free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A Földanya, és tékozló kölkei

HT         Címkék: anya, bolygó, föld, környezettudatos, ünnep 0 hozzászólás

A klímaváltozás már naponta ad nekünk okot arra, hogy odafigyeljünk a Földre. Hímtagunk is úgy gondolja, bolygónkkal nem csak a Föld napján kell törődni.


Vannak, akik úgy tartják, hogy az ember a bolygónk vírusa, de a Föld napjában az a jó, hogy olyan ünnep, amit még a véres szájú hazafiak is értékelnek. Nagy szerencsénkre a környezetvédelem pártállástól független, és az erős környezettudatosságnak és a fejlett számítástechnikának hála napjainkban bárki kiszámíthatja, hogy például hány tonna szén-dioxiddal terheli meg a környezetét éves szinten.

Alap, hogy amióta az eszünket tudjuk, legalább annyira tiszteljük a Földet, mint az édesanyánkat, és bár koronként változott a mód, de civilizálódásunk óta mindig ünnepeljük a Földet. A régi időkben egyes törzsi kultúrákban közösültek is a talajjal, mármint konkrétan férfiak úgy ünnepeltek, hogy bele ejakuláltak egy földbe fúrt lyukba, de manapság nem csak a kocsmákban verekedési alap, ha ilyesmire szólítanak fel egy illetőt.Az más kérdés, hogy Ödipusz és a közvélemény sem tekinti egészségesnek, ha valaki az anyjával szexuálisan érintkezik felnőtt korában, de mindenki tudja, hogy a Földet ér szeretni, tisztelni, megbecsülni, és hálásnak lenni vele. Anyaföld ide, vagy Földanya oda, de bolygónk ember emlékezet óta nőnemű. Az ókori görgök egyenesen úgy tartották, hogy a Föld nem más, mint egy olyan őselem, aminek Gaia a neve, és Khaosz nevű isten elsőszülött leánygyermeke. 

A görög teremtés elmélet szerint Gainak volt két ikertestvére Erosz és Tartarosz.  Nemi felvilágosodásunknak és szexuális érdeklődésünknek hála az Eroszt nem kell megmagyarázni, viszont Tartaroszt manapság alvilágnak, pokolnak, vagy gyehennának hívják a biblikusok. Az ókori görögök Földanya tisztelete visszaköszön a pogányok és a szentháromsághívők között is, például Gaia őselemnő Szűz Máriához hasonlóan képes volt apa nélkül megfoganni, és hazánkban is évezredes hagyománya van a tavaszünneplésnek, és Boldogasszonyunk sem véletlenül tavasszal esett teherbe. És egyébként is, a vén Európát a gyönyörű nőt.

www.geocities.com, www.tf.uio.no

Mindenki tudja, hogy ünnepelni jó. A Föld napjában meg az a jó, hogy legalább évente egyszer lehet hivatkozni rá. Meg, hogy ilyenkor lehet írni olyanokról, mint éghajlatváltozás, környezetvédelem, üvegházhatás, energiahatékonyság, fenntartható fejlődés, vagy hogy az USA-nak köszönhetjük a globális széndioxid kibocsátás felét, és arról is, hogy április huszonkettedikén ér világkörüli jövővédő tavaszünnepet, azaz a Föld napját ünnepelni.

Bármennyire hihetetlen, de annak ellenére, hogy már Gaylord Nelsonnak, egy egyesült államokbeli demokrata szenátornak, 1969-ben támadtak globális környezetvédelemmel kapcsolatos gondolatai, amit nem röstellett megosztani a nagyérdeművel egy konferencián, mégis harmincnyolc évvel ezelőtt tartották csak meg az első Föld napját az USA-ban Denis Hayes természetvédő és környezettudatosan gondolkodó hippi szervezésében. Magyarországon 1990-ben ünnepeltek először az USA-ból jött világnap alkalmából, azóta viszont rendületlenül.

www.wilderness.net, http://en.wikipedia.org

Annak ellenére, hogy egyes vélemények szerint a civilizált környezettudatosság nem üzlet, és hogy a NASA-nál éves szinten 5 milliárd dollárt fordítanak klímakutatásra, és hogy egyes jóslatok szerint az energetikába az elkövetkező húsz évben húsz trillió dollárt fektetnek be. Ér megfogadni, hogy a mai naptól többet gondolunk a jövőre, és környezetkímélőbb életet élünk, mert a természetet óvni kötelesség. Globalizáció ide, amerikai kultúr terror oda, de nagy szerencsénkre ma már nem csak a szépségkirálynő jelöltek szeretnék megmenteni a bálnák életét, és a celebek közéletformáló hatásának hála manapság egy divatos nő természetbarát környezetvédő. A tömegkommunikációnak köszönhetően mostanság nemcsak a Föld napján divatos környezettudatosan élni, és aggódni a klímaváltozás miatt, hanem hétköznap is.
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés