free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Párizsi ütközések

Borsa         Címkék: film, francia, kritika, melodráma, párizs 0 hozzászólás

Cédric Klapisch a könnyed vígjátékok után egy szintén lightos melodrámát rendezett. A stílust nem szeretjük, de a franciás báj és Párizs hangulata miatt nézhető.

Talán még emlékszünk a pár éve hódító Lakótársat keresünk szériára, amiben EU-s diákok bukdácsoltak a nyelvi és kulturális különbségek, valamint az érzelmi sokszögek hálójában. Cédric Klapisch azt igyekezett vászonra vinni, hogy eltérő nemzetiségű fiatalok hogyan boldogulnak egymással, lehetőségeikkel és miként találják, illetve keresik a helyüket a világban. A filmeknek nagy előnye volt már akkor is a franciás kellem és nyelvezet, ahogyan jelen mozijában, a Paris-ban is maga Párizs visz mindent. A fény városa, a divat fellegvára, a romantikus élettér, ahol még egy puszta kávézás is drámaian franciás. Párizs az a hely, ahol még a lagymatag és borongós love storyknak is hangulatuk van.

www.lefilm-paris.com

A Paris című legújabb Klapisch mű nagyon is hasonlít a rendező előző munkáira, jelen esetben is az emberek különbözőségén van a hangsúly, és hogy ezek a különbségek miként determinálják a változó karakterek életét. Olyan ez a mozi, mint egy szépen összegubancolt szkeccsfilm, csak itt a részletek tragikusan egymásba futnak, a megjelenített életek mindegyike kötődik valamilyen módon egymáshoz, de a fő kapocs itt mégiscsak Párizs, és az ő utánozhatatlan hangulata.

Kétségkívül az egész filmet ez viszi el, mert bár nem rossz a válogatott színészgárda, a sztoriban is van ötlet és tartalom, és a formai megoldásokat sem érheti sok panasz, de valahogy Párizs nélkül - és az ezzel járó francia báj nélkül - ez a mozi is csak egy lenne a tucatnyi életút-kereső és kesergő melankolikus filmdrámák sokaságából.

www.lefilm-paris.com

Az alaptörténet egy fiatal fiúról - Romain Duris meggyőző alakítása - szól, akinek egyik napról a másikra omlik össze az élete; kiderül, hogy gyógyíthatatlan szívbeteg, ráadásul szakmáját tekintve profi táncos, tehát az élet összes öröme veszni látszik Pierre világában. Segítségül odaköltözik hozzá nővére, Élise - akit a mindig csodálatos Juliette Binoche alakít -, de az ő élete sem felhőtlen boldogság. Gyermekei apjai - igen, többen is voltak - mind egy szálig leléptek, és Élise bármennyire is angyalian vonzó még mindig, tökéletes magányra kárhoztatott.

Ahogyan öccse is, és ahogyan a szemben lakó fiatal diáklány, aki ugyan kavar kicsit az egyetemi professzorával, de érzelemmentes élete már most zátonyra futni látszik. Az egyetemi prof pedig mindenhez ért, csak a nőkhöz nem, de képbe kerül az építész öccse is, továbbá a zöldséges, akit gyengéd szálak fűznek a hozzá vásárolni járó Élise-hez. De a végtelenségig lehetne folytatni a sort, és ha nem is direkt módon, de a sorsütközések örökérvényű igazságokhoz vezetnek. Pierre pedig magábafordulása közben egy egészen új világot nyit meg, ahol az értékrendek egészen máshol helyezkednek, mint az anyagi szféra, és ami új ugyan, de megszólalásig hasonlít a gyönyörű Párizsra.

www.lefilm-paris.com

Hiába, vannak dolgok, amik sohasem mennek ki a divatból, szerelmesnek lenni Párizsban nem ciki, és mi vállaljuk is, szemlesütés nélkül. Párizs allegória, méghozzá a stílus, a szépség és az érzelmek allegóriája. Klapisch üzenete pedig még ennél is tovább nyúlik, szerinte imádott városa maga az élet körforgásának példázata, minden eredő bölcsője, és elég egy pillantás ahhoz, hogy ezt mindenféle kérdésfeltevés nélkül el is higgyük neki.

Paris
Színes, feliratos francia filmdráma, 2008
Rendező: Cédric Klapisch
Zeneszerző: Loic Dury
Operatőr: Christophe Beaucarne
Producer: Bruno Levy
Vágó: Francine Sandberg
Szereplők: Romain Duris, Juliette Binoche, Fabrice Luchini, Albert Dupontel, Francois Cluzet, Gilles Lellouche, Mélanie Laurent
Játékidő: 130 perc
Hazai mozibemutató: 2008. május 1.
Forgalmazza: SPI InternationalLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés