free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 hangosköny közlekedési dugóhoz

Borsa         Címkék: autó, dugó, hangoskönyv, inkfartus, lista 0 hozzászólás

Naponta több órát stresszelünk a dugóban ülve. Ahelyett, hogy az öklünket rázva anyázunk, dőljünk hátra és hallgassunk hangoskönyveket. Ötös lista.

Akár napi több órát is eltölthetünk az autónkban - főleg ezekben a BKV sztrájkokkal sújtotta vészterhes időkben - , ujjainkkal dobolva a kormányon, várva, hogy végre induljon meg a sor, legalább araszoljunk, ne üljünk tétlenül, drága időnket pazarolva. Mit lehet csinálni a dugóban? Sminkelni, telefonálni, rádiót hallgatni, idegeskedni, öklöt rázni, növelni az esélyeinket egy inkfartusra.

Mi mást ajánlunk: a hangoskönyveket. Úgy is mindig panaszkodunk, hogy nincs időnk olvasni. A hangoskönyv hallgatás tökéletes elfoglaltság, ha fogságba ejt minket a városi forgalom, ráadásul egyszerre művelődhetünk és szórakozhatunk. A könyvek választásnál jó, ha figyelembe vesszük a szituáció – mármint a dugó – kényes pszichológiai vonzatait, tehát talán jobb, ha eltekintettünk az érfelvágós irodalmi alkotásoktól, különben még  egy májköldágleszes összeomlást is produkálhatunk. Kerestünk öt jó hangoskönyvet közlekedési dugó esetére.

www.hangoskonyv.huBohumil Hrabal: Sörgyári capriccio

Úgy érzi elhatalmasodott önön a depresszió? Ahogy ott ül a dugóban, úgy látja minden kilátástalan, az életben nem maradt már semmi szép és jó? Vagy esetleg rettenetesen unatkozik? "Vegyen mosómedvét!" Hrabal regényét hallgatva garantáltan nem fogunk sem unatkozni, sem belesüllyedni a depressziónkba. A történetet elmesélő Mariska szertelenségével, szenvedélyes életszeretetével bárkit levesz a lábáról. Látásmódja, ahogy a legapróbb jelenségeket is csodaként szemléli, valamint a mindent felforgató Pepin bácsi harsánysága elbűvölő vitalitást sugároz. Für Anikó és Kern András hangja és kifejező előadásmódja pedig még tökéletesebbé teszi az atmoszférát.

www.hangoskonyv.hu Parti Nagy Lajos: Sárbogárdi Jolán: A test angyala

Ne csodálkozzunk, ha furcsán tekintgetnek át az autónkba a szomszédos gépjárművek vezetői. A Parti Nagy által kreált dilettáns írónő szerelmesregényét, "habszódiáját" hallgatva ugyanis folyamatosan vinnyogni fogunk a röhögéstől. Parti Nagy ebben a könyvében is úgy gyúrja a nyelvet, akár a gyurmát. Röhögünk a szándékos nyelvi hibáktól hemzsegő szövegen, miközben biztosak vagyunk benne, hogy mi is mondtunk már ezer ilyen marhaságot. Csákányi Eszter ideális választás volt, hangja tökéletesen megeleveníti Margittay Edina alakját. A színésznő egyértelműen érezteti az iróniát, amivel Parti Nagy kezeli a Sárbogárdi Jolánként írt szöveget. Viszont egy idő után mégis azon vesszük észre magunkat, hogy azonosulunk Edinával és alig várjuk, hogy "megromlott élete értelme" helyre billenjen.

www.hangoskonyv.huRejtő Jenő: Vesztegzár a Grand Hotelben

Ebben a regényben megvan minden, ami lecsillapíthatja  cibált idegeinket a cammogó forgalomban. Egzotikus helyszín, titkok, gyilkosság, és persze az utánozhatatlan, mai napig friss rejtői humor. A fordulatos történetet még akkor is képesek vagyunk végig izgulni – persze röhögve –, ha már ezerszer újraolvastuk a könyvet. Ehhez nagyrészt hozzájárul Rudolf Péter is, aki egymaga képes megszemélyesíteni, és apró hangrezdülésekkel valódi egyéniséget kölcsönözni a regény minden karakterének.www.hangoskonyv.huKrúdy Gyula: Szinbád utazásai

Autókázáshoz mi lehet ideálisabb választás, mint egy "utazó regény". Miközben egy helyben rostokolunk, képzeletünk szárnyain együtt utazhatunk a legendás alakkal. Garantáltan sokkal kellemesebb a férfi sofőröknek is gyönyörű nőkre, szerelmi kalandokra koncentrálni, mint azon bosszankodni, hogy: mi a francért nyomja a dudát az a barom! Gáspár Sándor hangjából áradó bágyadt idill, melankólia és lírai lebegés, felér egy alfa állapotban lefojtatott meditációval. Arról nem is beszélve, hogy, ha a hihetetlenül gazdag szókincset, csengő-bongó, szinte illatozó nyelvet hallgatjuk, akkor talán kevesebb esély van rá, hogy válogatott káromkodásokkal küldjük el melegebb éghajlatra azokat, akik index nélkül váltanak elöttünk sávot.

www.hangoskonyv.huLackfi János versei

Bár a válogatás elején úgy döntöttünk, hogy szigorúan vesszük a hangoskönyv fogalmát, és egyrészt csak olyan lemezek között válogatunk, amelyek könyv alakban is léteztek. Tehát például, eltekintettünk a Best of Heti hetes és ehhez hasonló mulatságoktól. Másrészt a zenés anyagokat is kihagytuk volna, de Lovasi András által megzenésített Lackfi János verseknek nem lehetett ellenállni. A rövid versek azért is praktikusak, mert nem járhatunk úgy, mint a hosszabb regényeknél, hogy autónkkal épp a legizgibb résznél érünk célba, és félbe marad az élmény. Lackfi verseit Heidl György zenésítette meg, aki egyébként egyetemi docens, és eszmetörténész. A három alkotó munkája, a zene, a szöveg és a hang olyan egységet alkot, amilyet ritkán hallani. A zene, és Lovasi előadásmódja olyan, akár a versek is: játékos, meditatív, töprengő. Hagyják élni a szöveget,  Lackfi szövegei így teljesen beszippantanak, egyszerre gyönyörködtetnek maiságukkal és költői nyelvi leleményességükkel. A versek szerzője maga mondja Kerthelység című versében, hogy "Elütöm, mint ping-pong labdát a szavakat, ha adogatják". LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés