free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Budapest holnap és azután

Borsa         Címkék: budapest, építészet, múzeum, szépművészeti, tervek 3 hozzászólás

Budapest eddig kevesebb teret engedett a formabontó építészeti megoldásoknak, de ez változni látszik. A Szépművészeti Múzeum átépítésének terveit már elfogadták.


Budapest holnap címmel cikksorozatot indítunk, melynek első részében utánajártunk, hogyan és milyen körülmények között fogadták el a Szépművészeti Múzeum átépítésének terveit. Pályázatok, nyilvánosság, csiki-csuki. Egy biztos: hamarosan hatalmas, földalatti kultúrbirodalom lesz majd a Hősök terén.

Igaz, nem valami látványosan, de azért fejlődik Budapest arculata. Sok szakember szerint nem vagyunk elég bátrak ahhoz, hogy a legújabb építészeti stílusokat, és terveket megvalósítsuk a magyar fővárosban, mások úgy látják, hogy a város arculata forog veszélyben, ha megjelenik egy-egy üvegpalota, vagy futurisztikus szerkezet a klasszicista bérházak között. Cikksorozatot indítunk, melyben sorra vesszük az utóbbi időben nyilvánosságra került budapesti építészeti elképzeléseket és tervezeteket.

http://hu.wikipedia.org

Szupercsiga, kristálypalota és üvegkocka biztosan lesz a magyar fővárosban a következő évtizedben, és akkor még sehol sem vagyunk Nyugat-Európától, ahol az új, organikus építészet jegyében amőbák, polipok és mindenféle csodabogarak tarkítják a belvárosok utcaképét. Talán az egyik legérdekesebb fejlesztési tervet választottuk elsőként. A Szépművészeti Múzeumról  van szó, mely a világörökség részeként nyilván tartott Hősök terén áll és a magyar képzőművészet első számú fellegvára.

Az intézményt modern múzeummá kívánja tenni a hazai szakma és kultúrpolitika egyaránt, ennek jegyében pedig elkerülhetetlen a felújítás, átépítés. Az elképzelés megvalósítására számos ötlet és beadvány készült, neves építészek láttak neki a nem éppen könnyű feladatnak. Egy ilyen épület esetében ugyanis nemcsak a fantázia és a megvalósíthatóság vezeti a tervezők tollát, hanem figyelni kell arra is, hogyan változtatja meg a terv a helyszín összképét, ami ebben az esetben az ország legismertebb, szimbólum értékű városi tere.

www.mek.hu

Szövevényes zsűrizés és bírálati folyamat után a győztes terv végül Karácsony Tamás  építészé lett, aki egy látványos üvegkockát helyez majd el a múzeum előtti területen, itt lehet bejutni a kibővített intézmény földalatti tárnáiba. A Szépművészeti Múzeumot ugyanis a tervek szerint lefelé, azaz a föld alá bővítenék, csaknem 6000 négyzetméterrel. A föld alatt új kiállítótermek kapnának helyet, összességében pedig lehetőség kínálkozna ara is, hogy a nyugati példákat követve az egyik legszebb magyar múzeum is igazi kulturális központtá váljon.

Európában ugyanis a múzeumok régóta nemcsak kiállítási térként működnek, hanem előadó és bemutatótermek, éttermek és kulturális központok is csoportosulnak a legnagyobb művészeti centrumok köré. Ez az átalakulás tenné európai értelemben is modernné a Szépművészeti Múzeumot, a számos új funkció azonban új tereket követel, hiszen nem férne el a jelenlegi épületben a sok plusz szolgáltatást nyújtó létesítmény.
A változásra tehát van igény és ez már önmagában is nagy dolog Magyarországon. A megvalósulás, a győztes terv kihirdetése körül azonban - szokás szerint - nem minden zajlott a legtisztább formában.

www.mek.hu

 Szász László építész, a Magyar Építész Kamara elnökségi tagja vizsgálatot is kezdeményezett annak kiderítésére, vajon hogyan és milyen körülmények között kapott lehetőséget terve megvalósítására a győztes. Érdeklődésünkre a szakember elmondta, voltaképpen saját szakmai szervezetüket, a kamarát vonta kérdőre, hiszen a döntést a szakma legnevesebb képviselői hozták meg a múzeum ügyében. Szakmai döntés született, ráadául a nyertes pályamunka is magas színvonalú és mindenki által elfogadott. Mi akkor a probléma? - érdeklődtünk.

1. Budapest holnap és azután
2. Európai példák, hazai botrányokLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés