free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Elvonó mánia

Krisztina O'Brien         Címkék: celeb, drog, elvonó, függő, rehab 0 hozzászólás

Drog, alkohol, étkezési zavarok - számtalan szenvedély miatt kerülhet egy celeb rehabra. A valódi ok azonban az, hogy véletlenül se kerüljenek le a címlapokról.

Olyan klinikák, mint a híres londoni Priory, vagy a Promises pszichiátriai intézet kemény pénzekre és még nagyobb hírnévre tettek szert, amiért a sztárok manapság úgy járnak az elvonóba, mintha a rokonokhoz mennének látogatóba. Kate Moss, Jade Goody, Lindsay Lohan, Amy Winehouse és Robbie Williams mindenesetre jobban ismeri a Prioryt mint az otthonát, és mindegyikük ötösre vizsgáztott a rehab elit iskolában. Úgy tűnik, a mai celeb kultúrához a rehabra járás ugyanúgy hozzátartozik, mint a plasztikai sebészet. Los Angeles tehetősebb részének 20 km-es körzetben ugyanis 10 rehabilitációs klinika van.

www.myspace.com, celebrity.northglow.com

Talán Robbie Williams a leghírhedtebb az elvonómániások között, aki drogfüggőséggel, antidepresszáns-függőséggel és alkoholfüggőséggel is járt már az elvonón. Szinte garantált, hogy valamikor ismét viszont láthatjuk majd a Priory kapujában, szóvivőjével az oldalán, csak úgy, mint amerikai párját Courtney Love-ot, aki ki tudja, hogy jelenleg is éppen melyik klinikán nyaral.  Vannak sztárok, akik tudatosan használják a rehabilitációs lehetőségeket; Kate Moss például  arra, hogy megússza a börtön büntetését. És bár a módszer igen sunyi, de ki hibáztatná őt azért, hogy jobban kedveli a börtön cellánál a klinikai terápiás munkát?

Ezek a sztárok simán feláldoznak egy kis önbecsülést és vállalnak egy-két hét megaláztatást, hogy az életre szóló karrierjüket és bankszámlájukat bebiztosítsák. A lényeg, hogy a közbeszéd tárgyai legyenek, és folyamatosan birtokolják a címlapokat, még ha ez azt is jelenti, hogy a csoportos terápián más szennyesét is hallgatniuk kell. Kate Moss a kokainos botrányával több, mint 5 millió fontot keresett, és bár a botrány után néhány divatház dobta, a neve úgy felröppent, hogy egy évre rá kétszer annyi szerződést írhatott alá, mint annak előtte.

http://popsugar.com, www.thetrueview.com, www.thisislondon.co.uk

És itt meg is érkeztünk az elvonó mániások másik csoportjához, ahol egy halom B, C listás színész, harmadrangú énekes, vagy gyengélkedő divattervező (Marc Jacobs-nak most adta át Britney Spears a kilincset LA-ben) csak azért csekkol be, hogy a celeb státuszát növelje. Marc Jacobs mellett ott van például Tom Chaplin, a Keane énekese, és hát ott van az új felfedezett Matt Willis is, akiből második Robbie-t akartak faragni a producerek, így a pasi első dala után, a második útja a rehabilitációs klinika volt.

De van itt egy harmadik típusú sztár csapat is, ők a Britney-féle menekülők, akikbe a környezetük manapság már több kárt tesz, mit saját maguk. Így ők a magas falak mögé bújnak, de nem csak a paparazzók elől, hanem az ex-pasik, barátok, és a vérszívó rokonok elől is, akik tejszínes köcsögnek használják őket, és jó pénzekért sztorikkal tejeltetik a sajtót. Ide tartozik Paris Hilton is és Nicole Richie is, akik állítólag közel sem anorexiások, annál inkább drogosok, és a kirstály-meth, az ami hetekre elveszi az étvágyat.

 A klinika falai között

A rehab nem nyaralás, az egész dolog "egy nagy sokk" - mondja Rob Green, aki megjárta a Priory-t. "Nem egy embert láttam, aki teniszütővel jelent meg és arra számított, hogy valamiféle gyógyfürdőbe érkezett." A valóság azonban teljesen más, a páciensek, akit csak az udvariasság kedvéért hívnak klienseknek, komoly napi rutint követnek, amely foglalkozásokból, oktatásból, egyéni és csoportos terápiából áll. Nincsen szobaszervíz, és még a hírességeknek is osztoznia kell a szobákon. A rendrakás és a házi munka mind az ő dolguk, amit csak "terápiás munkának" neveznek a doktorok, és ez is a része a gyógyulásnak.A  televízió (csakis bizonyos csatornák) jutalomként nézhető, az iPod-ok, zene eszközök, elektronikus játékok és mindenféle szexuális kapcsolat szigorúan tilos, a mobiltelefonokat már érkezéskor elveszik, és csak távozáskor adják vissza. A vonalas hívás, csak korlátozott számban engedhető meg, és általában az is jutalom tárgya.
www.people.com, www.thetrueview.com

Amikor a kliens megérkezik, táskáját, ruháját átkutatják, meztelenre vetkőztetik. A nővéreken nem lehet kifogni, minden ruhába varrt cigarettát, drogot megtalálnak, nem dőlnek be a trükköknek. Egyébként nagy divat, hogy a jó vastag frottír fürdőköpenybe csempésznének be illegális dolgokat - de senkinek sem szeretnénk ötletet adni. Az első 24 óra általában teljes detoxikálódással zajlik, általában magányosan, bár a kliens csatlakozhat a csoporthoz, amint úgy érzi, hogy képes rá. Ha nem, akkor a csoport keresi meg, és persze az eslő kérdés általában az, hogy sikerült -e becsempészni valami "cuccot". A rehab, komplikált kasztrendszerrel működik, a droghasználati szokások határozzák meg, hogy ki vagy és hogy, ki kivel lóghatsz a bentlakás idején. Az alkoholisták például lenézik a drogosokat és ez ordítva is igaz. A kokain csoport szerint ők a heroin függőkhöz képest szuperek, mert a kokó az menő cucc, míg a heroinfüggők a kokósokat csúfolják, hogy gyengék.

Legalul azok a családanyák vannak akik, visszaéltek a vényre kapható gyógyszerek használatával, és még ennél is alacsonyabb rangúak, az étkezési problémákkal küszködők. Minden ami legális, (alkohol, gyógyszerek, szénhidrát), az cikinek számít azoknak, akik vadabbul élnek. Az egész állandó rivalizálás, minél alacsonyabb helyet kapsz a csoportban, annál többször szívatnak. Mindenki hazudik a kinti státuszával kapcsolatban, minél vadabb dolgokat mesélve a befogadásért.

www.gala.fr

Egy elvonó leginkább a Big Brotherre hasonlít. Különböző beállítottságú és hátterű emberek egy helyre szorulnak, és így kiéleződik minden, legyen az barátság, szerelem vagy utálat. A levegőben állandó a szexuális és egyéb feszültség is, de maradandó kapcsolatok ritkán alakulnak ki. Pontosan azért, mert a környezet mesterséges, és amint az illető visszaintegrálódik a saját életébe, az értékrendszerek ismét megváltoznak.  (Bár alakult már ki szerelem a rehab-on. Az egyik legendás eset Elizabeth Tayloré, aki ott találkozott az egyik férjével Larry Fortenskyvel, aki egy alkoholista, iparos emberke volt. A rehab románc nem tartott sokáig, és több millió dollárjába került Taylornak. A szex és a románc ezért is tilos a klinikákon, mert a csalódás visszaesést okoz.)

A sztárok a klinikákat használják, a klinikák meg a sztárokat

A rehabon tisztuló celebek által oly gyakran használt klinikákat, mint például a 90 ágyas, roehampton-i Priory rehabilitációs központot egyébként pénznyelő gépnek titulálta a pszichiátereket összefogó egyesület, a British Association of Counselling and Psychotherapy (BACP).

Mindez azután történt, miután a magánklinika olyan új betegségekre is terápiát hirdetett, amelyek nem betegségek, csupán a mai életmóddal együtt járnak, ilyen a mobiltelefon mánia, az internetfüggőség és az online szerencsejáték szenvedélyt is. A klinikák többsége, a sztárok által bevezetett hírnevét így egyéb készpénzre is beváltja. A BCAP szerint a páciens "jobban jár, ha a folyóba hajítja a mobilját és nem megy terápiára. A pszichiáterek szerint persze nem kétséges, hogy a Priory ugyan első osztályú pszichiátriai szolgáltatást kínál, de mindezt a magas falak mögött teszi, ahol 2000 font/hét a tarifa, és akik oda bejelentkeznek, azok az extra sztár státuszt fizetik meg, nem pedig a terápiát.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés