elkészül, akár a munkahely konyhájában is. Viszont csak frissen jó, ezért az ételhordós hurcolás nem neki való.

Így készül

Személyenként húsz deka spenótot megpucolunk, és alaposan megmossuk. (Bár ezek a tavaszi spenótok mintha sosem láttak volna még földet, de lehet, hogy csak nagyon alaposan tisztítják piacra szállítás előtt.) Csíkokra vágjuk és egy kevés forró vajon, vagy olíva olajon annyi vízzel, ami a leveleken maradt megpároljuk. Picit sózzuk, borsozzuk, egy gerezd passzírozott fokhagymával és egy csipet szerecsendióval fűszerezzük. Pár perc párolás után félretesszük.



Két tojás sárgáját elkeverjük egy evőkanál tejföllel (vagy vajjal – diétája válogatja) és egy púpos evőkanál teljes kiőrlésű liszttel. Sózzuk és óvatosan hozzá forgatjuk a tojások felvert habját is. Kevés vajon vagy olajon, egy viszonylag nagy serpenyőben közepes lángon csak az egyik oldalát sütjük, és amikor a felszíne rezgőssé kezd válni, ráterítjük a spenótot. Gyorsan a tetejére morzsolunk úgy két dekányi márványsajtot, és amikor az is kezd olvadozni, tányérra csúsztatjuk az egész hóbelevancot.

Ha több személyre készítjük, akkor a megadott mennyiségeket arányosan emeljük és igazságosan elosztva személyenként egy lepényt sütünk.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés