free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ha kihűl a vacsora

izi@borsa.hu         Címkék: hideg , kihűl, szakértő, tyúkcomb, vacsora 5 hozzászólás

Új szakértővel bővült a borsa szakértő csapata. Tyúkcomb nevet viselő Borsamunkatársunktól lehet kérdezni bármilyen konyhai művelettel kapcsolatban.

izi

Ajánló

Kérdezz a konyhás nénitől!

A borsa íz-i rovatának tyúkanyója vérbeli háziasszony, aki családanyaként magas fokon űzi a gyereknevelés, férjszeretés, munkabírás szentháromságában a konyhai műveletek sokaságát. Nem profi szakács, főzni tudó, hétköznapi családanya, aki tud. Ezért ír a borsára, és ezért lehet mostantól kérdezni tőle. Olyat is, amit édesanyádtól sem mernél. 

Írj neki:izi@borsa.hu 

Szia Tyúkcomb!

Szerinted hogyan lehet megoldani azt a problémát, hogy ha vacsora vendégek jönnek hozzám, meleg kaját kaphassanak. A történet ugyanis arról szól, hogy hiába számítom ki, hogy mi, mikorra készül el, egyszerűen nem tudom kiszámolni azt, hogy az asztalra kerülés után is meleg maradjon az étel. A köret ezer, hogy kihűl, a hús és egyéb dolgok, mint például halak köbö a nyolcadik percben lesznek hidegek. Mit rontok el? Mit csináljak?

köszi,
mami

Kedves Mami!

Aki valaha is főzött több fogást és maga is szeretett volna az asztalnál ülni és békében enni, mindenképpen szembesült már ezzel a kívülállók számára jelentéktelennek tűnő problémával. Pedig a megfelelő hőfokú tálalás az egyik kulcs mozzanata a főzésnek és gondoljunk bele, hogy a kedves és energikus háziasszony, aki időt, pénzt és nem kevés agykapacitást ölt a megfelelő menü kitalálásába és elkészítésébe, hogy érezheti magát, amikor kocsonyásra dermedt pacalt kell felszolgálnia, mert kihűlt, míg a vendégek a levest fogyasztották.

Ezt a problémát boldogabb időkben a háztartási alkalmazott nevű szerkezet segítségével oldották meg a háziasszonyok, akinek az volt a feladata, hogy míg a család és a vendégek az asztalnál ülve átadták magukat a kulináris gyönyöröknek, precízen működő belső időzítő berendezése segítségével éppen a szervírozás idejére készüljön el a főzés befejezésével. Mivel azonban manapság igen kevés háztartás rendelkezik konyhai alkalmazottal, a vendéglátó felelőssége, hogy a vendégek ne száraz húst és hideg köretet kapjanak elrontva ezzel az ő élvezetüket és a készítő dicsőségét.

Mielőtt rátérnék néhány lehetséges megoldásra, jobb ha tisztázzuk, hogy soha nem tálalunk ételt tűzhelyforrón. Ez azt jelenti, hogy az európai konyha ételei némi pihentetést kívánnak a főzés befejeztével, még a levesnek is érdemes tíz perc pihenést hagyni, hiszen a főzőedény melege, illetve az ételek belső hőmérséklete okán a főzés folyamata nem akkor áll le, amikor elzárjuk a gázt, vagy kikapcsoljuk a sütőt. Ráadásul a nagyon forró ételek egészségtelenek. Bizonyított tény, hogy Japánban a gyomorrák tipikusan férfi betegségnek számít, mivel mindig a férfiak kapják elsőnek az ételt, ők kezdik el a legforróbban fogyasztani, míg a nők már később, kihűltebb állapotban kezdik enni az ételeket. És most a lényeg:

Aki mikrosütő hívő, az ismeri az úgynevezett melegen tartó funkciót is, de én ennek nem vagyok nagy barátja. Egy ideig kísérletezgettem vele, de úgy találtam, hogy borzasztóan kiszárítja az ételt. Arról nem is beszélve, hogy csak egy tál fér bele, vagy a hús vagy a köret, tehát a fogás másik részével még mindig kezdeni kell valamit.

A nagymamám módszere volt, hogy a sütőt olyan hatvan fokosra melegítve az elkészülés sorrendjében, a tálaló tálra szedve szépen pakolgatta be a fogásokat. Általában lazán alufóliával borította le a tálakat és a sütő ajtaját egy kicsit nyitva tartotta. Ez egy működő képes variáció, de ha túl sokáig eszik a vendégek az első fogást, itt is fennáll a kiszáradás veszélye. Ez a módszer egyébként a rósejbni halála, összeesik, megszottyad semmiképpen nem alkalmas rá.

A másik lehetőség, a vízfürdő. Nagyobb fazekakban vizet forralunk, és hőálló edényekben a tetejükre ültetjük a később tálalandó kajákat. Vigyázzunk, hogy ne forrjon a víz a tálak alatt, éppen csak gyöngyözzön, mert már nem főni, csak melegen tartani kell. Itt is jól jön egy kis fóliás takarás, de csak kackiásan, féloldalasan. Vigyázat! Az edény forró lesz, amikor levesszük a gőzről és alja is csöpögni fog!

És ha már meleg edény. Az ételek nagy ellensége a hideg edényre való átszedés, függetlenül attól, hogy nagy tálban, vagy a tányérokra porciózva szervírozunk e. Ezért érdemes a tálaló edényeket is és az étkészletet is 40-50 fokos sütőben előmelegíteni, így garantáltan nem hűl ki a töltött káposzta a dédi százéves Zsolnay tányérjain.

Üdvözlettel: Tyúkcomb
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés