free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az igazi old school

Borsa         Címkék: ajánló, film, remake, titanic, western 0 hozzászólás

A ma készülő westernek zöme nézhetetlen. A Börtönvonat Yumába mai is, western is, ráadásul remake. Mégis nagyon jó film, A nyughatatlan rendezője most is remekelt.

Az Amerika felfedezése szekcióba sorolt film egy 1957-es klasszik-western mozi remake-je. Elsőre ijesztően hangzott nekünk is, de a műfajnak van egy olyan sajátságos bája, ami korrekt újragondolás, és persze megfelelő alázat mellett szerethetővé teszi a feldolgozott-újított variációkat is. Ez esetben pedig egyértelműen erről van szó. James Mangold mozija nem hivalkodva, ugyanakkor a stílusjegyi elemeket hűen őrizve olyan örökérvényű toposzhoz nyúlt, mint az apa-fiú kapcsolat, közben pedig látványos és szórakoztató mozit kreált. A fesztivál lecsengése után pedig most végre a hazai mozi-véráramba is bekerült.

www.310toyumathefilm.com

A rendező neve a 2005-ös, viharos sikerű A nyughatatlan című életrajzi dráma kapcsán lehet ismerős, esetleg a jóval korábbi, könnyed pszichiátriai tanulmány, az Észvesztő, vagy a 2003-as Azonosság című thriller stáblistájáról. Ez a három teljesen különböző munka már elővetítette, hogy izgalmas formai megoldások várnak ránk Mangold új választottjában is, zsáner ide vagy oda, a westernbe is lehet új színeket csempészni.

A történet pontosan követi az 1957-es Delmer Daves-féle klasszikust (Ben Wade és a farmer); a sztori két férfiről szól, az egyikük a megtestesült gonoszság, a vad realista gazfickó, a másikuk az örök balfék idealista, a jó reménysége, a talpig becsületes farmer figurája. Kettejük viszonyrendszere, mondhatni a jó és a rossz konfrontálódása, majd furcsa összecsiszolódása adja a legizgalmasabb faktorát a munkának. És persze ne feledjük, hogy ott van a moziban az igazi neo-western hangulat, ami a kiábrándultságban is talál kapaszkodót magának.

www.310toyumathefilm.com

A lecsupaszított sztori Dan Evans kemény élethelyzetét vázolja föl először, ő a már emlegetett talpigbecsület farmer. Szeretné megmenteni farmját a pusztulástól és családját az éhenhalástól, így elvállalja, hogy a környékükön kézrekerített hírhedt lókötőt, Ben Wade-et elkíséri, majd felteszi egy Yumába tartó börtönvonatra.

A dolog méltányos 200 dollárt ér, azonban korán sem olyan egyszerű, mint azt Evans szeretné. Az ő naiv, de becsülendő értékrendjében nem szerepelnek Wade bandatársai, sem a megvesztegethető lakosság, akik bárkit képesek feldobni, vagy akár kinyírni egy kisebb összegért is. A jó farmer a hosszú út alatt tanul a világról, míg a karizmatikus gazfickót Evans őrülten tiszta elvei késztetik magábafordulásra. Mondjuk ki, a két teljesen eltérő világú férfi összebarátkozik, és ez annyira finoman végigvezetett motívum a filmben, hogy igazán elismerés jár érte Mangoldnak.

www.310toyumathefilm.com

Ahogyan a szereplőválasztásért is; a két ellenponton gladiátor és batman, vagyis Russell Crowe és Christian Bale. Na vajon ki kicsoda? Ez esetben a hős gladiátor játssza a rosszfiút, míg az Amerikai psycho elmebeteg trancsírozója a jó oldalon áll. Tökéletes választás volt a két karakter finom cseréje, jól működnek együtt, sőt fuzionálnak és újraalakulnak. Érdekes megemlíteni, hogy az eredeti verzióban szereplő Van Heflin és Glenn Ford között nem működött ilyen parádésan ez a cserebomlásos reakció.

Manapság már alig találni jó westernt, ami valóban az is, és nem csak annak hívja magát. A hőskor leáldozott, és maximum a videotéka áttúrt polcain akadhatunk figyelemreméltó ősklasszikus vadnyugati sztorikra. James Mangold pompás remake-je azonban visszacsempészi a vászonra is a western-élményt, ezért pedig igazán hálásak lehetünk neki.

Börtönvonat Yumába / 3:10 to Yuma

Színes feliratos amerikai western, 2007 Rendező: James Mangold
Forgatókönyvíró: Halsted Welles, Michael Brandt
Operatőr: Phedon Papamichael
Jelmeztervező: Arianne Phillips
Zene: Marco Beltrami
Producer: Stuart M. Besser, Cathy Konrad, Lynwood Spinks
Vágó: Michael McCusker
Szereplők: Russell Crowe, Christian Bale, Logan Lerman, Dallas Roberts, Ben Foster, Peter Fonda, Vinessa Shaw, Alan Tudyk, Luke Wilson, Gretchen Mol
Játékidő: 117 perc
Hazai mozibemutató: 2008. április 24.
Forgalmazza: IntersonicLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés