free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Vasárnap Critical Mass!

Borsa         Címkék: , bkv, bringa, criticalmass, felvonulás 0 hozzászólás

Bár már a pénteki BKV sztrájk is létrehozott egy nagyobb spontán bringás felvonulást, az igazi Critical Mass vasárnap lesz. Ezúttal rengeteg más program is kíséri.

 

1992-ben összesen negyvennyolc elszánt résztvevője volt a Critical Mass névre keresztelt biciklis felvonulásnak San Franciscóban. Az volt a világon az első. Azóta számos világvárosban tartanak CM felvonulásokat, de a világon a legnagyobb, ötvenezer fős, Budapesten volt 2007 áprilisában. Ahhoz képest, hogy az első kritikus tömeg 2004-ben még négyezer főt számlált, elég rendesen kinőtte magát a rendezvény.

Mára elérték, hogy a Magyar Kerékpáros Klubnak már nem kell a városvezetés kapuit döngetni, hogy meghallgassák őket, hiszen már elég lobbierőt képviselnek ahhoz, hogy bevonják őket a szakmai munkákba. De Terpó Mátyás, a felvonulás egyik szervezője és szakaszparancsnoka leginkább arra büszke, hogy sikerült olyan civil életet, tömegbázist szervezniük a Millenáris Velodrom köré, amely megmentheti Magyarország egyetlen kerékpárpályáját, ezt a 110 éves létesítményt, amit a Nemzeti Sporthivatal elbonthatónak ítélt.

www.cspv.hu

Az idei Critical Massnek fontos helyszíne lesz a Velodrom, ahol egész napos programokkal várják a bringabarátokat. A programok házigazdája Hajós András, sztárvendége pedig a tavalyi országúti kerékpáros világbajnokság időfutamának ezüstérmese, a Tour de France egyetlen magyar indulója, és a pekingi olimpia biztos résztvevője Bodrogi László lesz.

De nem ez az egyetlen kísérőprogramja az idei Critical Massnek. A városháza téren koncertek, az Erzsébet téren WAMP és bicikli szépségverseny lesznek. Az Astoria és a Deák Fernc tér között a Park! akció keretében zöld egyenpólóban helikopterből fényképezi a tömeget Jason Hawkes, légifotós, a Kodály köröndön pedig fotókiállítás lesz az utcai bringázásról.

És ezek mind-mind külön kezdeményezések és szervezések, amik maguktól csatlakoztak a Critical Masshez – mondja Terpó Mátyás, és hozzáteszi, hogy még a budapesti kerületek is megszervezik a saját rendezvényeiket, csillagtúráikat, aminek a szórólapozását a XXI. kerületben például a helyi önkormányzat fizette.

Vicces, de pénteki sztrájkjával még a BKV is szervezett egy perem rendezvényt a CM-nek, Terpó céljaik szempontjából "hatalmas ziccernek" titulálta a sztrájkot, minek hatására olyan tömeg volt pénteken a bicikliutakon, hogy képtelenség volt leelőzni a lassú kezdő bringásokat. Hirtelen kiderült hogy mennyi embernek pihen tétlenül egy canga az erkélyén vagy a pincéjében. Ha a BKV-t  visszafejlesztik – magyarázta – az elviselhetetlen autómennyiséget zúdít a város nyakába, ha csak nem döntenek még többen a kerekezés mellett.Vasárnap mindenképp vegyük elő a bicajt. A felvonulás a Deák tér mellől indul 16:30-kor. Az útvonal: Károly körút - Astoria - Erzsébet híd - Attila út - Alagút - Lánchíd - Akadémia utca - Kossuth tér - Alkotmány utca - Bajcsy Zs. út - Andrássy út - Olof Palme sétány - Városliget Király-domb. Itt, az utolsó helyszínen pedig természetesen bringaemelés pontban 18:30-kor!

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés