free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az 5 legprofibb vérszívó

Borsa         Címkék: drakula, filmek, lista, profi, vámpír 0 hozzászólás

A vérszívó jelen esetben a klasszikus drakula-fazonra utal, a vámpírok legfurább és egyben újító mozgóképes alakjait igyekeztünk összeszedni aktuális listánkban.

1879-ben Bram Stoker papírra vetette az erdélyi vérszívó gróf sztoriját; egy bizonyos havasalföldi uralkodót emlegetett, aki nappal sztondult, éjjel pedig ártatlan falusiak vérét itta. A rémes fazont Vlad Tepes igazi történelmi személy figurája ihlette, az első és eredeti Drakuláé, aki a tizenötödik században kegyetlen és véreskezű kormányzásával tűnt ki a többi vajda közül. A sztori azonban olyan jól sikerült, hogy azóta szinte megállíthatatlan lavinája van a drakulás, vagy csak szimplán vámpíros feldolgozásoknak. A XX. század pedig elhozta nekünk a mozgóképet, ami igazi forradalmat izzított ezen a fronton is, az elmúlt 100 évben csaknem félezer filmes feldolgozással büszkélkedhet a vérszívó legenda, és ezzel minden idők legfoglalkoztatottabb karakterévé nőtte ki magát. Nézzük, kik voltak a legérdekesebb reinkarnációi. 

www.wweek.comA klasszikus - Max Schreck

Az egyik leghipnotikusabb drakula-fazonnal Max Schreck büszkélkedhet, aki az 1922-es Friedrich Wilhelm Murnau rendezte Nosferatu feldolgozásban alakíthatta a sötétség urát. Az expresszionista némafilm vérivóját Murnau még a kezdetleges vadállatias szintre helyezte, a vámpírrá vált gróf úgy hörög és fújtat, mint egy vér szagától megvadult bestia. Schreck arcberendezése is tökéletesen passzol a szerephez, Murnau profizmusa pedig örökérvényű klasszikust teremtett olyan - mára sztereotipkus - képi megfogalmazásokkal, mint az előkelő koporsóból kiemelkedő hegyes fogú gróf, és a fényben vergődő vámpíralak.

www.ew.comA hazai - Lugosi Béla

Lugosi Béla eredetileg Blaskó Béla néven látta meg a napvilágot 1882-ben, Lugoson született, ami a mai Románia területére esik, itthon is játszott pár filmben, de a politikai zűrzavar miatt Hollywoodba kényszerült. Lugosira váltott és álomkarriert futott be a virágzó amerikai filmiparban, az egész világ megismerte az arcát. Méghozzá nem is akármilyen arcot, a hátborzoló és vérfagyasztó-félét; azt, amelyik Drakula nevéhez köthető, és amelyiken Lugosi olyan vészjóslóan húzza fel mindig az egyik szemöldökét. A 30-as években bizony Lugosi volt a vámpír-etalon, azóta meg horror-legenda és a mi egyetlen igazán hiteles honi vérszívónk.

www.imdb.comA legsötétebb - Blacula

A 60-as, 70-es években már a rettegett gróf is megérett a paródiára, gondoljunk csak a Roman Polański-féle, idegesítően idióta Vámpírok báljára. Amerikában meg ebben az időben tombolt a grind-movie láz, vagyis a B-kategóriás filmek ész nélküli fogyasztása. Így születhetett meg Blacula, vagyis Drakula fekete változata, nehogy még rasszizmussal vádolják az amúgy is gyanúsan fehér arisztokrata-ivadékot. Szóval Blacula az új forma, aki előnyösen kihasználva adottságait belesimul a Los Angeles-i éjszakába, Bloody Mary-vel meg zsenge afro-szépségekkel csillapítja szomját.

www.imdb.comA legerotikusabb - Karódy grófnő

Jesus Franco
1971-ben még ennél is továbbmegy, és elkészíti Murnau Nosferatujának feminin átiratát, a Vampiros Lesbos-t. Nem elég, hogy a főszereplő drakulahölgy leginkább szex közben szedi az áldozatait, de szívesen sütkérezik a helyszínül választott  napfényes Földközi-tenger partján, és szemérmetlenül mustrálja saját magát erotikus táncai közben a tükörből. A Vampiros Lesbosban Franco szellemes közvetlenséggel tagadja meg az összes addigi vámpírfilmes klisét, hogy egy abszolút gátlástalan nő(!) személyében teremtsen új vérszívó-zsánert.

www.ew.comA kedvencünk - Gary Oldman

És végül jöjjön a kedvencünk, az 1992-es Francis Ford Coppola-átirat, amiben Gary Oldman alakítja zseniálisan az erdélyi gróf szerepét. Ennek a feldolgozásnak lenyűgöző képi elemein túl pont a korra nem túl jellemző adaptációhűség a különlegessége. Coppola tulajdonképpen egy az egyben az eredeti Bram Stoker-mű alapján nyúlt a sztorihoz, a filmes megidézés pedig parádésan sikerült. Azt azért be kell látnunk, hogy Drakula igazi helye mégiscsak a filmvásznon van.
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés