free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Árverés Tibetért

Borsa         Címkék: kiállítás, kína, művészet, olimpia, tibet 0 hozzászólás

A Mono Galériában látható Tibettel kapcsolatos kiállítást már decemberben szervezni kezdték. A téma közben nagyon is aktuálissá vált. Az árverés bevétele Tibetet segíti.

Már december óta szervezik, a legújabb események azonban szomorú aktualitást adnak annak a kiállításnak, ahol Tibettel kapcsolatos festményeket mutatnak be és árulnak egy hazai civil alapítvány megsegítésére. A pekingi olimpia kapcsán ismét reflektorfénybe került, de vajon miért éppen Tibet esete bántja az igazságérzetünket annyira? Utánajártunk a megnyitón.Nemcsak a világ nagyvárosaiban tüntetnek, itthon is egyre több rendezvény hívja fel a figyelmet a távol-keleti országban történő katonai elnyomásra. Alig három hónap múlva kezdődnek a pekingi nyári olimpiai játékok, a nemzetközi sajtó azonban nem a sportolók készülődésével és a nemes versengés izgalmával foglalkozik. A világ leggyorsabban fejlődő gazdasági nagyhatalma, Kína egy híján hatvan éve szállta meg önkényesen a független Tibetet, ahol az utóbbi évtizedekben a hatóságok mindent elkövettek a tibeti kultúra megsemmisítése érdekében, a lakosságot pedig erőszakkal elnyomás alatt tartják.

A budapesti Mono galériában egy héten át látható kiállítás április 16-án árveréssel zárul, a befolyt összeget a Tibetet Segítő Társaság Alapítvány civil szervezet kapja. A bemutatott festmények is a társaság tulajdonában vannak, és mindegyik Tibettel, a buddhista kultúrával, vagy az elnyomás tragédiájával foglalkozik valamilyen formában. Amikor elindultunk az Ostrom utcai galériába, nemcsak a képekre voltunk kíváncsiak, hanem arra is, vajon a sok elnyomott ország közül miért éppen Tibet ügye vált ki ilyen szimpátiát a világ demokratikus országaiban.Amerre jár az olimpiai láng hagyományos világutazó körútján, mindenhol tüntetők veszik körül, akik mindent elkövetnek, hogy kioltsák a nemzetek nemes versengését szimbolizáló fáklyát. Londonban és Párizsban hatalmas utcai demonstrációk és verekedések kísérték a vonulást, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a körút lefújásán gondolkozik. Mindez Tibet, egy kis ország miatt, amit Kína 1949 októberében figyelmeztetés nélkül lerohant és azóta megszállás alatt tart. A tibetiek, élve a pekingi olimpia teremtette nyilvánosság lehetőségével, minden korábbinál erősebben lázadnak a megszállók ellen, ami bizonyítja, hogy még egy emberöltő is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy a kommunista Kína végképp eltörölje a független ország kultúráját.

Pedig mint azt Hendrey Tibortól, a Tibetet Segítő Alapítvány vezetőjétől megtudtuk, Kína mindent elkövetett a buddhizmus bölcsőjének tartott ország ellehetetlenítésére. A tibeti nemzeti irodalmat az iskolákban úgy tanítják, mintha azok ősi, kínai tanok lennének, az embereket félelemben tartják, kínaiak betelepítésével törlik el az etnikai határokat, a szerzeteseket pedig átnevelő táborokba küldik, ahol nyilvánosan meg kell tagadniuk hitüket és identitásukat. Jellemző a diktatúra már-már nevetséges abszurditására, hogy nemrég, 2007-ben a kínai állam rendeletben tiltotta meg a tibeti lámáknak az újjászületést.A borzalmas elnyomás ráadásul mit sem enyhült az utóbbi években. Míg Kína gazdasági szempontból és a piaci viszonyok felé tett lépései alapján egyre szimpatikusabb arcát mutatja a nyugatnak, a háttérben cenzúrázzák az internetet, lehetetlenné teszik a külföldi újságírók munkáját, és a legkeményebb diktatúrát tartják fenn az elfoglalt területeken.

Miközben a magyar képzőművészek munkáit nézegettük a kiállításon, lassan megértettük, hogy Tibetért kiállni nemcsak divatos dolog, bár az évek alatt kétségtelenül rakódott némi romantikus hippi-ellenállás is Tibet ügyére. Jó érzésű emberek azonban nem hagyhatják szó nélkül, hogy éppen a legbékésebb, legtiszteletreméltóbb világvallások egyikének szent helyeit tartja megszállás alatt egy elnyomó kommunista diktatúra.

Az országot segítő magyar civil szervezet egyébként már 15 éve működik, és bár itthon kicsi a Tibetet támogató közönség, Kőrösi Csoma Sándor, a világ első tibetológusának munkássága mégis nemzeti kötődést is ad a magyaroknak a távol-keleti ország történetéhez. Jelenleg mindössze hét tibeti állampolgár él Magyarországon, tőlünk nyugatabbra azonban jóval többen menekültek az elnyomás elől. A Tibetet Segítő Társaság szerint a globalizáció korában globális a felelősség is, így nemcsak Kőrösi miatt van közünk a messzi országban történő eseményekhez.Cikkünk írásakor dőlt el, hogy a NOB mégsem változtatja meg az olimpiai láng tervezett útvonalát a világban annak ellenére sem, hogy a vonulás folyamatos demonstrációk mellett történik. Bár Budapestet nem érinti az útvonal, itthon is számos rendezvény hívja fel a figyelmet az országban ismét fellángolt erőszakra. A Mono galériában megrendezett kiállítás mellett zenés programok és előadások is lesznek a napokban város szerte több helyszínen. A részletes listát itt találjátok: http://monogaleria.hu/hu/kiallitas.htmlLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés