free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Taboulleh, tabouli, tabbouleh

Borsa         Címkék: bulgur, ízi, libanon, recept, saláta 0 hozzászólás

Olcsóbb megoldás otthon taboulit készíteni, mint Libanonba utazni. Bár az utazás élményét sajnos nem helyettesíti, érdemes kipróbálni ezt a bulgurral készített salátát.

A címben szereplő három szó ugyanazt az ételt jelenti, egyfajta salátát, amit a közel-kelet valamennyi országában fogyasztanak, csak mindenhol egy kicsit máshogy ízesítik. Állítólag az eredeti Libanonban készül, és bár Borsamunkatárs nem talált semmi bizonyítékot arra, hogy ez valóban így lenne, mégis mindig akkor készíti ezt az ételt, amikor eszébe jut kedvenc országa. Persze lehet, hogyha végre eljutna oda, akkor már többé nem lenne kedvenc, de egyelőre ez a hely vágyainak tárgya. Így aztán néha főz egy adag tabouli-t és elindítja a Spy game című filmet, ami nem csak attól jó, hogy csodás bejrúti életképek vannak benne.



Az étel bulgurból, azaz búzatöretből készül, ami nem más, mint napon szárított és egy kissé megtört zöldbúza. Itthon is kapható a nagyobb élelmiszer üzletekben, illetve a bio boltokban, általában félkilós kiszerelésben. Pompás alternatívája a rizsnek, nem kell feltétlenül közel-keleti csemegét készíteni belőle, egy kis olívaolajjal elkeverve nyugodtan tálalhatjuk olyan szószos ételek mellé, amelyekhez rizst szoktunk adni.

A csomagoláson feltüntetik, hogy előfőzött e a bulgur, vagy sem. Ha nem könnyítették meg dolgunkat, akkor sincs baj, pont úgy kell főzni, mint a rizst, azaz kétszeres mennyiségű vízben. Ha előfőzöttett vásárolunk, akkor elég leforrázni dupla mennyiségű, enyhén sós vízzel, letakarni és húsz perc alatt megdagad és megpuhul. Van, aki nem is forrázza, csak hideg vízben áztatja úgy háromnegyed órát, majd leszűri. Így kevésbé puhul meg, viszont karakteresebb az íze.

Magának a taboulinak rengeteg fajtája létezik. Van, ahol nem tesznek hozzá paradicsomot, viszont uborkakockákkal dúsítják, van, ahol sok korianderzöldet, esetleg mentát vágnak hozzá, máshol sok petrezselymet. Ami nem maradhat ki, azaz olívaolaj, a citromlé és valami, ami egy kicsit csíp. (Vagy nagyon.) Borsamunkatárs egy késhegynyi fahéjjal is szokta ízesíteni, ahogyan a szírek szeretik.



Ráadásul ilyenkor, amikor még nincs igazi, napérlelte paradicsom - ó borzalom! - nem nyersen keveri össze a hozzávalókat, hanem kockázott konzervparadicsomot használ és egy pillanatra összemelegíti vele az összes ízesítőt. Ha azonban már van igazi paradicsom, akkor nem melegít, hanem a megpuhult, de még meleg bulgurhoz keveri az ízesítőket. Melegen is, hidegen is elképesztően finom és tipikusan azaz étel, amit mindenki úgy készíthet el, ahogyan szereti.

Így készül

Két csésze bulgurt szűrőben átöblítünk, majd leöntjük négy csészényi forrásban lévő, enyhén sós vízzel és letakarjuk. Közben egy nagy serpenyőben olívaolajon összehevítünk - tehát nem főzzük, hanem csak annyira melegítjük, hogy az ízek kiszabaduljanak - három szál karikára vágott újhagymát a zöldjével együtt, három, nagyon apróra kockázott, kimagozott paradicsomot, vagy három evőkanál aprított paradicsom konzervet. Fűszerezzük sóval, kevés borssal, egy szétzúzott fokhagymagerezddel, némi csilipaprikával, koriander zölddel, vagy néhány szem összetört koriandermaggal, késhegynyi fahéjjal. A végén belekeverjük a felvágott petrezselymet is. Mint mondtuk nem főzzük, tehát mire mindent belekevertünk el is zárjuk a gázt és a megpuhult bulgurt összeforgatjuk a fűszeres paradicsommal. Rácsavarjuk egy fél citrom levét és már esszük is. Vagy megvárjuk, amíg kihűl és akkor esszük. Vagy folyamatosan esszük, hidegen, melegen, míg el nem fogy.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés