free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Sprotnis spenótsaláta

Borsa         Címkék: ízi, krumpli, recept, spenót, sprotni 0 hozzászólás

A Borsa szerkesztősége hétről hétre egyre nehezebb feladat elé állítja Borsamunkatársat. Spenótot is, krumplit is, salátát is akartak. Nem fogtak ki a szakácson, megkapták.

Van néhány olyan étel, amit sokan egyáltalán nem fogyasztanak, vagy ha muszáj, akkor is szájhúzva. A gomba, hal, máj, spenót, pacal, mazsola hatos fogatból egy biztos van, ami a legtöbb ember számára emberi fogyasztásra alkalmatlannak minősül. (Ha valaki mind a hatot szereti, annak örülünk, de kételkedünk a szavahihetőségében.) Holott, ha jobban belegondolunk, valószínűleg nem az alapanyaggal van probléma, hanem a sztenderd elkészítési, tálalási móddal. Lehet, hogy a pacalt utáló remeknek tartana egy jó francia pacallevest, még ha a pörköltet nem is eszik. Vagy a spenótot gyűlölő barátságosabban fordulna a növény felé, ha nem vastagon rántott főzelék formájában kellene fogyasztania.


Mindezt csak azért mondtuk el, mert Borsamunkatárs olyan ételt készített, amiben két nemszeretem hozzávaló is van, de aki megkóstolta, az újragondolta a halhoz és a spenóthoz való viszonyát. Történt ugyanis, hogy amikor kollégánk feltette az obligát "mit ennétek?" kérdést, valahogy senki nem mondott konkrét ételt, csak olyanokat, hogy "valami salátát"; "krumplit"; "spenótot". Ezekből a válaszokból kiindulva kellett Borsamunkatársnak valami ehetőt összeütnie, olyat, ami mindenkinek ízlik, mert persze gyermekkori sérelmei miatt jól fejlett megfelelni akarással rendelkezik.

A krumplival sűrített spenótfőzelék, mint saláta öntet nem tűnt ehetőnek, ezért úgy gondolkodott, hogy a burgonya segítségével tartalmasabbra vett salátát készít, ahol a spenótlevelek adják majd a zöldet. Ezen nem kell felháborodni, a piacokon kapható rengetegféle saláta mellett a főzeléknek megszokott spenót remekül megállja a helyét. Ha valaki tart tőle, nyugodtan rágcsáljon el néhány levelet és meglátja milyen kellemes, nyers íze van, remekül használható salátazöldnek is.

Szóval krumpli, spenót, de így ez kevés, mivel lehetne izgalmasabbá karakteresebbé tenni az ételt? - töprengett kollégánk. Valami hús kéne. És akkor eszébe jutott a hal. Egész konkrétan a fillérekért kapható sprotni, a füstölt lazacok mellett méltatlanul háttérbe szorult olajos, füstölt halkonzerv. Meggyőződése ugyanis, a sprotnit nem csak vajas kenyéren kell enni, annál sokkal ízesebb, többet ígérő a zamata. Hamupipőke ő a halkonzerv mostohák között. Hát így született ez a furcsa, de ízes saláta, amit Borsafotós a fényképezés végére gyakorlatilag felzabált.

Így készül négy személyre

Fejenként két-három szem kifliburgonyát (apró, görbe krumplik, nem szétfővő fajta, jó drágán adják) héjában teljesen puhára főzünk. Míg megfő, személyenként két marék friss, szép spenótlevelet megmosunk majd szárazra töröljük. Egy doboz sprotni olaját keverőtálba öntjük, a halakat pedig két-három darabra törjük.



A burgonyát meghámozzuk, felkarikázzuk és salátás tálba tesszük, mellé tépkedjük falatnyi darabokra a spenótot és rájuk terítjük a halakat és hozzá karikázunk öt szál újhagymát is. A sprotni olajához még két evőkanál olívaolajat teszünk, belepasszírozunk egy gerezd fokhagymát megborsozzuk és elkeverjük egy nagy citrombőséges  levével. Ezzel az öntettel locsoljuk meg az egész hóbelevancot, jól elkeverjük és legalább egy órát, de inkább többet állni hagyjuk. Pirítóssal az igazi, de magában is remek.
 



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés