free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Rafinált magyar dizájn

Borsa         Címkék: dizájn, hotel, kiállítás, magyar, szálloda 0 hozzászólás

Előbb kerül egy magyar dizájntárgy a turista bőröndjébe a pick szalámi mellé, mint hogy a hazai piacon megvegyék. Pont ezért állítják ki őket a New York Palotában.

Az olasz reneszánszt idéző eklektikus stílust megtartva renováltatta a Boscolo család 2006-ban a New York Palotát, amelynek kávézójában annak idején szinte az összes huszadik századi magyar író megfordult. A ház az irodalmi és a kulturális élet központja volt, tanúja világmegváltó beszélgetéseknek, zseniális művek megszületésének. Aztán ahogy a kávéházi élet kiment a divatból, úgy vesztette fényét a New York Palota, mígnem külföldi befektetők fantáziát látva az épületben meg nem mentették a végső enyészettől. A felújított hotel szobáinak díszítése Carrarai márványból készült, a bútorok, kiegészítők olasz designerek munkáit dicsérik. Kétség sem férhet hozzá, hogy a New York Palota – Boscolo Hotels ízig-vérig olasz luxus, Budapesten. Az épületbe belépni olyan érzés, mintha másodpercek alatt több ezer kilométert utaznánk délre, vagy legalábbis húsz évet a jövőbe.

www.idomdesign.hu

Ez a környezet ad otthont azoknak az üvegvitrineknek, amelyekben tehetséges fiatal magyar formatervezők munkáit állítják ki. Kedves recepciósok irányítják az érdeklődőket a kiállított tárgyakhoz, a liftben mindenhol tükör, síkképernyős tévé, az első emeleten kilépve pedig már végképp messzinek tűnik a mai Budapest. A patinás környezetbe úgy olvadnak bele a magyar formatervezők munkái, mintha mindig is ott lettek volna.

Zebramintás vázák(kép 1), ötletes apróságok, köztük parafa dominó, papagájnyakú sörnyitó(kép 2), műanyag tálak és üvegfestmények - jellegzetes magyar design, valami ilyesmit kellene látnunk a körúti kirakatokban a sale feliratok és mínusz 70% -ok helyett. Ezekre a tárgyakra gondolnak a szakértők, amikor azt mondják, a kelet európai blokk dizájnerei sajátos formanyelven kommunikálnak, amely hamarosan új irányvonalat fog teremteni a formatervezésben.

www.idomdesign.hu

A fiatal magyar dizájnerek munkái a recepción meg is vásárolhatóak, mindegyik mellett kis tábla közli a nézelődővel az árakat, természetesen euróban. A formás tálak, vázák, tálcák és egyéb használati tárgyak ára 20 és 250 euró között mozog, azaz nem kerülnek többe, mint egy matyó mintás pohárkészlet.
 
Na de miért pont a New York palotában árulják ezeket a munkákat, miért nem a körúti boltokban, vagy az elegáns belvárosi üzletekben? Nemes Bálint, a szervező I.D.O.M. Design cég producere szerint egy elegáns hotel hallja épp megfelelő hely a magyar design értékesítésére. "Profitorientáltan állunk a formatervezéshez - mondja - célcsoportot, értékesítési csatornát keresünk a magyar formatervezők munkáinak. Az I.D.O.M. dizájn saját felméréséből kiderült, hogy a turisták egy része, amellett, hogy hazavisz egy rúd Pick szalámit, vagy egy-két matyómintás tárgyat, keresi a jellegzetes magyar designtermékeket. Ezért esett a választás a New York Palotára ahol nap mint nap rengeteg külföldi vendég fordul meg, és persze azért, mert a hotel vezetősége rendkívül nyitottan állt az ötlethez."

www.idomdesign.hu

A jövőben több szállodában is szeretnének hasonló vitrineket felállítani - teszi hozzá a design producer, aki szerint a magyar formatervezés célcsoportja legkönnyebben az ide látogató külföldiek között található meg. "Természetesen Magyarországon is léteznek olyanok, akik nem csak befogadják a magyar dizájnt, de hajlandóak megfizetni az árát is, csak sokkal nehezebb meghatározni hogy kik ők, nehezebb őket elérni."

A vitrinekben sok különböző stílusú tárgyat látni egymás mellett, műanyag és üveg tálat(kép 3), üvegfestményt, porcelán fűtálat(kép 4). A szervezők olyan formaterveket válogattak össze, amelyekben egyrészt van fantázia, másrészt piacképesek, azaz alkalmasak arra, hogy a piac befogadja őket. Így kerülhettek be a debütáló tárgyak közé többek között Nagypál Dorottya, Tóth Anita, Bokor Gyöngyi, Szokolyai Dorottya, Szabó Dorottya, Santák Judit, Urbán Kata, Nemes János Pál munkái.

www.idomdesign.hu

"Sajnos a szelekció során egyáltalán nem volt könnyű dolgunk - mondja Nemes Bálint - a fiatal magyar dizájnerekből ugyanis sok esetben hiányzik a nyitottság. Nem tudják, hogy mire van igény, mi eladható, és mi nem. Sokszor úgy állnak a terveikhez, mint egy költő a verséhez, és még a legapróbb változtatásokra sem hajlandóak. Hozzánk leginkább diplomamunkákkal, pályázatokra készített tervekkel érkeznek az iparművészek, amik sok esetben nem állják meg a helyüket a piacon. Ezeket a terveket ugyanis nem előzte meg semmiféle marketing piackutatás, így könnyen lehet, hogy nincs is rájuk igény, pedig sok esetben elég lenne egy-két apróbb változtatás, hogy egy adott termék megtalálja a maga célcsoportját."

A piackutatás, az üzleti stratégia kidolgozása, a finanszírozás és az értékesítés Nemes Bálint szerint nem is az iparművész dolga. Ma már Magyarországon is léteznek olyan cégek - ilyen az I.D.O.M. design is - ahol szakemberek végzik el ezeket a feladatokat, persze csak akkor, ha a formatervező elég nyitottan áll mindehhez.

www.idomdesign.hu

A szakember szerint a magyar dizájnnak van jövője, a hazai formatervezők ugyanis különleges látásmóddal rendelkeznek. "A keleti blokk dizájnerei másféle kultúrában nőttek fel, mint a nyugat-európai társaik - mondja - a magyar dizájntermékeknek ezért sajátos íze van. Itt van például Nemes János Pál dönthető fűtálja. A benne elvetett fű a gravitáció szabályai szerint felfelé nő, de elég a tálon dönteni egyet, és a fűszálak máris ferdén állnak, mintha folyamatosan fújná őket egy szellő. Ettől magyar ez a formaterv, van benne fantázia, van benne trükk."LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés