free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kávéluxus magyar módra

Borsa         Címkék: dizájn, formatervezés, kávé, luxus, verseny 0 hozzászólás

A Nespresso versenyén kiderült, hogy a hazai dizájnerek sem rosszabbak a külföldieknél. Most a nagyvilág is láthatja: a győztes munkák Milánóba utazhatnak.

Korábbi cikkeinkben gyakran szóba került, hogy a hazai fiatal formatervezők nehezen jutnak nemzetközi lehetőségekhez, pedig tehetségben nincs hiány. A Nespresso Dizájn Contest talán a szabályt erősítő kivétel: fantasztikus formatervek készültek a Moholy Nagy Művészeti Egyetemen, a négy legszebb munka pedig már Milánóban van, az idei Salone Internazionale del Mobile szakkiállításon. Exkluzív dizájntervek luxuskávézáshoz.


Nézz képeket a verseny magyar fordulójáról!

Nemzetközi dizájn pályázatot hirdetett a Nespresso prémium kategóriás kávéfőző-gyártó vállalat a kávézás és a luxus összekapcsolásának megjelenítésére. A feldat szerint a technikai és ipari határokon túllépve kellett elképzelni a "fekete leves" csúcsfogyasztását. Vízben lebegő kávésziget, kávékészítő robotinas, repülőgépen működő exkluzív presszóállvány, és még számos izgalmas ötlet várt bennünket a KoGart házban, ahol a pályázat magyar fordulójának eredményhirdetését tartották.

Budapest legsterilebb galériájában üzletemberek, újságírók, egyetemi professzorok és a pályázó formatervezés szakos hallgatók tolongtak, amikor megérkeztünk. Összesen 11 magyar formaterv készült az itthoni fordulóban, digitális printek, melyek festőállványokon sorakoztak a kiállítóterem sarkaiban. Bennünket elsősorban a tehetséges hazai diákok munkái érdekeltek, ezért még akkor is a megdöbbentően színvonalas pályaműveket nézegettük, amikor a színpadon már javában tartott a Nespresso luxusmárka méltatása.
George Clooney-val hirdetik egyébként a méregdrága és csoda finom kávékülönlegességeket a cég Andrássy úti butikjában és az utóbbi időben számos belvárosi dizájn shopban.A színes kávékapszulák és az elkészítésükre szolgáló, különleges alakú gépek már itthon is presztízstárgynak számítanak: ahol drága bútorokat, high-end szórakoztató elektronikát árulnak a városban, ott általában találunk egy Nespresso gépet is az üzletben. Ha sok pénzt ott hagysz ezeken a helyeken, számíthatsz egy jó kávéra is, - így kapcsolódik a kávékultúra és a luxus a valóságban.

A dizájn álmok világában azonban sokkal színesebb az élet. Önműködő robotgépek, organikus formák és sci-fi filmekbe illő kiegészítők készültek a pályázatra. Számtalan luxustermékkel találkozunk naponta az interneten, így azonnal láttuk, ezek a munkák semmiben sem maradnak el a New York-i MoMa, vagy a Párizsi Colette dizájn shopjaiban kínált különlegességektől. Az eredményhirdetésen megtudtuk, hogy a 11 alkotásból négyet a nemzetközi fordulóba is beválasztottak. Ezek Milánóban is a közönség elé kerülnek, és a magyar dizájn hírét viszik a világ egyik legrangosabb szakmai kiállítására, a Salone del Mobile di Milano-ra.Persze kissé ellentmondásos a helyzet, "magyar dizájn" ugyanis nem létezik - mondta el érdeklődésünkre Slézia József, a hallgatók munkáját bíráló szakmai zsűri tagja, akivel nemrég már beszélgettünk a 2008-as dizájn évkönyv kapcsán. A művészettörténész szerint legfeljebb egyéni sikerekről beszélhetünk, de összefogás, igazi dizájn cégek sajnos még nincsenek itthon. Ahhoz, hogy egy országnak arca legyen, hogy azonosítani tudják a magyar formatervezők munkáit a nemzetközi piacon is, jól működő gazdaság, kultúra és nyitottság kellene, ezeknek pedig jócskán hiányában vagyunk manapság. Jól sikerült ötletekkel, érdekes tervekkel meg lehet ugyan jelenni a világpiacon, az igazi nagyágyúk azonban formabontó anyagokkal, új technológiákkal dolgoznak, melyekhez nem elegendő egy jó ötlet, dizájn kultúra és rengeteg pénz kell hozzá.

A zsűritagokkal beszélgetve egyértelműnek látszik hogy a profik szerint a hazai fiatalok legnagyobb esélye a nemzetközi megmérettetés. Ez nem azt jelenti, hogy külföldön kell dolgozni, hanem azt, hogy magyar dizájnerként indulni kell a Nespresso Design Contesthez hasonló versenyeken.

Bíztató, hogy ezzel nincs probléma, legalábbis a résztvevő hallgatók szerint. Húnfalvy András, az Insla medencében álló kávésziget(kép1) egyik tervezője éppen Milánóba tartott társaival, amikor az autópályán utolértük telefonon. Szerinte a Moholy-Nagy egyetem minden lehetőséget megad diákjainak a nemzetközi megjelenésekre, e-mailen, faliújságon hirdetik a legújabb pályázatokat.A kávésziget ugyan nem nyert díjat a magyar fordulón, a tervet készítő diákcsoport mégis elégedett a munkával. Sikerült meglepetést okozniuk, kiterjesztve a kávézás fogalmát egy olyan közegbe, ahol korábban nem volt jelen. Wellness hotelek és fürdők világába helyeznék a szerkezetet összekapcsolva a különböző élvezeteket.

1. Kávéluxus magyar módra
2. Győztesek, nem melleslegLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés