free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Álomdizájn Milánóban

Borsa         Címkék: bútor, dizájn, kiállítás, kristály, minimál 0 hozzászólás

A technológia lehetővé teszi, hogy a bútortervezők bármit létrehozzanak, amit megálmodnak. A milánói Salone del Mobile idén sem a minimál dizájnról szólt.

Szellembútorok, rafinált geometriai alakzatok és olyan formavilág jellemezte az idei milánói designfesztivált, mintha Alice csodaországába csöppentünk volna. A szigorú minimál és a tavaly bemutatott organikus kísérletek után idén végleg elszabadult a tervezői fantázia. Elképesztő anyagok, hihetetlen formák a Salone del Mobile kiállításon.

Idén 47. alkalommal rendezték meg a designvilág egyik legrangosabb eseményét, a Salone Internazionale del Mobile-t, vagyis a milánói Nemzetközi Bútorszalont. Több mint 150 ezer négyzetméternyi kiállítótér, több száz kiállítóval, ízlésesen berendezett standok, pavilonok, eldugott helyszínek a legprogresszívabb formatervező munkáival. Olaszország ipari- és divatközpontjának külvárosa április közepén öt napra határtalan elit bútorszalonná változik, ahol bemutatkoznak a legújabb trendek, irányzatok, a jövő bútorai.

A milánói Nemzetközi Bútorvásár kihagyhatatlan esemény, dizájnerektől a szakújságírókon át a kereskedőkig mindenki ott van, aki számít. A legnagyobb érdeklődéssel persze a nagy nevű, nemzetközileg is elismert formatervezők legújabb munkáit várja a szakma és a közönség, ám a bútorfővárosban megtalálhatók ilyenkor a progresszív, tehetséges fiatal tervezők munkái is.


Nézegess még több dizájntárgyat!

A tavalyi vásáron végleg eldőlt, hogy a minimál halott, a 2007-es trend bútorai ugyanis leginkább tengeri rózsákra, korallszobrokra és biotechnológiai robotokra hasonlítanak. Az idei kiállítás tovább fokozta a posztminimált, úgy tűnik a méteres kristálycsillárok, romantikus Swarovski illúziók és az elfolyó baktériumok végleg kiszorítják a racionalitást a dizájn háza tájról.

Egyik kedvenc blogunk, a Dezeen helyszíni riportja szerint az egyik legnépszerűbb helyszín idén a Zona Tortonában felépített Swarovski Kristálypalota volt, amit olyan nem kis nevek fémjeleztek, mint a sztárépítész Zaha Hadid(kép1) az elképesztő fantáziával megáldott japán formatervező, Tokujin Yoshioka(kép2), a legprogresszívabb holland dizájnereket tömörítő Studio Job(kép3), vagy a stockholmi illetőségű csapat, a Front Design(kép 4). A Swarovski arra kérte fel a világ vezető dizájnereit, hogy kísérletezzenek a csiszolt üveggel, hogy rombolják le a kristályt övező határokat. A világ különböző tájairól érkező formatervezők munkáinak diverzitása egészen különleges atmoszférát teremtett a kiállítótérben.A holland Droog dizájnereinek munkái alig egy hónapja még Budapesten állomásoztak LOW fesztivál keretein belül. Milánói standjuk a Touch of green, azaz a zöld érintése nevet kapta, nem véletlenül. A Droog mindig is a felhasználóra, a formatervezés emberi oldalára helyezte a hangsúlyt, a milánói kiállításon pedig azt mutatta be, hogy a környezettudatos tervezés során nem kell feltétlenül hátérbe szorítani a fogyasztói igényeket. A klasszikus formákat energiatakarékos gyártási technológiákkal kombinálva minden igényt kielégítő bútorok születhetnek. A porcelánokat alacsony hőfokon égetik ki, az esztétikus lámpaburákat(kép5) a kifejezetten a rondácska energiatakarékos égők elrejtésére tervezték, a fűthető SMAQ székben(kép6) pedig akkor is jól érezhetjük magunkat, ha a szobai hőszabályzót pár fokkal lejjebb tekerjük.

Az egyik legszebb standot idén a brit Established & Sons dizájncég rendezte be, ahol egy tucat humorosan elegáns és karakteres formatervet állítottak ki. A látogatókat a kiállítótér közepén felállított hat méter magas építmény bűvölte el, Shay Alkalay különleges komódjának felnagyított mása. A Stack komód(kép7) élénk színű fiókjai két irányba is mozgathatóak, így használat közben bátran játszadozhatunk velük, más és más pozícióban hagyva az egyes elemeket könnyedén megtörhetjük a hagyományos komódokra jellemző unalmas téglalapformát. Minden bizonnyal ez lehet a rendmániások rémálma, a kreatívabb rendetlenek viszont imádni fogják. Sylvian Willenz zseblámpákról mintázta legújabb lámpakollekcióját(kép8), illetve azok árnyékáról. A fekete lámpaburák tízesével, húszasával összefogva modern csillárként, egyesével pedig hangulatvilágításként is használhatóak.Salone Internazionale del Mobile-n számunkra mindig is a különleges fotelek, székek voltak a legérdekesebbek, a felhozatalban idén sem csalódtunk. Tokujin Yoshioka japán formatervező a Moroso cégnek készített a Bouquet(kép9) fantázianevű fotelt, amiben úgy érezheti magát az ember, mintha egy hatalmas virágcsokorban ülne. A romantikus fotel ötletét egyébként Yoshioka egyik korábbi installációja ihlette, melyhez 30 000 darab zsebkendővel bélelt ki egy termet, hogy demonstrálja, milyen érzés lehet egy felhő belsejében álldogálni. Bemutatták Konstantin Grcic törhetetlen székét(kép10), a Myto-t is, aminek igazán nagy jövőt jósolunk. A különleges eljárással készült műanyag szék gyakorlatilag elpusztíthatatlan, kis helyen tárolható, ráadásul könnyű és kényelmes is.

Az egyik legprogresszívabb bútordarab Ralph Nauta és Lonneke Gordijn szellemszéke(kép11) volt. Az átlátszó színtelen műanyag ülőalkalmatosságba lézerrel gravírozták azt a füstszerű szellemképet, ami virtuális széket ábrázol. A háromdimenziós organikus minta meglehetősen futurisztikus hatást kelt, különösen hátulról megvilágítva. A  Design Drift tervezői nem titkolták, a barokkos formák inspirálták őket, ám a szellemszékkel valami újat, valami lehetetlent akartak alkotni.Az idei Salone tervezői egyetértenek abban, hogy a mai technológiákkal gyakorlatilag bármit elő lehet állítani, ezért épp itt az ideje, hogy felszabaduljon a formatervezés, hogy a régi stílusokat és trendeket hátrahagyva a dizájnerek végre elkezdjék megtervezni a jövő bútorait.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés