free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hagymatorta

Borsa         Címkék: hagyma, recept, selejtez, spájz, torta 0 hozzászólás

Sokszor a kényszer szüli a legkreatívabb ötleteket: a kamratakarítás eredménye például ez a hagymatorta lett, ami sörkorcsolyának, vagy gyors vacsorának ideális.

Éppen itt az ideje a spájz és a mélyhűtő takarításának, tekintve, hogy a piacokon elkezdtek megjelenni a valódi primőrök és a nagyik kertjében is lassan kikelnek azok a zöldségek és gyümölcsfélék, amelyek majd a jövő téli fagyasztott alapot képezik a konyhában. Ilyenkor pompás mulatság családilag turkálni a fagyasztóban és megtenni a téteket arra, hogy az a deres, átlátszatlan és feliratnélküli zacskó vágott zöldbabot vagy cukkíni kockákat tartalmaz -e. Ha bab, főzelék lesz a vacsora, ha cukkíni, akkor spagetti. Nem kell ahhoz ötcsillagos háziasszonynak lenni, hogy az ember időnként tabula rasa-t csináljon a felhalmozott készletek között. A házilag fagyasztott készételek, sőt a zöldségek felhasználási ideje sem végtelen, egy ilyen nagyobb takarítással megelőzhetünk néhány nap hasmenést is. A kamra polcait is érdemes átvizsgálni, a keményedő lekvárokat elsütni, azt a furcsán habzó, szürkés barackbefőttet kihajítani és a szardíniás dobozok eltarthatóságát ellenőrizni. És ha már így belejöttünk, súroljuk már le a polcokat is és zuhanyozzuk tisztára a krumplis-hagymás kosarat, a napon pillanatok alatt megszárad.
Ezt a tevékenységet egyébként érdemes a hónap végére időzíteni, tekintve, hogy ha a selejtezendő alapanyagokból főzünk, lényegesen kevesebbet kell költenünk a közértben.


Nézd meg, hogy készült a hagymatorta!

Borsamunkatárs is nekilátott már a kamra kipakolásnak, ehhez nagyon ragaszkodik, ugyanis annak ellenére, hogy nagy állatbarát, a lisztmolyokat gyűlöli és azok bizony ilyenkor tavasz táján kezdenek petéző helyet keresni maguknak, Ezért ilyentájt pakol, selejtez, súrol és szúnyoghálót szerel a kamra ablakára. Ebbéli elfoglaltságában szembesült azzal, hogy bár lassan itt a főzőhagyma szezonja és egyébként is hetek óta csak újhagymával főz, nagyobb tétel szép és jó minőségű vöröshagyma árválkodik a tartókosárban. Meredten nézte és így szólt: "Hát veletek meg mi a csuda legyen?" A hagymás rostélyoshoz csak hús nincs, a hagymaleveshez nincs elég hideg, a rántott hagymakarikák pedig nem kedvesek senkinek sem a családból. Szóba jött még a töltött-sült hagyma is, de nem volt kedve macerázni. Így született a hagymatorta, aminek előképe a quiche lorraine, de igazából semmi köze hozzá, mert épp csak a tésztája és a tölteléke nem olyan. Viszont finom.

Így készül

Olyan hetven dekányi vöröshagymát megpucolunk és nagyságuktól függően negyedbe, vagy nyolcadba vágjuk. Az a lényeg, hogy jó nagy darabok legyenek. Serpenyőben olívaolajat melegítünk, belehajítjuk a hagymát és gyakori keverés mellett nagylángon párolni kezdjük. Kicsit megborsozzuk, bőven megszórjuk kakukkfűvel és amikor már minden oldala rózsaszínes a hagymadaraboknak, meg is sózzuk.



Ekkor elzárjuk a tüzet is. Negyed kiló készen kapható leveles tésztával kibélelünk egy kisebb tepsit, vagy tűzálló tálat úgy, hogy némi peremet is hagyunk a tésztának, majd egyenletesen beleterítjük az előkészített hagymát. Egy kisebb tojást elkeverünk egy púpos evőkanál tejföllel, sózzuk, borsozzuk és ebbe is jöhet egy kis kakukkfű. Ezt a keveréket öntjük a hagyma darabok közé. Az a lényeg, hogy ne befedje a szósz a hagymát, hanem csak úgy térdéig érve, aláfolyjon.

200 fokos sütőben sütjük készre, ami akkor jön el, ha a tejfölös keverék megkocsonyásodott, a kikandikáló hagymadarabok pedig pirosra sültek. Viszonylag gyorsan langyosra hűl, érdemes kivárni, mert akkor a legfinomabb.




Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés