free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Olasz hippiromantika

Borsa         Címkék: ajánló, film, hippi, olasz, szórakoztató 0 hozzászólás

Az olasz könnyed-érzelmes filmek akkor nagyon jók, ha ismerik a mértéket. Daniele Luchetti új mozija pedig nemhogy ismeri, de szinte ő maga adja a mércét.

A Testvérem egyedüli gyerek története egy olasz kisvárosban játszódik, és két, látszólag nagyon különböző testvér konfrontálódó életét és rivalizáló húzásait követi végig a '60-as, '70-es évek unalmasnak egyáltalán nem nevezhető forgatagában.

www.vertigofilms.es

Accio heves és meggondolatlan, forrófejű tini, gyerekkorát egy papneveldében tölti, de hamar távozni kényszerül kendőzetlen ideológiai eszméi miatt. Bátyja, Manrico érettebb és alkalmazkodóbb, de a lelke mélyén neki is zilált indulatok lobognak. Az öcsi veszélyesen dogmatikus elvrendszer szerint él, míg a nagyobb testvér a liberális eszmék megszállottja. Laza ugrás után, a 60-as évek politikai zűrzavarában már mint megszállott fasisztát és lelkes kommunista-aktivistát látjuk viszont a fiúkat.

Milyen jó kiindulópont lenne ez a felütés egy tocsogós politikai pamflethez, jól betámogatott didaktikus közhelyekkel meg nagyot csattanó tragédiákkal. De Luchetti bevallottan nem politikai filmet akart, és ami az egészben a legszebb, hogy valóban képes volt kikerülni az ostoba moralizáló sorokat, meg a politikai sablonok zsákutcáit. Ez a mozi az ideológiai csatározások közepette is az emberközeliségre koncentrál, véletlenül sem mond ítéletet, nem fejt meg semmit, és nem kritizál, csupán elmesél egy humorral átszőtt édes-bús történetet, végtelenül szórakoztató formában.

www.vertigofilms.es

A családi összetűzések nem merülnek ki csupán a ki-kire szavazott pofozkodós közjátékaiban, mert - mint az lenni szokott - a képbe belibeg egy nő is, aki mind a két fiú fejét elcsavarja. A csipetnyi Rómeó és Júlia áthallás, a kor lélekemelő légköre és a két imádnivalóan különböző testvérkarakter rengeteg humoros szituációt produkál. Luchetti a soft-politikus periférián egy olyan történetet kreált, ami semmi mást nem akar, csak szórakoztatni.

A kereken 100 perces film alatt végig szolid mosoly lesz az osztályrészünk, a végén pedig jóleső sóhaj; végre egy mértéktartó és mértékadó mozi, ahol nem kell megküzdenünk a történelmi mumusokkal. A meglepően józan rendező csupán csak annyi tanulságot biggyeszt mozija végére, mint a megvilágosodott filozófusok kedvenc frázisai, amik mindenen túl már azt a kérdést pedzegetik, hogy tudhatunk-e egyáltalán valamit is a világról, és arról, hogy mi a jó és mi a rossz. Vagy egyáltalán létezik-e olyan fogalom, hogy jó és rossz...

http://mihermanoeshijounico.es

A Testvérem egyedüli gyerek mind sztori, mind karakterek szintjén egyszerűen imádnivaló, trapézgatyás retró bájával, olaszos temperamentumával, andalító zenéjével és a jól bebugyolált 60-as, 70-es évek vadromantikájával együtt. A politika itt csupán eszköz arra, hogy két testvér távolodásában láttassa meg kísérteties hasonlóságaikat. Csak örülhetünk, hogy a tavalyi Európa Filmhónap keretein belül egyszer már futó filmben meglátta a lehetőséget a kiadó, és bekerülhetett a hazai filmforgalomba. Aki annak idején kihagyta, most pótolhat, a többieknek meg kötelező-repeta. 

Testvérem egyedüli gyerek / Mio fratello e figlio unico
Színes feliratos olasz-francia filmdráma, 2007
Rendező: Daniele Luchetti
Író: Antonio Pennacchi
Forgatókönyvíró: Daniele Luchetti
Operatőr: Claudio Collepiccolo
Jelmeztervező: Maria Rita Barbera
Zene: Franco Piersanti
Látványtervező: Francesco Frigeri
Vágó: Mirco Garrone
Szereplők: Elio Germano, Riccardo Scamarcio, Angela Finocchiaro, Luca Zingaretti, Anna Bonaiuto
Játékidő: 100 perc
Hazai mozibemutató: 2008. április 17.
Forgalmazza: Cirko Film

 

 

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés