free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ha hasfájást okoz a panír

izi@borsa.hu         Címkék: hasfájás, morzsa, panír, rántott, szakértő 0 hozzászólás

Új szakértővel bővült a borsa szakértő csapata. Tyúkcomb nevet viselő Borsamunkatársunktól lehet kérdezni bármilyen konyhai művelettel kapcsolatban.

izi

Ajánló

Kérdezz a konyhás nénitől!

A borsa íz-i rovatának tyúkanyója vérbeli háziasszony, aki családanyaként magas fokon űzi a gyereknevelés, férjszeretés, munkabírás szentháromságában a konyhai műveletek sokaságát. Nem profi szakács, főzni tudó, hétköznapi családanya, aki tud. Ezért ír a borsára, és ezért lehet mostantól kérdezni tőle. Olyat is, amit édesanyádtól sem mernél. 

Írj neki:izi@borsa.hu 

Szia,

a gyerekem gyomra folyamatosan megfájdul a rántott hús prézlijétől, pedig nem úsztatom olajban, és a lehető legegészségesebben próbálom megcsinálni ezt az ételt.
Szerinted, mivel süssem és hogyan, hogy ne fájjon a bélése, mert nagyon szereti.

Köszi,

Rita

Kedves Rita!

Kezdjük azzal, hogy sem dietetikus, sem pedig gyerek-, belgyógyász nem vagyok. Nyilván nem jó, ha a gyereknek folyton fáj a hasa a rántott hústól, mivel közismert, hogy nincs a világon olyan kiskorú, akit ne lehetne lekenyerezni egy bécsi szelettel. Azt azonban nem teljesen értem, hogy miből gondolod, hogy pont a prézlitől fáj a hasa. Ha ez így van, és valóban az olajban sült morzsa okozza a panaszait, akkor jó eséllyel indul a hasfájás kiváltó versenyben a fasírt, vagy a krokett is, sőt, ha készítesz ilyesmit, akkor a halrúd és a bélszínroló is. És akkor sem ragadtatom el magam, ha panaszokat sejtek a pirított morzsába forgatott szilvásgombóc okán is. Szóval az, hogy csak a rántott hús okoz galibát, nekem nem igazán fér a fejembe. De persze lehet; mint mondtam nem orvos vagyok, hanem főállású anyu.

Ha a pirított prézlitől is fáj a hasa, akkor jó megoldás lehet, hogy mikor már szép rózsaszínre sült, meglocsolod egy kevés vízzel, elkevered és csak ez ezután forgatod bele a nudlit vagy a gombócot. Ilyenkor a morzsaszemcsék egy kicsit megszívják magukat és lényegesen könnyebben emészthetővé válnak.

És most nézzük a bundázási variációkat. Próbáltad már, hogy olyan bundát készítesz, amiben nincs zsemlemorzsa? Gondolok mondjuk a párizsi módra készült húsokra, amikor csak lisztbe és tojásba mártjuk a besózott húsdarabokat és úgy sütjük, szintén bő olajban. Bundázhatsz még palacsintatésztába is, csak egy kicsit sűrűbbre és sósabbra készítsd, mintha palacsintát sütnél. Prézli nélkül készül a sörtészta is, és bár alkohol tartalma nincs, hiszen elillan belőle a sütés közben, nem minden gyerek szereti. Voltaképpen ez is palacsinta tészta, csak a folyadék egy része sör és a tojás fehérjét habbá verjük.

Ha azonban a gyermek ragaszkodik a bécsi panírhoz, akkor próbáld meg, hogy a klasszikusan bebundázott hússzeleteket egy vékonyan kiolajozott sütőlemezre fekteted és olajszprével megspricceled a felső részüket. (Olajszprét lehet kapni a nagyobb áruházakban, a különlegességeknél, vagy az étolajoknál keresd.) 240 fokos sütőben remekül megsül, a panír is ropogós lesz rajta.

Ezek jutottak eszembe, de leginkább az, hogy érdemes lenne megkérdezned egy gyerekorvos véleményét is.

Üdvözöl:

Tyúkcomb




Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés