free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kipróbált végleges szőrtelenítések

Radnai Anna         Címkék: epilálás, ipl, kozmetikus, lézer, szőr 0 hozzászólás

Az ősi szőrtelenítési módszerekről már sokat tudunk, a modern technikákról is jobb előbb tudakozódni, mielőtt belevágunk. Részletek a végleges szőrtelenítésről.

 A szőrtelenítés témáját boncolgató sorozatunk első részében végigvettük az alaptechnikákat, amiket kamaszkorában általában mindenki végigpróbál. Aztán bőrtípusának, szőrösödési és lustasági fokának valamint fájdalomküszöbének megfelelően kiválasztja, hogy két-három naponta fájdalommentesen keni, borotválja, vagy körülbelül háromhetente gyantával csupálja -e a szőrt, abban a reményben, hogy egyre kevesebb marad belőle. De ha elegünk van a szőrtelenítésből, vagy testünk olyan része szúrós, ahol tudni sem akarunk pihékről, nemhogy háromhetente foglalkozni vele, akkor a gyantánál véglegesebb megoldást kell keresnünk. De melyik technikát válasszuk?   Előző cikkünkben is már megpendítettük a lámpázás és a lézerezés technikáit, most alaposan a téma mélyére ásunk.

Hogy végül milyen szőrtelenítési módot választunk, az múlhat egy-két dolgon: pénztárcán, kitartáson, szeszélyen és szőrszáltípuson egyaránt.  Ahhoz azonban, hogy az egyik módszer mellett letegyük a voksunkat, nem árt kicsit mélyebben beleásnunk magunkat a fénnyel történő szőreltávolítás részleteibe.Nekem az államon lévő pár szál eltávolítására igénybevett epilálásból lett elegem, mikor úgy döntöttem, hogy felkeresek egy számomra hiteles szakembert, hogy helyezzen képbe a "csaknem tökéletes és végleges, mégsem fájdalmas" módszerek terén. Kettő és kilenc alkalom között jelölik meg általában az ismétlések számát a lézeres és az IPL lámpás technikánál egyaránt, a szőrnövekedés ütemének megfelelően havonta ismételve. A szőrnövekedés "üteme" alatt - magyarázta el Móró Gabi kozmetikus mester - a növekedés 3 fázisát értjük: a növekvő, a nyugvó és a kihulló szakaszt.

Nem mindegy milyen fázisban éri a fénysugár a kezelendő felületet - csak azt a szőrszálat lehet eltüntetni, amelyik az aktív szakaszban van. A szőrtüsszők mélysége a hámrétegben nem egyforma mélységben van a test minden területén - nem mindegy hogy bajusz, fazon, hónalj, vagy láb szőrzetet akarunk eltávolítani, mert a kezelendő felületen levő aktív szőrszálak százalékos aránya testtájonként változik. Van olyan testfelület, amelyiken a növekvő fázisban levő szőrszálak csak 20-30-40 %-ban vannak jelen egyszerre, és van olyan terület ahol akár 70 %-ban is. A fázisok miatt kell minden technikát ismételni - magyarázta Gabi - de így ez nem csak egyénileg hanem testtájanként is változik. A szükséges ismétlések száma egyéniségfüggő, van aki akár tízszer is kénytelen kifizetni a kezelés költségeit, hogy olyan eredményt kapjon mint barátnője mondjuk négy alkalom után.


 
Az ősöreg epilálás egyébként még mindig a legbiztonságosabb eljárás az esetleges mellékhatások tekintetében, de mivel nem túl hatásos, nagyon fájdalmas, és a másik két módszer sem veszélyes, magam részéről hátat fordítottam a fakíroknak való "elektromos szúrkáltatásról". (Húsz szálnál olyan mintha húsz fájdalmas injekciót adnának az ember állába. Nem mondom hogy nem lehet kibírni, rendszeresen jártam epiláltatni évekig - és a kozmetikus szerint életem végéig folytathattam volna 3-4 havonta...) 
 
Lézer kontra IPL

Jópár éve már, hogy híressé tett szakállammal egy orvosi rendelőt is felkerestem, ahol lézeres szőrtelenítéssel foglalkoznak. Nem tudom milyen típusú lézert használnak ott, de tanulságom szempontjából ez lényegtelen, mert valamennyi lézertípusra igaz, hogy erős, és fekete szőrszálakat lehet a legeredményesebben eltávolítani velük, lehetőleg minél fehérebb bőrfelületről. Szálacskáim gyengék voltak és nem is olyan sötétek, így az orvos nem tanácsolta a lézert, illetve azt mondta hogy ő elvégzi a beavatkozást, de sem az eredményt nem garantálja, sem azt, hogy foltmentes marad az állam. Ezekhez az információkhoz hozzáfűzve az eljárás díját szinte menekülésre késztetett a lekiismeretes bőrgyógyász. Dehát hagyjuk a példámat, és lássuk mit érdemes tudnia annak, aki ki akarja próbálni a lézeres szőrtelenítést.
 


Az Aesthetika Orvosi Központ illetékes szakemberét támadtam meg kérdéseimmel. A "ha valamit el akarunk magunkon végeztetni, akkor arról jobb minden lehetségeset megtudni" elve alapján - azért nem bőrgyógyászati szakvizsga szinten kívántam informálódni. A lézeres kezelés során a lézersugarat célzottan a szőrtüszőbe juttatják, így a festékanyagot (melanint) termelő sejtekkel együtt magát a szőrtüszőt is elpusztítják.

A sikeresen elpusztított sejtek nem termelődnek újra. A Központban használatos diódalézert hatására azt mondják, hogy a kezelt területen 1-2 hét elteltével kihullanak a kezelés idején aktív szőrszálak, amelyek a későbbiekben sem növekszenek többé, helyükre csak pihék nőnek. Az IPL-lel ellentétben - állította a szakember - a lézer célzottan, lényegesen kisebb területen alkalmazható, éppen ezért a melanint termelő sejteket és a szőrtüszőt nagyobb energiával éri el, így biztosítva azok elpusztulását. "A diódalézer mélyebbre jut el, hatása biztosabb" - érveltek a diódalézerrel szőrtelenítők és még hozzáfűzték: "Az eljárás során egy speciális fej egyben hűti is a bőrt."
 
IPL kontra lézer


Az IPL technikáról Móró Gabi mesélt egy s mást. (Arra kértem, érveljen mellette.) Az IPL technikában is van hűtőrendszer, és a sötétebb bőrűeknél is alkalmazható, mivel a fényvillantás két meghatározott pólus között működik, így szelektív phototermolitikus hatást hoz létre (Impulse Light).A szakkifejezés azt jelenti hogy magát a fényt szelektálják, mert a pigmentet tartalmazó melanin a hámréteg legalsó sejtsoraiban képződik, és így érik el, hogy ez a réteg ne károsodjon. (Az IPL gép olyan sárga-piros fényt bocsát ki, ami kizárólag a szőrtüsszöket képes károsítani.) A lámpa fénye kb. 4-8 mm mélységbe hatol le a bőrfelszín alá. A szőrtüsszők fehérjéit roncsolja, ezáltal maga a szőrhagyma sérül, és így nem tud a szőrszáll tovább táplálkozni.

Lézerkezeléssel a pigmenthiányos szőrzetet (szőke, vöröses árnyalatok) minimális hatékonysággal tudják csak eltávolítani, (mert  ezek nem nyelik el a fényt), és az IPL-nél is annál eredményesebb a kezelés, minél több pigment van egy szőrszálban, ez a technika mégis nagyobb százalékban eredményes ősz ill. világos szőrszálak esetén. A lámpázás kíméletesebb és általában kevesebb alkalom is elég a lehetséges legsimább bőrfelület eléréséhez. Előnyére válik még hogy olcsóbb, akinek nem számít, ne vegye figyelembe.
 


Az IPL lámpát egyébként már kipróbáltam az államon, ha már ezt, azt is elárulom hogy miért amellett döntöttem. Nem mondom hogy jobb mint a lézer, de én ezt akartam, elsősorban azért mert az nem alkalmazható a szőrszálltipusomra, másodsorban azért mert a kozmetikusomat régóta ismerem, szeretem, és neki van ilyen lámpája, harmadsorban ez az olcsóbb módszer. A végeredményről sajnos nem tudok beszámolni, mert még csak egyszer alkalmaztuk, egy "találkozás" pedig egyik végleges szőrtelenítő géppel sem elég.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés