free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A visszatapsolt bubifrizura

pész M         Címkék: bubi, divat, fodrász, frizura, haj 0 hozzászólás

Meglepő, de van valami közös Ringo Starrban, Katie Holmesban és az emósokban: a bubifrizura. A '20-as években született stílus ma változatos formákban hódít.

Hogy a divatszakma, a szépségipar vagy a fodrászmesterség kreativitása és lehetőségei végesek-e, a köré száznapos kerekasztalt lehetne kanyarintani. Mindenesetre tény: az egyes korszakok trendjei és szimbólumai, ha új köntösben is, de visszaköszönnek egy másikban. Egy kis tupír ide, egy kis fazonigazítás oda, és máris a ’60-as vagy a ’80-as évek jegyében divatozhat a ma embere - persze a nevezett korszakoknak is volt hová visszanyúlni. Popkirálynőink a ’80-90-es évek diszkógömb fényű, színes-ábrándos világát idézve élednek újjá, fiataljaink meg a Beatles-korabeli bociszemű, csibészes külsőben és kiábrándult, lázadó attitűdben találtak magukra.

De elő a farbával, in medias res: bubifrizura. Hát, kérem szépen, nagy idoloknak nem vagyunk híján, ami azt illeti – az említett legendás négyesen kívül a mai britpopos fiúcsapatokkal is Dunát lehetne rekeszteni. Aztán van ennek az a jól ismert, indie-s érzékeny elhajlása, meg hát a fiatalabb korosztályt célzó műgagyi kiadás is: Tokio Hotel és társaisai – festett vérzés, Robert Smith-sminkek kevesebb rúzzsal, nagy-nagy adag búbánattal.

http://library.pittstate.edu, www.hairarchives.com

A korhangulat is szépen kedvez az életunt, csalódott és koraérett ifjú forradalmároknak – és még ha vannak is fenntartásaink ezzel a fajta pozőrséggel meg túláradó emócióval, elismerjük, hogy a ma "világrendje" joggal hívja elő ezt a kópiát, valamint: azért a legrosszabbnál, a tarisznyás-virágos-békejeles hippiknél csak felemelőbb - emezek álszent revivaljét ellenségeinknek sem kívánjuk (lásd például a szánsájn meg a heppi szavak jelentékeny jelentésromlásának felelőssége).

De vissza a bubihoz. Szakavatott Borsafodrászunk, Bolgár Dávid válaszolt az említett frizurát fókuszba helyező kérdéseinkre – és mi tagadás, sokat okosodtunk a témában. Elöljáróban engedtessék meg egy gyűszűnyi töri óra. Elsőként ókori felmenőink körében hódított az apródfrizura, aztán a ’20-as évek ismét felfedezte magának, majd a ’60-asokban ragasztották rá a bubifrizura kifejezést, és a fazon enyhe átöltöztetése után százezrek kígyóztak a szalonok előtt, hogy "olyat, amilyen a Paulnak meg a Ringónak van, plíz".

www.freewebs.com

A mai retróarcok hajzata az eredetihez képest, ami tompán volt levágva, sokkal szellősebb, lazább és tépettebb – a technikai trükkök és bravúrok is jócskán megszaporodtak idő közben, brillírozhatnak hát a maestrók, és a legvadabb kívánságnak is eleget tehetnek. Dávid szerint persze egyéne is válogatja, hogy a forma miként változik: előre hosszabbodó, választékos, hosszabb-rövidebb, tépettebb.

És hogy miért pont a bubi kapott ekkora visszatapsot napjainkban? Az életérzésbeli egyezéseken kívül Dávid szerint "talán a formai letisztultsága miatt, amit megtűzdeltek egy kis rafinériával. Ez a környezetünk minden területén megfigyelhető. Az egyszerű formák világa megbolondítva valami plusszal.

www.haircentric.com, www.haircentric.com, www.style-hair-magazine.com

Például a minimál stílus egy kis barokk hatással". Tán idekívánkozik még szakemberünk sommás megállapítása is, miszerint "régen a hajdivat szinte kitett egy évtizedet, mára már egy évet sem ér meg. Hiszen a fogyasztói társadalom a fodrász szakmára is kihat. A versenypiacon pedig nagyon fontos a folyamatos megújulás. A divat állandóan változó, széthúzó és egyben összeolvadó is. Éppen ezért a női és férfihajak esetében állandóan megtapasztalhatjuk a hasonlóságot."

És hogy a "semmi szirup" jelmondatot szem előtt tartva szubjektíve is hozzászóljunk a témához: lányok fején annyira nem csípjük az oridzsi, biliforma frizurát, mint a fiúkén (szerintünk a leglágyabb női arcot is "„fickósítja", de aki erre a kölykös vagányságra esküszik, hát lelke rajta). Persze e mögött nyilván a hagyománytisztelet meg a szokás hatalma áll, merthogy hímeken a tipikus, lásd Paul és Ringo.De például a tépettebb, itt-ott hosszított, rafinált frufrus kiadása csajokon is nagyon menő bír lenni (meg mondjuk gyerekeken is, alkalomadtán). Azért a Borsafodrász előrejelzéseit mégiscsak nagy örömmel nyugtázzuk, hogy tudniillik "már lecsengőben van, de ez így szép, hiszen várhatjuk a következő divatot". Ámen.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés