free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 retro menzakaja

Borsa         Címkék: iskola, ízi, kaja, lista, menza 1 hozzászólás

Egy kis viszolygással vegyes emlékidézés azoknak, akik iskolás korukban évekig pléhtálcáról ettek olyan ételeket, amiket anyu sosem főzne. Öt tipikus menzakaja.

Azok a szerencsések, akik annak idején az utolsó óra után vették a cuccukat és szaladtak haza anyuhoz, vagy nagyihoz ebédelni és leckét írni, most nyugodtan lapozzanak, mert amiről szó lesz, az ő számukra valószínűleg nem idéz fel semmit. Azok azonban, akik be voltak fizetve a menzára és kicsöngetés után szaladtak sorban állni, szorongatták a zsírcsuszamós pléhtálcát, és közben lélekben próbáltak felkészülni az újabb gasztronómiai kihívásokra, tartsanak velünk egy kis emlékidézésre, mert összegyűjtöttük az iskolai menzák öt legjellegzetesebb ételét. Ez nem az öt legehetetlenebb étel listája, mert biztos, hogy mindenki talál közötte legalább egy olyat, amit nagyon szeretett, de az sem kizárt, hogy van, akinek mindegyik bejött annak idején.

www.mamakonyhaja.extra.huPiskóta kocka csokiöntettel


Az abszolút favorit, a király, amiért mindenki lelkesedett. Ha ez szerepelt az étlapon, futótűzként terjedt a hír a folyosókon és írhattunk akárhány témazárót, egy jó pillanata biztos volt a napnak. Az, amikor a konyhás néni a tányérközepére ültette a sárgás piskóta darabot és bőségesen nyakon öntötte a bársonyos, tejes, liszttel sűrített kakaószósszal. És bár tartalmas leves utáni fogásnak szánták a leves szinte mindig megmaradt, és most felnőttként belegondolva – szerinted, ez egy főétel, tényleg?www.szentesinfo.huTarhonyás hús


Hivatalos nevén pásztortarhonya, jellegzetes alföldi étel, ami valószínűleg azért nem szerepel egyetlen Piroschkás-Guláschos étterem kínálatában sem, mert a séf is menzára járt annak idején. Azok, akik szeretik a pörköltféléket, egyébként meg voltak elégedve vele, annyira nem is lehet elrontani, aki meg tud főzni egy pörköltet, az elboldogul ezzel is. Szóval igazából ehető volt, csak hát a tálalás ugye, az sokat rontott a dolgon. A merőkanállal tányérközepére csapott piros, ragacsos halom, amiből itt-ott kikandikáltak a kissé kiszáradt, barna húsdarabok – hát nem volt túl gusztusos. Aki jót akar külföldi vendégeinek, mégis próbálja meg elkészíteni otthon, nagy sikere lesz vele.

Tejbegríz

Ami hát egy vicc. Ki ebédel tejbegrízt a másfél éveseket leszámítva? Egy iskolás korú gyerek, sőt kamasz számára tápanyagtartalmát tekintve nagy nulla. Az éhség gyors csillapítására persze jó, a vércukrot az egekbe veri, hogy aztán egy óra múlva a béka feneke alá zuhanjon, és az összes menzás éhségrohamoktól gyötörve agresszorkodjon egymással és a tanárokkal. Arról nem is beszélve, hogy azt a jellegzetes, szürkés, üveges állagot nagy mennyiségű víz hozzáadásával érik el, így aztán tényleg nem más, mint cukros, főtt dara – a disznóhizlalásban remekül beválna.

http://beck.blog.huFrankfurti leves

A leves, amit nagyon sokan nem szerettek és ennek alighanem a kelkáposzta volt az oka. Az iskolások nagy hányada utasítja el ugyanis ezt a zöldségfélét, ami hülyeség, mert a kelkáposzta jó és erre a harmincadik születésnapunk táján mindannyian rá is jövünk. Ha jó alapanyagokból készítik ez egy nagyon tartalmas levest, aki megeszi, kaphat utána sütit is, csak tényleg figyelni kell arra, hogy valódi frankfurti virsli, igazi tejföl és friss, zöld kelkáposzta legyen benne. Ja, és ne legyen tele liszttel. Itt is a minőségen bukott el és szorult a menzai kategóriába egy remek leves.

http://kaja.blog.huLucskos káposzta


Van, aki nem tudja mi az, pedig biztos találkozott vele a menzai ételkiadó ablakban. Úgy nézett ki, mintha a disznók elől szöktették volna az iskolások tányérjába. Szürkés, fehéres főzelék, amiből a kanál belemerítése után hosszú káposztaszálak bukkantak fel mócsingos húsdarabokkal keveredve. Aki csukott szemmel próbálkozott, az a vizes liszt ízen kívül nem sokat érzett, mindenki visszavitte és így végül mégis a disznók előtt kötött ki. Holott ez is csak a minőségen múlott. Az édeskáposztából készült, tejfölös, húsos, csomborral ízesített egytálétel nagyon finom, jellegzetesen erdélyi fogás, aki arra jár ne hagyja ki.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés