free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A környezettudatosság otthon kezdődik

Borsa         Címkék: bolygó, felmelegedés, globális, klímaváltozás, környezet 0 hozzászólás

Lassan eljut az agyunkig, hogy a klímaváltozás okozói mi magunk vagyunk. Viszont még mindig kevesebbet teszünk környezetünkért, mint a nyugat-európaiak.

Környezettudatosság

Ajánló

A klímaváltozás hatásai Magyarországon 

A Klímaváltozás Kormányközi Testületének (IPCC) legújabb jelentése szerint Magyarországon is érezhető lesz a klímaváltozás. A mediterrán térség vízkészletének csökkenését mi is megérzzük: az évi csapadékmennyiség csökken, ezen belül télen nő, nyáron jelentősen csökken. A nyári csapadék eloszlása nem lesz egyenletes, hirtelen, nagy adagokban hullik le, amelyeket - főleg az Alföld középső és déli részén - egyre komolyabb aszályos időszakok követnek majd. A magasabb hőmérséklet miatt intenzívebb lesz a párolgás, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Mindezek komoly kihívás elé állítják a mezőgazdaságot.

Napjainkban, amikor lassan már a csapból is a klímaváltozás és a meredeken emelkedő energiaárak folynak, felvetődik a kérdés, hogy mit tehetnek az egyes emberek annak érdekében, hogy bolygónk élhető hely maradjon a következő évtizedekben, évszázadokban is. Magyarországnak ezen a téren is lenne még hová fejlődnie, azonban a helyzet jobb, mint amilyennek elsőre gondolnánk. Az embereket már elkezdte foglalkoztatni a gondolat, hogy milyen világban élünk majd 5-10 év múlva, illetve, hogy a következő generációkra mi vár majd átalakuló környezetünk eredményeként.

A Föld légkörének összetétele és éghajlata mindig változott. Az elmúlt évmilliók alatt hidegebb és melegebb időszakok követték egymást. A múltban bekövetkezett éghajlati változások okai közé sorolhatjuk a bolygó Nap körüli pályájának változásait, a kontinensek vándorlását és a nagy vulkánkitöréseket is. Az iparosodás időszaka óta azonban, és különösen az elmúlt évtizedekben az elmúlt 650 ezer évben nem tapasztalt ütemben kezdett megváltozni az éghajlat és növekedni az átlaghőmérséklet. Ezért a jelenségért a felgyorsult üvegházhatás a felelős.

A tudósok és kutatók közösségének megállapítása szerint a huszadik század második felében tapasztalt mintegy fél Celsius fokos átlagos hőmérsékleti melegedés nagy valószínűséggel emberi eredetű, s gyakorlatilag kizárható, hogy ez a környezetünk állapotában végbement természetes eredetű ingadozás.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) legújabb jelentése minden korábbinál egyértelműbben fogalmaz a tekintetben, hogy az ember természet átalakító, sokszor káros tevékenysége a Föld klimatikus rendszerét is elérte, magyarul ma már a kétkedők és összeesküvéselmélet-gyárosok károgása ellenére is hivatalosan elismert a tény: a bolygónk klímája változik és az a pont, amíg még változtathatunk a helyzeten egyre fenyegetőbben közelít.

A meteorológusok szerint a melegedési trend a század végéig felgyorsul, s a hőmérséklet akár 6 Celsius fokkal is emelkedhet. Hosszabb távon katasztrofális hatások várhatók, például a sarkköri jégpáncél elolvadása, a tengerszint gyors emelkedése, áradások, viharok gyakoriságának növekedése, éhínség, trópusi betegségek elterjedése, vízkészletekért folyó harc, növény- és állatfajok tömeges kihalása. Magyarországon forróbb, szárazabb nyarakra, enyhébb és csapadékosabb telekre lehet számítani, csökkenő vízhozamú folyokkal, kiszáradó tavakkal, csökkenő mezőgazdasági termeléssel és a magas hőmérséklettel kapcsolatos betegségek és egészségi problémák gyakoribbá válásával.

Az elmúlt egy-két évben több kezdeményezés is indult Magyarországon annak érdekében, hogy az itt élőkben is tudatosodjon a tény: változtatni kell az életmódunkon. Ennek első lépéseként megjelentek a szelektív hulladékgyűjtő konténerek a településeken. Sokan húzták rá az orrukat, mondván, a kutya nem fogja típusok szerint elkülöníteni otthon a szemetét, s pláne nem fog senki a ház előtt ácsorgó kuka helyett a kerület egy bizonyos pontjára elzarándokolni, hogy külön dobhassa ki a papír-, és műanyag szemetet. Azonban a közszolgálati médiában látható felvilágosító kampányok - például az m1-en látható Modern Képmesék című sorozat - úgy látszik többé-kevésbé megteszi a hatását.Egyre kevésbé látni ugyanis vegyes, "hagyományos" hulladékhegyekbe temetett szelektív hulladékgyűjtőket, sőt, manapság már az sem elképzelhetetlen látvány, hogy egy ránézésre megélhetési vállalkozónak (maffiózó) tűnő, kopasz, fuxos testépítő 30-40 milliós autójával fékez le a sárga-kék-zöld konténerek mellett és lelkiismeretesen a megfelelő tárolókba üríti a csomagtartóból a fehér és zöld üveget, vagy a kartonhulladékot. Persze ennek ellenére lenne még van hová fejlődni, több szempontból is.

"Másfél évtizede dolgozom ebben a szakmában és azt gondolom, hogy nagyon komoly változások következtek be a magyar emberek hozzáállásában is" - mondta a Borsának Ámon Ada az energiaügyi kérdéseket a zászlójára tűző Energia Klub igazgatója. "Ma már sokkal többen érdeklődnek a környezetbarát energiaforrások iránt és sokkal inkább keresik az energiahatékonysággal, vagy a kevesebb energiafogyasztással járó életmóddal kapcsolatos lehetőségeket. Ez még ugyan nem elég, de a tendenciát tekintve optimista vagyok, világ-, és hazai szinten egyaránt."

Ámon Ada szerint ugyan az itthon tapasztalható helyzet még közelről sem hasonlítható a nyugat-európaihoz, azonban már így is jóval többen próbálnak odafigyelni, mint tíz évvel ezelőtt. Az Energia Klub igazgatója úgy tapasztalta, hogy a környezetbarát technológiák léteznek, elkezdtek ismertté válni és érdeklik az embereket. Ahhoz pedig nem kell fantázia, hogy lássuk, hogy magasak - és egyre magasabbak lesznek - az energiaszámlák, ez pedig különösen egy többtagú család esetében jelent tetemesebb összeget. Így érthető, ha az emberek - környezettudatosságuktól függetlenül - megpróbálnak valahogyan spórolni.

www.elhetokornyezet.hu

"Az emberek ma már keresik a környezetbarát, energiatakarékos megoldásokat" - fejtette ki Ámon Ada. "Igaz, ugyan, hogy még nem húzzuk ki a mobiltöltőt a konnektorból, azonban ez sokak szerint nem is hoz jelentősebb környezeti hasznot, ráadásul az új készülékeknél már megoldják, hogy ez ne okozzon problémát. Ettől függetlenül jó volna, ha kihúznánk a konnektorból, amit nem használunk. Ha az emberek erre odafigyelnek, az leginkább azt jelzi, hogy más, a saját energiafelhasználásukkal kapcsolatos dolgokra is ügyelnek. Például ma már egy háztartási gép vásárlása esetén a széles funkciókészlet mellett fontos tényező az adott gép energiahatékonysága, hogy milyen energiaosztályba tartozik."

1. A környezettudatosság otthon kezdődik
2. Segítség a hatékony környezetvédelemértLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés