free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Pálcikanők a siker kapujában

Istvánffy Dávid         Címkék: modell, siker, sovány, verseny, zsűri 1 hozzászólás

Az idei Veet Elite Model Look versenyzői nem épp a jóltápláltság mintaképei, viszont lehet, hogy köztük van az új Cindy Crawford. Bár ahhoz még hízniuk kellene egy kicsit.

Hosszú kihagyás után a tavalyi után idén is megrendezésre került Magyarországon a jövő szupermodelljeinek versenye, a Veet Elite Model Look, amely a világ 40 országában keresi a legszebb lányokat. A divatszakma egyik legrangosabb eseménysorozata korábban olyan dívákat adott a világnak, mint Cindy Crawford, Claudia Schiffer, vagy Linda Evangelista. A megmérettetés selejtezőjén jártunk és megállapítottuk, hogy a magyar lányoknak – dacára világhírű szépségüknek – ugyanaz a baja, mint a kifutók csillogó világába vágyakozó társaiknak: nem esznek.

A selejtezőt, ahol a 36 indulóból 14-et juttatott tovább a szakmai zsűri, a Mammut 2. tetején, a Kaméleon Clubban tartották. A helyen a szakmai érdeklődés kapcsán érkező újságírók és divatipari szakemberek mellől természetesen a hírességek sem hiányozhattak, így alkalmunk volt vetni egy-egy közelebbi pillantást Zimány Lindára, Bíró Icára, Palcsó Tamásra és Rippel Ferencre is, azonban talán vitathatatlanul Sebeők János vitte el a pálmát. Az író elmaradhatatlan szemüvege mellett sapkájával is kilógott a tömegből, ám sajnos azt nem tudtuk megkérdezni, hogy milyen minőségében van jelen az eseményen.Valamivel 9 után megkezdődött a várva várt selejtező. A szakmai zsűri tagjai – akik az ország 14 városban keresték a jövő modelljeit – között olyan nevek szerepelnek, mint például Kajdi Csaba a Visage Model Management ügyvezetője, Herczeg Zoltán divattervező és stylist, Papp Éva fotóművész, Anry Soós Éva, a Joy Magazin főszerkesztője, Füzes Tamás a HairClub team mesterfodrásza, valamint az Elite Model Management France casting vezetője. Bemutatkozásuk után a műsorvezető egyesével a színpadra szólította a szupermodellek babérjaira törő 36 jelöltet, akiknek a nemzetközi sztenderdek értelmében 14-20 év között kellett lenniük, s a minimum 173 centiméteres magasság is fontos követelmény volt.

Az első körben a lányok egyszerű póló-farmer összeállításban lejtettek ki a zsűri elé, az azonban már ekkor is feltűnő volt, hogy sokan közülük elképesztően, már-már kórosan soványak. Persze, a divatszakmában elsősorban számukra terem babér, azonban üdvös volna, ha a már nemzetközi trendek is ettől elfelé mozdulnak – Franciaországban például közös fórumon tanácskoztak a divatipar képviselői és a közegészségügyben érintett szakemberek – felhívni az induló hölgyek és - mivel egy részük még 16 éves sincs – szüleik figyelmét is a helyes táplálkozás fontosságára.A második fordulóban lekerültek a pólók és a nadrágok és az összegyűlt közönség legeltethette szemeit a bikiniben vonuló lányok idomain. Itt vált igazán szembeötlővé, hogy egyes lányok mit meg nem tennének azért, hogy modell válhasson belőlük. Több férfi vendég száját hagyták el méltatlankodó kifejezések amikor már érezhetővé vált, hogy a kórosan sovány kifejezés helyett talán az ijesztően sovány a helytálló. Legalább egy lány esetében több szemtanú is megerősítette a feltételezést, hogy kiálló csontjait fedő bőrén felfekvések látszottak.

A vonulás után a zsűri visszavonult, majd miután alaposan megtanácskozták a látottakat, újra a színpadra szólították az indulókat. Megkezdődött a finálé, amelynek során a műsorvezető egyesével felolvasta a továbbjutó 14 lány nevét. Ahogy egyre inkább megtelt a színpad eleje, ahová elő kellett lépnie a zsűri kedvenceinek, úgy nőtt a feszültség a hátul álló várakozók között.

A tizennegyedik név elhangzása után legalább egy lány – aki nem jutott tovább – elsírta magát, de valószínűleg a többiek – akiket továbblépésre érdemesnek talált a zsűri – is csak nehezen tartották vissza az ő esetükben feltehetőleg a boldogság által kifacsarodni akaró könnyeket. Itt kell megjegyeznünk személyes kedvencünk, Boros Viki nevét, aki a többiektől eltérően nem a rideg, faarcú modell benyomását keltette, hanem egy kedves, mosolygós lányét, aki nem csak szép, de látszólag még élet is van benne."Fontosnak tartom, hogy a lányok szemét lássam, rajta keresztül pedig a lelküket. Nem tudom mi a 2008-as trend a lányokat vagy a modelleket illetően. A trendeket amúgy sem tartom szentírásnak, inkább a saját megérzéseimre, ízlésemre hagyatkozom. Zsűrizés közben ugyanezt az elvet követem majd" – mondta Herczeg Zoltán divattervező az egy héttel korábban tartott sajtótájékoztatón. "Szubjektíven döntök, ki kerüljön a döntőbe. Nyilván más zsűritag, például Kajdi Csaba, akinek tulajdonképpen ez a szakmája, más szempontok alapján dönt, mint én. A ruhatervezésnél már más a helyzet: figyelembe veszem a modell magasságát, bőrét, haját, arcvonásait és a személyes, egyéni kisugárzását. Eddig leginkább férfiruhákat, kiegészítőket terveztem csak, de nagyon sok nő keresett meg azzal, hogy nekik miért nem készítek holmikat. Tehát igényük van rá, hogy "Herczeges" ruhákban járjanak, most gyakorlatban is megvalósul majd a kérésük."

A verseny lezárását a Black Elite Party jelentette, amelyre kizárólag fekete és arany színeket kombináló ruhában lehetett belépni, ez ugyancsak meglepett néhány, a Kamélenoba igyekvő fiatalt, akik nem jutottak át a szigorú biztonsági ellenőrzésen. Ennek ellenére azonban a hangulat jó volt, s itt-ott feltűnt egy-egy arc, akit korábban még a színpadon, izgalomtól csillogó szemmel láthattunk, most azonban már buliszerkóban, vidáman és magabiztosan igyekeztek mutatni, hogy megvan bennük mindaz, ami egy igazi dívát megkülönböztet a tucatmodellektől. A lányokra most még kemény munka vár, ugyanis egyfajta "edzőtáborban" vesznek részt, amelynek célja, hogy a jelölteket alkalmassá tegye a modellkedésre. Ebben fodrászok, stilystok, edzők, koreográfusok és még sokan mások segítenek majd. A szeptemberben megrendezésre kerülő döntőben így már valódi modellként léphetnek majd a kifutóra. És, hogy ki fogja képviselni Magyarországot a 2008-as nemzetközi döntőben? Ezt még senki sem tudja, de a Borsa az elsők között számol majd be az eredményről.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés