free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Almás, barackos szárnyas máj

Borsa         Címkék: alma, máj, pulyka, recept, szárnyas 0 hozzászólás

Borsamunkatárs sokáig utálta a májat, de a méregdrága libamáj és egy balatoni kulináris kaland hatására megszerette. Egy váratlan ízkombináció csodákra képes.

Borsamunkatárs sokáig gyűlölte a májat. A disznó, bornyú, vagy szárnyas máj azon ételek közé tartozott - mindegy, hogy rántva vagy resztelve készült -, ami konkrét hányingert okozott neki, ezért szerencsére sosem tukmálták, hogy egye, mert jó. Aztán valamikor a tinédzser évei idején valaki meggyőzte, hogy a libamáj lesütve valóban királyi étel, nem véletlenül van aranyárban - már ha kapható. Ekkor tört meg a jég, és gondolta először azt, hogy a máj emberi fogyasztásra alkalmas étel lehet.

Aztán Balatonalmádiban valami középiskola utáni közös, nagy elhajlós nyaraláson a helyi viszonyokat ismerő barát egy kifőzdébe invitálta az egész társaságot, olyan helyre, ahol a tulajdonos az aktuális piaci kínálat alapján állította össze a napi menüt. Ezért minden nagyon friss alapanyagokból készült és ha azt mondta, hogy nagyon szép volt a karalábé, érdemes megkóstolni a belőle készült levest, akkor az biztos nem okozott csalódást senkinek sem. Egy szép nyári napon a tulaj azzal állt elő, hogy gyönyörű pulykamájat szerzett be, enne-e valaki sütve, almakompóttal.


Nézd meg, hogy készült az almás, barackos szárnyas máj!

Csak meresztgették a szemüket, senki sem hallott még arról, hogy a pulykának a mellehúsán és combján kívül bármilyen ehető alkatrésze lenne még, ráadásul micsoda ötlet almával köríteni a májat. A nyolcvanas évek közepén jártak, nem volt megszokott dolog ez. Az egyik fiúnak viszont felkeltette az érdeklődését az étel és megrendelte magának a tulajdonos által kínált fogást. Na persze, mindenki csak egy falatot kért, aztán még egyet, aztán még egyet. Mire kiürült a tányér Borsamunkatárs szerette a májat.

De továbbra sem rántva vagy resztelve, hanem lehetőleg gyümölcsökkel, esetleg boralapú szószokkal bevonva, vagy házi készítésű pástétomnak, májkrémnek. Így aztán, amikor Dani, a stylist azt nyafogta szerkesztőségi értekezleten, hogy úgy enne valami májat, Borsamunkatársnak eszébe jutott, hogy készít egy kis pulykamájat, almával. No persze éppen hiába kereste kedvenc belsőségét a kedvenc henteseinél, azon a hétvégén valami miatt sehol sem lehetett kapni. Végül kiegyezett a csirkemájban, de az alábbi étel bármilyen szárnyas májból elkészíthető. Pulyka és csemege libamáj előnyben. (A csemege libamáj nem azonos a hízott, elzsírosodott sárgás fehér libamájjal, szép vörös és az ára is megfizethető.)

A májról érdemes tudni, hogy akkor nem durrog, fröcsög és köpködi tele a konyhát, ha kellőképpen szárazon – kicsit megtörölgetve – kerül a nagyon forró zsiradékba. Mindig erős lángon készítsük, hogy a belseje rózsaszín és omlós maradjon.

Így készül

Olyan ötdekányi aszalt sárgabarackot leforrázunk és állni hagyjuk, amíg teljesen megpuhul. Negyedkilónyi májat megtisztítgatunk minden erétől, inától és, ha kis sárgás epefoltokat találunk rajta, azt is gondosan kivágjuk, mert ehetetlenné keserítik az ételt. Szűrőben lemossuk, lecsöpögtetjük – kicsit le is szárogatjuk – és kétfalatnyi darabokra vágjuk. Egy csokor újhagymát vagy egy közepes hagymát nagyon apróra felszeletelünk és egy kevés olívaolajon pirítani kezdjük. Amikor már nagyon forró a serpenyő és az olaj is, beledobjuk a májat és kevergetve azt is pirítani kezdjük. Megborsozzuk, lehetőleg friss majoránnát szórunk rá, és egy kis kakukkfű, esetleg fokhagyma is jöhet. Amikor kívülről pörkösre pirultak a májdarabok, de belül még szép krémes rózsaszínek, megsózzuk és máris kiszedjük egy tálba, ahol melegen tartjuk.



A visszamaradt olajba teszünk két nagy felkockázott almát és az apró darabokra vágott, megpuhult sárgabarackot. (Lehet persze frissből is készíteni.) Egy kicsit átforgatjuk a serpenyőben, majd két evőkanál mézet csurgatunk bele. Ezt is lehet egy kicsit fűszerezni, de nem fontos. Összepirítjuk a gyümölcsöket a mézzel, és végül belekeverjük a májat is. Jól átforgatjuk, hogy a gyümölcsös, kicsit karamellizált méz mindenütt bevonja és már tálaljuk is. Ha aszalt sárgabarackkal készítjük, ügyeljünk arra, hogy mire a gyümölcs a serpenyőbe kerül, teljesen puhuljon meg, mert ha kemény marad, akkor a textúrája nagyon kilóg a puha máj-alma kombinációból és nem élvezhető. Amikor érni kezd a barack mindenképpen álljunk át a frissre.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés